hirdetés
hirdetés

Szelektív lézeres szinterezés

SLS 3D-nyomtatás – sorozatgyártásra is

Az 1990-es évek elején indult fejlesztéseinek köszönhetően az EOS világszerte az SLS 3D-nyomtatók piacvezető gyártójává vált. A vállalat jelenleg kétféle technológiával dolgozik: az egyik műanyagok, a másik fémek 3D-nyomtatására szolgál. Az EOS P 396 különböző műanyagokat képes szinterezni prototípus-készítési és kis sorozatú gyártási feladatokra.

hirdetés

Közepes méretű, bonyolult geometriájú prototípusok vagy végleges alkatrészek gyártásához érdemes fontolóra venni az EOS P 396 használatát. A poliamidporok széles választékának köszönhetően a gép számos különféle területen alkalmazható, köztük közepes terhelésű ipari alkatrészek gyártásához is.

Az EOS P 396 közepes méretű, műanyagalapú SLS 3D-nyomtató (forrás: EOS)
Az EOS P 396 közepes méretű, műanyagalapú SLS 3D-nyomtató (forrás: EOS)

Az EOS P 396 a vállalat korábbi Eosint P 395 nyomtatójának továbbfejlesztett változata, amely sebesség és hatékonyság tekintetében meghaladja az elődöt. A gyártó adatai szerint ez az újabb gép 38 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, a 3D-nyomtatás sebessége pedig 32 százalékkal nagyobb. Ez részben az új 70 W-os CO2-lézernek, a por terítéséhez használt kis kopású, nagy sebességű porterítőnek, valamint a porterítési folyamat pontosságának javítása érdekében a por hőmérsékletét mérő új pontpirométernek köszönhető. 340 mm×340 mm×600 mm térfogatú nyomtatóterében az EOS P 396 hozzávetőleg 48 mm/h sebességgel és akár 60 mikronos rétegvastagsággal képes munkadarabot nyomtatni. Mindez persze az alkalmazott anyagtól függ, amelyből ez a rendszer igen sokfélét képes kezelni.

SLS 3D nyomtatási technológiával készült légbefúvó (forrás: Varinex)
SLS 3D nyomtatási technológiával készült légbefúvó (forrás: Varinex)

Az SLS-gépekben leggyakrabban a poliamid (PA) anyagot szokták használni, amelyet elterjedt szintetikus megjelenési formájában nejlonként ismerünk. A poliamidok sokoldalúságának és relatíve nagy teherbírásának köszönhetően a rendszer funkcionális alkatrészek és prototípusok széles választékát képes előállítani általános ipari, repülőgép- és autóipari, orvosi, ékszerészeti és egyéb alkalmazásokra. Emellett a rendszer polisztirolból is képes nyomtatni, amely alacsony olvadáspontjának és nagyobb méretpontosságának köszönhetően jól használható precíziós öntéshez szükséges minták elkészítéséhez.

SLS 3D-nyomtatási technológiával gyártott kuplungtárcsa (forrás: Varinex)
SLS 3D-nyomtatási technológiával gyártott kuplungtárcsa (forrás: Varinex)

Az SLS egy porágyfúziós technológia, amely hőforrás, pontosabban egy nagy teljesítményű lézer használatával olvasztja össze az alapanyagot háromdimenziós tárggyá. Az EOS P 396 vékony rétegben műanyagport terít az építőplatformra egy semleges nitrogéngázkamrában, majd a 70 W-os CO2-lézer egybeolvasztja a port. A platform ezután lejjebb süllyed, és egy következő réteg por terül, majd a lézer újra működésbe lép. Ez a folyamat ismétlődik, amíg a tárgy el nem készül.

A nyomtatott munkadarabot körbevevő por támaszanyagként szolgál, így kifejezetten bonyolult, akár összeszerelt vagy mozgó alkatrészekkel rendelkező nyomatok is készíthetők. A modelleket a nyomtatótartályból való eltávolítást követően nagy nyomású levegővel lefújják, így távolítva el a felesleges, fel nem használt port. Az utómunkálatok tekintetében az SLS kevésbé időigényes, mint sok más 3D-nyomtatási módszer. (x)

SLS 3D nyomtatási technológiával készült távtartó (forrás: Varinex)
SLS 3D nyomtatási technológiával készült távtartó (forrás: Varinex)

Ön elképzeli, megtervezi, mi legyártjuk!

Kézzelfoghatóvá szeretné tenni számítógépes modelleit? 3D-nyomtatási szolgáltatásunkkal segíthetünk ezt megvalósítani. A Varinex Zrt. 3D-nyomtatás üzletága rövid határidővel, a korábbi árakhoz képest akár 20 százalékkal kedvezőbben vállalja EOS P 396 lézeres szinterező rendszerrel poliamid anyagokból készült, sorozatban gyártott alkatrészek és funkcionális prototípusok előállítását.

Az elérhető legkedvezőbb 3D-nyomtatási árért kérjük, hogy töltse ki ajánlatkérő adatlapunkat, hogy kollégánk felvehesse önnel a kapcsolatot.

További információ: 3dnyomtatas.varinex.hu

(forrás: Varinex/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés