hirdetés
hirdetés

Az SPS szakkiállítás helyett

Élő közvetítéseken mutatkoztak be az automatizálási szakértő újdonságai

A növekvő koronavírus-fertőzések száma miatt a Beckhoff úgy döntött, hogy a Nürnbergi SPS szakvásáron nem vesz részt kiállítóként. Ezzel a biztonsági intézkedéssel a vállalat munkatársai és ügyfelei iránt kívánt felelősségteljes magatartást tanúsítani.

hirdetés

A kiállítás végül teljesen elmaradt, azonban a Beckhoff egy üres gyárcsarnokban néhány nap alatt felépített egy 680 m²-es standot, ahol november 23–26. között – az SPS kiállítás eredetileg tervezett időtartama alatt – naponta élő közvetítéseken keresztül a vállalat termékmenedzserei ismertették a legújabb innovációkat, virtuálisan bemutatták a legújabb termékeket, és megosztották azokat a híreket, amelyeket a kiállításon terveztek prezentálni. Mindeközben a hattérben egy több mint 20 fős csapat állt rendelkezésre, hogy azonnal megválaszolja a chatfelületen beérkezett kérdéseket. A körülbelül 30 perces német nyelvű élő közvetítésekhez naponta 8.30-tól, az angol nyelvűekhez pedig 10.00 órától lehetett csatlakozni a vállalat weboldalán vagy LinkedIn csatornáján keresztül. Az eseményt a világ minden részéről követték, a négy nap alatt több mint 20 000 nézője volt a közvetítéseknek.

Forrás: Beckhoff
Forrás: Beckhoff

A négynapos élő közvetítés során bemutatott számos újdonság közül az alábbiakban szeretnénk kiemelni néhány innovációt.

Az AL2000-sorozatú, szinkron szervomotorok családja tavaly tovább bővült, aminek eredményeképpen külön termékcsoport vált ki belőle. Az AL8000-sorozatú lineáris motorok dinamikus és hatékony lineáris tengelyű mozgatásra képesek, miközben nagymértékben kompatibilisek maradtak az AL2000-sorozattal.

Az XTS lineáris szállítórendszer intelligens mozgatókkal bővült. Az új okos mozgatók képesek 30 W-os teljesítmény folyamatos, illetve 70 W-os teljesítmény impulzusszerű átvitelére érintkezésmentesen. Saját, TwinCAT-kompatibilis vezérlőintelligenciájuk számára valós idejű adatátvitelt is biztosítanak szintén érintkezésmentesen.

A transzlációs szervomotorokat a jelenleg bevezetett AA3000 típusú elektromos munkahengerek egészítik ki, számos további funkciót egyesítve, így ezek vonatkozásában is tetten érhető a mechatronika felé történő elmozdulás. Az elektromos munkahengerek peremátmérője 75 mm, és kétféle: egy kisebb és egy nagyobb kivitelű változatban érhető el. Ezek csúcselőtoló ereje 6 250 N, illetve 12 500 N.

Az XPlanar síkmotorrendszer új érdekessége a forgatás, ami járulékos mozgáselemként a munkadarabok pozicionálását segíti elő. Emellett egy újabb méretű mozgató is megjelent: a 80 mm-es és 120 mm-es élhosszúságon túlmenően most már 100 mm-es mozgató is elérhető. Ezenfelül a terhelhetőség akár 50 százalékkal is meghaladhatja az eddigieket, így egészen 6 kg-ig terjedhet a munkadarabok tömege. 

Forrás: Beckhoff
Forrás: Beckhoff

Az online közvetítéseken a Beckhoff legújabb fejlesztésű, 9. generációs Intel processzorokat tartalmazó ipari PC-it is bemutatták. A piacon megjelentek a CX5200-as család új Intel processzor generációjával rendelkező változatai, valamint az új, CX5600-sorozatú, AMD központi egységet tartalmazó ipari PC-k.

Az új C6675 típusú, vezérlőszekrénybe építhető ipari szerver, amely ATEX-alaplappal ötvözi a C6670 típusú ipari szerver tápegységét és készülékházát, lehetővé teszi a nagy teljesítményű grafikus kártyák használatát, ami megfelelő kiegészítő környezetet szolgáltat különösen a komplex mesterséges intelligenciát (AI), gépi tanulást (ML) és gépi látást (Vision) használó alkalmazások számára.

Az MX-System gyakorlatilag ötvözi az összes Beckhoff-technológiát, és leegyszerűsíti a vezérlőszekrények építésének folyamatát, ezáltal forradalmasítva a hagyományos gépépítést. Ezt az eszközt mutatjuk be a következőkben.

Az MX-rendszer: ahol a vezérlőből moduláris vezérlőszekrény lesz

A Beckhoff új MX-rendszere egyszerűen forradalmi a vezérlőszekrény-kialakításban. A rendszer bevezetésével a Beckhoff egy rugalmas, helyoptimalizált és intelligens rendszermegoldást kínál, amely teljes mértékben felváltja a hagyományos kapcsolószekrényt, hogy egyszerre forradalmasítsa a kapcsolószekrény-kialakítást és az automatizálást.

Forrás: Beckhoff
Forrás: Beckhoff

Ha gépek vagy üzemek automatizálásáról van szó, a Beckhoff Automation rendszerbeszállítónál széles teljesítménytartományban elérhető gyakorlatilag az összes szükséges alkatrész TwinCAT vezérlőszoftverrel, IPC-kkel, vezérlőkkel, I/O-kkal, meghajtókkal, motorokkal, tápegységekkel és kábelekkel, amik megalapozzák a nagy teljesítményű automatizálást. Ezzel egyidőben a Beckhoff nagy tapasztalattal rendelkezik a kapcsolószekrény-kialakításban is, amiben a jelenleg mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató cég – amely szintén a Beckhoff Csoport tagja – több mint 40 évvel ezelőtti alapítása óta részt vesz.

Az új MX-rendszer a vállalat rendszer- és alkatrészekkel kapcsolatos technológiai ismereteit, valamint gyakorlati alkalmazásban szerzett tapasztalatát egyesíti. Az MX-rendszer egy egységes moduláris automatizálási komponens, amelynek segítségével a hagyományos kapcsolószekrények számos alkalmazásban teljes mértékben helyettesíthetők modulokkal.

A rendszer egy robusztus, IP67-es alumínium alaplemezből és beépített modul slotokból áll, amelyek EtherCAT kommunikációt és integrált tápegységet tartalmaznak (biztonságos extra alacsony feszültségek, valamint 400 V AC és 600 V DC). A legnagyobb bővítési opcióval még 400 V AC/63 A csatlakoztatott terhelést is képes fogadni.

A hálózati csatlakozáshoz és a kapcsolószekrény összes többi funkciójához megfelelő modulok állnak rendelkezésre. A modulok a terepi csatlakoztatáshoz olyan csatlakozódugókat használnak, amelyeket az automatizálási technológia területén éveken keresztül vizsgáltak és teszteltek.

Az alaplapból és modulokból álló rendszerkombináció IP67-es védettségű, és közvetlenül a berendezésre szerelhető. A rendszer mérsékli a gyártói erőfeszítéseket, különösen a tervezési és telepítési szakaszban, míg az integrált diagnosztikai funkciók egyszerűsítik a végfelhasználó számára az alkalmazást. Mindez együttesen egy magas védelmi szintű moduláris kapcsolószekrény-rendszert eredményez, amely további védőburkolatok nélkül is felszerelhető a berendezésre.

Az esemény videós összefoglalói, illetve az interaktív előadások ezen a linken érhetők el.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[280694] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés