hirdetés
hirdetés

Digitális gyár

Gyors és gazdaságos megoldás 3D-s nyomtatással

A mindennapok problémái a képzelőerő felhasználásával egyedi megoldással orvosolhatók. A ma ötlete akár már holnap a kezünkben lehet – ezt nyújtja a 3D-s nyomtatás.

hirdetés

A 3D-s nyomtatással foglalkozó hazai szakemberek mellett egyre több fiatal szárnypróbálgató vállalkozó tartja fontosnak mindennapi életben felmerülő problémáinak orvoslását a technológia segítségével. Ez az additív gyártástechnológia alig jár hulladékképződéssel a hagyományos szubtraktív megmunkálással ellentétben. A jövő környezettudatos generációit ezért hatékony népszerűsítő programokon, workshopokon kell edukálnunk a 3D-s technológiára a fenntartható jövő érdekében

Workshop – a 3D-edukáció emberközeli eszköze

A 3D-s nyomtatás elterjesztéséhez nagy súlyt kell fektetnünk a technológia közismertté tételére, amire mondhatni korhatár nélkül és egyre nagyobb számban vannak érdeklődők. Mind több rendezvényen, családi napon tűnnek fel a 3D-s nyomtatás bemutatásával foglalkozó workshopok. Ezeken a 3D-s tervezés iránt érdeklődők könnyedén beleláthatnak a technológia rejtelmeibe. A 3D-s nyomtató „toll” szabadkézi használatával bárki számára elérhetővé, illetve kézzelfoghatóvá válik, hogyan működnek a szálhúzásos technikával (röviden FDM vagy FFF) dolgozó gépek.

A nyomtatott termékek munkaigényes forrása a tervezés (forrás: Blueprint)
A nyomtatott termékek munkaigényes forrása a tervezés (forrás: Blueprint)

Emellett a nyomtatóvásárláson gondolkodók megismerhetik a technológiában rejlő lehetőségeket és korlátokat. Magyarországon egyedülálló szolgáltatásként a Blueprint 3D Bt. lehetőséget biztosít a workshopokon látott fortélyok, technikák otthoni kipróbálására 3D-s nyomtatók bérbeadása formájában.

Három forrásból

A nyomtatásra kerülő termékek jellemzően három forrásból származnak. Az első és talán a legtöbb befektetett munkával járó módszer a 3D-s tervezés. Ebben az esetben szinte bármely 3D-s modellezésre alkalmas program által készített terv alkalmassá tehető a 3D-s nyomtatásra. A következő lehetőséget a 3D-s szkennerek által készített pontfelhő kézzelfoghatóvá tétele nyújtja.

A harmadik és talán legegyszerűbb módszer a 3D-s nyomtatásra alkalmas modellek ingyenesen hozzáférhető online adatbázisában való keresés (például a Thingiverse.com már 2013-ban átlépte a 100 000 modellt, sőt 2014-ben a 400 000. modellt is publikálták, illetve ingyenesen elérhetővé vált).

Lakosság: mire használjam?

Egy workshop során egy érdeklődő kezében egy összeragasztott pici műanyag darabbal jelentkezett a szakcég munkatársainál. Megoldhatatlannak tűnő problémája a következő volt: egy közel 10 éve épült társasházban a lakása fürdőszobájában lévő zuhanykabin üvegajtaját a kabinváz sínében tartó műanyag fül sorozatosan eltört. Többször is próbálta megragasztani, de az csak ideig-óráig bírta a használatot. Mivel már nem forgalmazzák a kabint, ez a parányi dolog rendkívül fontossá vált a számára. Kérésére a szakemberek újratervezték a tartódarabot, amelyet azóta is elégedetten használ. A probléma vélhetőleg nem egyedi, és mások is megúszhatnak egy közel 100 ezer forintos költséggel járó kabincserét az ár töredékéért, mindezt a 3D-s nyomtatás segítségével.

Több home decor jellegű projekt is a lakás vagy az iroda éke lehet
Több home decor jellegű projekt is a lakás vagy az iroda éke lehet

A következő gondot a háztartási gépek alkatrészei jelenthetik, egy-egy elkopott fogaskerék vagy borítás modellezéséhez és cseréjéhez nem kell igazán nagy ördöngösség. A megrongálódott tárgyak, törött bútorlábak sem jelentenek akadályt, mivel a nyomtatott darabok felületkezelhetők, festhetők.

48 órán belül megoldás vállalkozások számára

A lakossági ügyfelekhez hasonlóan a hazai kkv-k is küzdhetnek olyan problémával, hogy egy adott alkatrész beszerzése ellehetetlenül a gyártók termékfrissítése miatt, illetve ha találnak is utángyártott darabokat, ezek beszerzése rendkívül körülményes, hosszadalmas, illetve drága. Ekkor is gazdaságos megoldást kínálhat a 3D-s nyomtatás típusai közül a legolcsóbb, szálhúzásos technológia.

Mini menyasszony 3D-s szkennelés után
Mini menyasszony 3D-s szkennelés után
Néhány életszerű példával illusztrálható, mi lehet még mozgatórugója a 3D-s bérnyomtatás felé nyitásnak, illetve egy asztali nyomtató beszerzésének, amelyek közül a belépőszintű hobbi szálhúzásos gépek már jó ideje csupán egy LCD-tévé árával vetekszenek.

Egy befektetési gyémántkereskedő fordult a szakcéghez azzal, hogy miniatűr, eladásra kínált gyémántjait, illetve ezek csiszolását, mintáját soha nem tudta kézzelfogható modell formájában megmutatni a jövendőbeli ügyfeleinek. Meglepődve tapasztalta, hogy átlátszó alapanyagból néhány nap múlva már a tenyerén hordozhatta azt a szépséget, amely eddig elfért az ujjhegyén is.

Egy másik ügyfél prototípus formájában egyedi sporteszközét szerette volna élőben látni, mielőtt nagyobb összeget költ a gyártósorra. A terveken szereplő tárgy ergonómiai kialakítása megfelelő volt, az általa gyártott eszközzel idén karácsonykor már a boltok polcain is találkozhatunk.

(forrás: Blueprint/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés