hirdetés
hirdetés

Solidworks 2017

Hangsúly a tervezésen és termékfejlesztésen

Az idei évben a Solidworks Simulation a felhasználói felületet tekintve és a „motorháztető alatt” is jelentős fejlődésen ment keresztül.

hirdetés

Az utóbbira példa, hogy fejlesztették az ívhosszeljárást a nemlineáris statikai szimulációban, az ilyen típusú feladatokat már áthatásmentes (no penetration) kontaktust használva is le tudjuk futtatni 3D-s és 2D-s egyszerűsített esetben egyaránt. A megoldók teljesítménye bizonyos feladatokban egyébként is növekedett. Ezenfelül a kiosztott szimuláció lehetőségével tovább tudjuk gyorsítani a számításokat: egy kis segédprogram telepítése után a Solidworksszel nem rendelkező számítógépekre is kiküldhetők ezek az időigényes feladatok a céges hálózaton belül.

A megoldók automatikus kiválasztásán is javítottak, így a feladatnak jobban megfelelő opcióval dolgozik a szoftver. A felhasználói beavatkozás szükségességét csökkenti a rúdelemek csomópontjainak automatikus frissítése, valamint hogy a megoldó problémák esetén előre megadott beállításokat követ, így nem akad meg feltétlenül a számítás.

A külpontos terhelés és tömeg immár rúdelemeknél is elérhető. A dinamikai analízisek kiértékelése gyorsabb lett, de fejlesztések történtek a hálózás, a kvadratikus tönkremeneteli kritériumok (Tsai-Hill, Hoffmann, Tsai-Wu és legnagyobb feszültség) terén is.

A kezelőfelület kapcsán látványos újítás a szimulációs eredmények és a számításban részt nem vevő komponensek együttes megjelenítése. Javítottak az egyszerűsített kötőelemek megjelenítésén, több számítás eredményeinek összehasonlításán és a plottolási lehetőségeken. Új eszköz segít a feszültségszingularitás és -koncentráció megkülönböztetésében.

Hazai javaslatra készült el

A Solidworks fejlesztése során nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználói visszajelzésekre. Nemcsak a viszonteladói hálózat tagjai, hanem a felhasználók is leadhatnak javaslatokat új funkciókra, alternatív megoldásokra, amelyeket a többi felhasználó szavazatával támogathat. A folyamat egy kiemelt eleme a nagyszabású Solidworks World rendezvényhez kapcsolódó „javaslatverseny”, ahol a legnépszerűbb tíz ötletet show-műsor keretein belül mutatják be. Bár a legutóbbi alkalommal az elitbe nem jutott be, a statikus szimulációs projektek más típusú projektté alakítása kollégánk kezdeményezésére került be az idei szoftververzióba. A lehetőség akkor lehet különösen hasznos, ha a szilárdságtani vizsgálatot az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladva végezzük, vagy ha egyszerűen szükség van egy statikus szimuláció eredményeire a továbbhaladáshoz.

A külpontos terhelés és tömeg már rúdelemeknél is elérhető (forrás: Eurosolid)
A külpontos terhelés és tömeg már rúdelemeknél is elérhető (forrás: Eurosolid)

A Flow Simulation áramlástani szimulációs modullal már többparaméteres optimalizálás is elvégezhető. A posztprocesszálás gyorsabb lett, és a grafikonok a modelltérben is megjeleníthetők. A tranziens számítások esetében meghatározott paraméterek mentésével csökkenthető az eredményfájlok mérete, és a kiértékelés során az időbeli változások követése is gyorsabb az új eszközök használatával.

Érdekes újdonság, hogy egy magasabb szintű modell (például összeállítás) vizsgálatához a beépített alacsonyabb szintű komponens (például alkatrész) szimulációs projektjéből közvetlenül vehetünk át már megadott paramétereket.

Hatékonyabb adatkezelés és jobb integráció

A Solidworks PDM adatkezelő szoftverének egyik legnagyobb újdonsága, hogy mostantól lehetőség van a legújabb verzió felülírására, így nagyban csökkenthető az archívumok száma. A megfelelő jogosultságokkal például egy esetleges elírás vagy verziófrissítés estén nincs szükség újabb fájlverzió létrehozására.

Office, valamint DWG- és DXF-fájlok automatikus konvertálásához a továbbiakban nincs szükség a Solidworksre, az új PDM-es beépülő elem az Office és DraftSight programokat fogja felhasználni a konvertáláshoz. A PDM feladatai közé bekerült a 3D-s MDB PDF automatikus készítése is, ami nagyban növeli a PDM és az MBD (modellalapú tervezés) integrációját.

Továbbfejlesztett ívhosszeljárás
Továbbfejlesztett ívhosszeljárás

Könnyebbséget jelent, hogy mostantól nem okoz problémát a szerver és kliensszoftver közötti javítócsomag-eltérés, így a PDM-es kliensgépeket nyugodtan lehet frissíteni a Solidworksszel együtt, és a szerverrel csak később kell foglalkozni. Több telephellyel rendelkező vállalatok számára jó hír, hogy lehetőség lesz másodlagos, szinkronizált PDM-adatbázisok létrehozására, amivel növelhető a telephelyek közötti kommunikáció sebessége.

A Solidworks Composer talán legnagyobb újítása az Animation Library, amelynek segítségével hatékonyan és gyorsan lehet animációkat létrehozni, mint például alkatrészek be- és kiszerelése, csavarozás, figyelmeztetések.

A Soldiworks Inspection solidworksös beépülő moduljában lehetőség lesz manuális tételszámozásra is, ami nagyobb szabadságot ad a minőség-ellenőrzési dokumentumok készítése során. Az is beállítható, hogy bizonyos tételeket a rendszer soha ne sorszámozzon újra, így új tétel hozzáadása vagy törlése esetén a már meglévő azonosítók változatlanul maradhatnak.

Hetyei Csaba, Szatmári Tamás, Svébis Zoltán, Eurosoild
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés