hirdetés
hirdetés

Hatékonyság, gyorsaság és piacszerzés Solidworks-megoldásokkal

Célgépek tervezése és szimulációja

Azáltal, hogy termékfejlesztési folyamataikat kibővítették a Solidworks Simulation megoldásaival, a MechaCAD Kft. mérnökei olyan szimulációs képességekre és hatékonyságra tettek szert, amelyek lehetővé tették számukra termékeik gyorsabb és költséghatékonyabb megalkotását.

hirdetés

A MechaCAD Kft.-t három mérnök alapította, akik korábban nagyfeszültségű megszakítók mechanikai tervezéséért felelős kollégákként működtek együtt egy multinacionális cégnél. 2018 óta már csak a saját vállalkozásukban dolgoznak. A nyolc főt foglalkoztató és évi félmilliárdos bevétellel büszkélkedő társaság fő profilja az egyedi gépek tervezése és gyártása. A Solidworks megoldásait még multis éveikből ismerik, és bár azóta más CAD-szoftvereket is kipróbáltak, a voksot a Solidworks mellett tették le. Bakos Csanád, az egyik tulajdonos és cégvezető véleménye szerint a Solidworks olyan gépészszemléletű struktúrával és felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, továbbá a rajz- és modellhivatkozási rendszere olyan jól felépített, hogy ez hatalmas előnyt jelent tervezéskor a mérnökök számára.

Gyorsabb módosítások, gyorsabb tervezés

Korábban más szimulációs megoldást használtak véges elemes vizsgálataikhoz, azonban a program túl bonyolultnak bizonyult, és a funkciói közül sokat nem is tudtak kihasználni. Időközben pedig a Solidworks szimulációs eszközei is kibővültek, és ismerve a CAD-szoftver megbízhatóságát, elkezdték használni a Simulation-csomagot. Szerintük a program nagy előnye, hogy könnyebb módosításokat elvégezni a beállításoknál, és jobban lehet finomhangolásokat tenni anélkül, hogy egy teljesen új vizsgálatot kelljen elindítani és lefuttatni. Bakos Csanád elmondta, hogy például a mozgásvizsgálatokhoz használt Solidworks Motion több manuális állítást igényelt az elején, mivel sok opciót tartalmazott, de a megfelelő munkafolyamatok és beállítások kialakításával egy teljes ütközés szimulációja már 2-3 óra alatt lefutott. Jelenlegi cégük évente egy-egy mozgásszimulációs megkeresést kap, azonban a szilárdságtani szimulációt rendszeresen használják.

Szilárdságtani szimuláció a hétköznapokban

Ez a fajta elemzés igazán hasznos tud lenni egy-egy kritikus alkatrész sorozatgyártásakor. Szilárdságtani szimulációt alkalmaztak egy olyan célgép esetében is, ahol adott volt egy jó anyagú szerszámacélból készített nikkelezett léc, amelynek éppen a nikkelezése okozott állandó gondot, mert lepattogzott, rontotta a méretpontosságot, és nehéz volt összeszerelni. Találniuk kellett egy jobb megoldást, amely a lécet könnyebben gyárthatóvá és szerelhetővé teszi. Így nekikezdtek egy egyszerű, korrózióálló anyag keresésének, amellyel hasonló deformálódás mellett ugyanazt a szilárdságot tudják elérni. A Solidworks Simulationnel több véges elemes analízist futtattak le, aminek hatására változtattak a geometrián, és más anyag használatával ugyanakkora alakváltozást értek el. Az eredmény egy olcsóbban és könnyebben gyártható alkatrész lett, amelyet bemutatva ügyfeleiknek meggyőződtek a módosítás helyénvalóságáról.

Egyedi célgép tervei Solidworksben (forrás: Eurosolid)
Egyedi célgép tervei Solidworksben (forrás: Eurosolid)

Erős koncepció mellett az ár másodlagos

Tapasztalataik alapján nő az igény a szimulációs megoldásokra, mivel a megrendelők egyre inkább elvárják, hogy a mérnöki eredményeket érthetően és láthatóan alátámasszák. Arra azonban nincs idő és kapacitás, hogy a vizsgálati számításokat végignézzék, és ilyenkor jön igazán jól egy színes, szemléltető szimulációs ábra, amelyen valós körülmények között láthatják az alkatrészt vagy a gépet. Bakos Csanád szerint, ha meg tudják mutatni a víziójukat és a megoldási opciókat egy ajánlattételkor, akkor az ár már másodlagossá kezd válni. Éppen ezért nagyon sok munkát fektetnek egy-egy ajánlat elkészítésébe, és a Solidworks Simulation tökéletes eszköz erre. A cég társtulajdonosa és tervezőmérnöke, Frankó Zsolt is megerősíti, hogy azon kívül, hogy a gyártási idő lerövidül, és a próbálkozások száma a felére csökken a szoftverrel, az igazi fegyvertényt az összehasonlítás lehetősége jelenti. A cégnél hatékonysági elvet követnek: kevesen vannak, de a legjobb eszközöket használják, mert így tudják biztosítani a gyors és minőségi munkát. Véleményük szerint manapság már elengedhetetlen egy analízismodul a 3D-tervezőprogram mellett, ami felgyorsítja a dizájnt, valamint lehetőséget ad az azonnali megtekintésre, vizsgálatra és módosításra. Bakos Csanád azt vallja, hogy egy tervező cég ma jobban jár, ha két 3D-s CAD-szoftver helyett egyet vesz, és egy másik, szimulációval kibővített rendszert, hogy sokkal rugalmasabb lehessen a munkájában.

Szilárdságtani vizsgálat Solidworks Simulationnel
Szilárdságtani vizsgálat Solidworks Simulationnel

A hatékonyság növekedéssel jár

A Solidworks Simulation megoldásai gyorsaságot és rugalmasságot biztosítanak, aminek segítségével hatékonyabbá válik a tervezés, és így piaci előnyökre lehet szert tenni. Bakos Csanád hozzáteszi, hogy a szimulációs eszközök használatával „lerövidül a gyártási idő, és feleződik a tervmódosítások száma”, ami költség-, anyag- és időmegtakarításhoz vezet. Továbbá a látványos, valós körülmények közötti működést szimuláló bemutatók az ügyfelek számára is megfoghatóbbá, illetve érthetőbbé teszik egy-egy tervkoncepció vagy tervmódosítás létjogosultságát. A MechaCAD Kft. számára a Solidworks Simulation használata tette lehetővé, hogy piacot nyerjenek a célgéptervezés területén, és sikeres céggé váljanak.

A feladattól a sikerig

Kihívás Olyan technológia használata a célgéptervezésben, amellyel csökkenthetik a költséges, időigényes fizikai tesztelést, valamint szemléltetni tudják ügyfeleik számára a különböző tervezési megoldásaikat.

Megoldás A Solidworks CAD-rendszer mellett a Solidworks Simulation szoftver használata strukturális, kinematikai és nemlineáris elemzésekhez, ami lehetővé teszi komplex összeállítások vizsgálatát és azok gyors módosításait.

Eredmények Lerövidült gyártási idő * kevesebb prototípus, alacsonyabb anyagköltség * gyorsabb tervezés a könnyebben elvégezhető módosítások miatt * piacnyerés a szemléltető ajánlattétellel.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés