hirdetés
hirdetés

3D-s nyomtatás

Emberi szövetek és űrtechnológia is 3D-s nyomtatással?

A 3D-nyomtatott alkatrészek mellett emberi szövetekről és űrtechnológiáról is szó volt az idei 3D Nyomtatás Fórumon.

hirdetés

A Varinex Zrt. október 29-én Budapesten tartotta meg éves nagy rendezvényét, a 3D Nyomtatás Fórumot 220 érdeklődő részvételével. A 3D-s nyomtatás trendjeit, a 3D-s nyomtatókat és a felhasználható alapanyagokat bemutató előadásokon kívül számos hazai cég ismertette saját sikertörténet, hogyan vezették be, és mire, milyen eredménnyel használják a 3D-s nyomtatást. A rendezvény új színfoltja volt a kötetetlen hangvételű kerekasztal beszélgetés és a PuliI Space Technologies élő skype-kapcsolása Tokióból.

A Varinex1998-ban elsőként vezették be Magyarországon a 3D-s nyomtatást, a fejlesztésnek és folyamatos invesztálásnak köszönhetően idén májusban megnyitották 350 négyzetméteres 3D nyomtatási bemutatótermüket, ahol 3D nyomtatási szolgáltatással is foglalkozik a társaság.

Tesztelik a 3D-s nyomtatást is alkalmazó Puli holdjárót (forrás: Varinex)
Tesztelik a 3D-s nyomtatást is alkalmazó Puli holdjárót (forrás: Varinex)

Falk György, a Varinex Zrt. elnöke, a 3D-s nyomtatás üzletág igazgatója elmondta, hogy nagyon leegyszerűsítve a 3D-s nyomtatókat két csoportba oszthatjuk, az 5000 dollár alatti árú, otthoni 3D-s nyomtatásra használható gépekre és az 5000 dollár feletti árú, ipari berendezésekre. Ipari felhasználásra 1998 óta használnak 3D-s nyomtatót, és ma már évente 12-13 000 ipari 3D-s nyomtatót vásárolnak a világpiacon. Ezzel együtt a 3D-s nyomtatási szolgáltatás is óriási tempóban növekszik. Az előrejelzések szerint a 3D-s nyomtatás globális piaci mérete világszerte 21 milliárd dollárra fog növekedni 2020-ra, ami magában foglalja a gépek eladásából, a hozzá való alapanyagok forgalmából és a 3Ds nyomtatási szolgáltatásokból adódó bevételeket is.

A mai modern technológiának köszönhetően akár 16–28 mikronos, nagyon vékony rétegek nyomtatása is lehetővé vált, akár 0,1 milliméteres pontossággal. A technológiák átjárhatóságának köszönhetően különböző alapanyagokból készült modellek is összeilleszthetők, és akár 500 darab alkatrészt is le lehet gyártani egy menetben a szerszámozás teljes mellőzésével.

Egyedi implantátum készítése 3D-s nyomtatással
Egyedi implantátum készítése 3D-s nyomtatással

Fehér Zoltán, a Varinex 3D-s nyomtatási üzletágának értékesítési vezetője a 3D-s nyomtatók kiválasztási szempontjaira hívta fel a figyelmet. A beruházást megelőzően fontos választ kapnunk arra, hogy a nyomtatott terméknek milyen funkciót kell majd betöltenie, milyen anyagtulajdonságokkal kell rendelkeznie, illetve hogy az alkatrészt mekkora darabszámban kell gyártani. Gyakori elvárás a magas szakítószilárdságú polikarbonát nyomtatása, de a széles anyagválasztéknak köszönhetően olyan speciális igények is kielégíthetők, mint például az átlátszóság vagy az elektrosztatikus feltöltődéstől való mentesség. Ma már olyan hőálló anyag is előállítható, amely nyílt láng hatására sem gyullad, meg és nem bocsát ki mérgező gázt. A különböző tulajdonságú alapanyagok keverésével 1200 anyagtulajdonság érhető el.

Falk György az SLS technológia (szelektív lézeres szinterezés) újdonságait ismertetve kiemelte a szerszám nélküli gyártás jelentőségét. Funkcionális alkatrészek poliamid vagy fémporból is előállíthatók szerszámok nélkül. Hőre lágyuló poliamid porból akár egyedi, személyre szabott cipőtalpak is készíthetők, aminek nagy szerepe lehet majd a versenysportban vagy éppen a rehabilitációban. Az Adidas is SLS technológiával készítette el egyik modelljének prototípusát, videójukban nyomon követhető, hogyan lesz a poliamid porból cipőtalp.

A továbbiakban a felsőoktatás és az ipar területéről hallhattak az érdeklődők gyakorlati kutatási és alkalmazási témákról, eredményekről a 3D-s nyomtatással kapcsolatosan.

(forrás: Varinex/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[177194] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés