hirdetés
hirdetés

Megelevenedő múzeumok

Készítsünk replikát 3D-nyomtatással!

Nem mindennapi projektről számolt be a Varinex a 3D-nyomtatással foglalkozó blogoldalán: egy 400 éves, elefántcsontból faragott szülészeti tanbabát szkenneltek be az Orvostörténeti Múzeumban, majd 3D-nyomtatási technológiával elkészítettük a törékeny műtárgy pontos mását, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Élő Múzeum programjának keretén belül megelevenedhessen a történelem, és a szakembereken kívül az érdeklődő közönség is kézbe vehesse ezt az értékes tanbabát.

hirdetés

A történelem és letűnt korok megszállottjainak, de a múlt korral még most ismerkedő ifjúságnak is nagyon izgalmas programot kínál a Magyar Nemzeti Múzeum. Élő Múzeum programsorozatukon ugyanis életre kel a történelem, nemcsak egy éjszakára, mint a hollywoodi filmben, hanem évek óta folyamatosan újabb és újabb interaktív tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.

Hiteles ruhákat sem olyan egyszerű manapság elkészíttetni ehhez az izgalmas „múzeumi színházhoz”, de hogyan használhatók egy-egy ilyen program alkalmán olyan korabeli eszközök, amelyek több száz éves egyedi darabok, és eddig csak vitrinen keresztül szemlélhette őket a látogató? Mi történik, ha az egyik intézmény egy másik múzeum gyűjteményében, sőt kiállításában látja meg azt a tárgyat, amely nélkülözhetetlen üzenete megformálásához?

Szülészeti tanbaba a XVII. századból (MNM SOM, ltsz.: 77.275.1.1-5)
Szülészeti tanbaba a XVII. századból (MNM SOM, ltsz.: 77.275.1.1-5)

Ezzel a kézenfekvő, de még korántsem annyira széles körben elterjedt elképzeléssel kereste fel a Varinex Zrt. 3D-s nyomtatási üzletágát a Magyar Nemzeti Múzeum a Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal karöltve. A szakembereknek az orvostörténeti gyűjtemény egyik féltett kincsét, egy XVII. századi kisméretű szülészeti tanbabát kellett beszkennelniük, majd kinyomtatniuk, hogy a programok és kutatások során ne a ritka – mindössze 11 darabról van tudomás világszerte – és nagy értékű, törékeny elefántcsont figurát adják kézről kézre, hanem annak pontos mását.

A megoldás részleteiről itt lehet olvasni.

(forrás: Varinex/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés