hirdetés
hirdetés

Installálás

Egyetlen modul a maximális sokrétűségért

Bemutatunk egy terepibusz-modult, ami új koncepciókat tesz lehetővé az automatizálásban. Ráadásul az installálás egyszerűbb és gyorsabb lesz, mert lényegesen csökkenthető vele a paraméterezés komplexitása. Ez az újfajta moduláris egység könnyű standardizálásra invitál, és kinyitja az ajtót az egymodulos stratégia felé.

hirdetés

Az MVK Fusion PROFINET/PROFIsafe modulja az installációs technika három alapvető funkcióját egyesíti. Ezek a következők: digitális standard szenzorika és aktorika, digitális biztonságreleváns szenzorika és aktorika, illetve IO-Link-kapcsolat. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a kombináció lenyűgözően innovatív, mert új és irányadó koncepciókat tesz lehetővé az automatizálásban. Ráadásul az installálás egyszerűbb és gyorsabb lesz.
Az MVK Fusionnel lényegesen csökkenthető a paraméterezés komplexitása, mert azt teljes egészében a biztonsági vezérlés tervezőeszközében hajtják végre. A szoftverfejlesztőnek és a villamosmérnöknek nem kell többé bedolgoznia magát a gyártóspecifikus eszközökbe és kézikönyvekbe. Az MVK Fusionnel moduláris egységenként kevesebb terepibusz-modulra lesz szükség, legjobb esetben csak egyre. Ez egy sor automatizálási alkalmazáshoz vonzó lehetőségeket kínál.

Az MVK Fusion három funkciót egyesít egyetlen modulban
Az MVK Fusion három funkciót egyesít egyetlen modulban

Sokrétűen különleges

Az MVK Fusion terepibusz-modul különlegessége a sokrétűsége. A két digitális standard csatlakozót szabadon lehet bemenetként vagy kimenetként paraméterezni – pontosan az alkalmazás kívánalmainak megfelelően. A négy biztonságreleváns csatlakozó gondoskodik arról, hogy csaknem minden digitális biztonsági követelményt be lehessen építeni az installációs koncepcióba nagyobb ráfordítás nélkül. A két IO-Link-csatlakozó különösen nagy funkcionális spektrumot fed le, mivel komplex szenzorokat és aktorokat is integrálhat segítségükkel a terepibusz-rendszerbe. Ezenkívül kiválóan alkalmasak a digitális standard jelek költséghatékony bővítésére az IO-Link hubokon keresztül. Ez egyszerűbbé teszi az installációkat, helyet takarít meg, és csökkenti a szükséges modulok számát.

E mellett az MVK Fusion a biztonságtechnikai feladatokat egyetlen modulban egyesíti. A három, egyenként kétcsatornás biztonságos bemeneti porttal az olyan tipikus biztonsági szenzorok jeleit gyűjti össze, mint a vészkikapcsoló gomb, a fénysorompók, a kétkezes kezelés, a védőajtók stb., a maximális PLe-teljesítményszintig. A két biztonságos kimenettel rendelkező biztonságos kimeneti portot az alkalmazásoknak megfelelően lehet paraméterezni (PP-, PM- vagy PPM-kapcsolású), és ezzel lehetővé válik a legkülönfélébb típusú aktorok, duplaszelepek és szelepszigetek bekötése – ebben az esetben is PLe-teljesítményszintig. Egy speciális B osztályú IO-Link-port gondoskodik arról, hogy az IO-Link-eszközök, mint pl. a szelepszigetek vagy hubok lekapcsolása egyszerű módon, biztonságosan megtörténjen, PLd-teljesítményszintig.

Az MVK Fusion három funkciót egyesít egyetlen modulban
Az MVK Fusion három funkciót egyesít egyetlen modulban

Extrém körülmények között is használható

Az MVK Fusionnel lenyűgözően egyszerűvé válik a biztonságreleváns szenzorok és aktorok paraméterezése. A biztonsági vezérlés tervezőeszközében néhány kattintással kiválasztható a biztonsági funkció (pl. fényrács vagy vészkikapcsoló gomb), ezzel a paraméterezés teljesen le van zárva. A felhasználónak – legtöbbször a szoftverfejlesztőnek és a villamosmérnöknek – nincs többé szüksége speciális ismeretekre a modulok paraméterezéséhez. A verifikálás (CRC-számítás) külön egy gyártóspecifikus speciális szoftveren keresztül végrehajtandó munkalépése is elmarad. Így gyorsabb és idegkímélőbb a folyamat, mert ki van zárva a hibás adatbevitel. A modulok alkalmasak Conformance Class C (IRT), Shared Device és Netload Class III alkalmazásokhoz. Így már semmi sem áll az olyan alkalmazásokban való felhasználás útjába, ahol maximális teljesítményre és abszolút megbízhatóságra van szükség.

Emellett a modulok számos további előnnyel is bírnak. A robusztus, teljesen zárt fémház széles felhasználási spektrumot tesz lehetővé – egészen az extrém hegesztési alkalmazásokig. A modul időbélyeggel együtt menti el a hibákat egy integrált webszerverre, áramkimaradás esetén is – a keresés helyett a hibák megtalálásán van a fókusz, csökkennek az állásidők. A biztonsági címet egy forgókapcsolóval közvetlenül a modulon, egyszerűen lehet beállítani. Nagy külső hőmérséklet (max. 60 °C) mellett is alkalmazható nagy áramerősséggel (max. 16 A) kombinálva. A modul – a megszokottól eltérően – rendkívül magas fekvésű (max. 3000 méteren található) gyárakban is alkalmazható.

Az MVK Fusion minden egyes csatornán felügyeli az olyan hibákat, mint a túlterhelés, szenzorzárlat vagy kábelszakadás – a diagnosztikai lehetőségek széles köre biztosítja, hogy a hibát gyorsan felismerjék, elemezhessék és elháríthassák.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend áprilisi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Murrelektronik/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés