hirdetés
hirdetés

Solid Edge 2019

CAD helyett portfólió

A Siemens PLM Software által is gerjesztett szoftverpiaci átalakulások olyan új lehetőségeket eredményeztek, amelyekkel az ügyfelek termékeik fejlesztési ciklusát rövidíteni tudják, a kapcsolódó költségeket pedig csökkenthetik. (1. rész)

hirdetés

A Solid Edge 2019 fejlesztései a fentebb említett szempontok alapján történtek, így nincs értelme csak a CAD funkcionalitást kiemelni, hanem hátrébb lépve, az egész termékpalettát érdemes áttekinteni. Ez a termékcsalád a névváltozással együtt jött létre, a korábbi ST verziókat az évjárathoz kötött verziónév megadása váltotta fel, így könnyebben beazonosítható a használt szoftver. A Solid Edge eddig is nagyon sok területet fedett le, ennek is köszönhető, hogy számtalan multinacionális vállalat is használja alapvető fejlesztési eszközként, de mostantól ez tovább bővül. 

CAD funkcionalitás 

Parasolid geometria magon futó alapmodellezési eszközökön hatalmas változások nem történtek, hisz így is az egyik legjobb alternatívát nyújtja a felhasználók számára, köszönhetően annak, hogy egy modellen alkalmazható a modelltörténet alapú modellezési metódus és a szinkrontechnológia (intelligens direktmodellezés) – mindez unikális előnyt biztosít tervezéskor. A fejlesztés itt inkább a felhasználói igények kielégítésére irányult, ezért is került beépítésre az Automatikus egyszerűsítés. Ez a továbbfejlesztett funkció nemcsak a nagy szerelések kezelhetőségének a határait tolja ki, hanem tervezési adatok védelmére is szolgál, miután a lényegi részek automatikusan lekapcsolhatók a modellekről. Egy másik hasznos fejlesztés a belső térfogatok automatikus kialakítása, amely jól alkalmazható a hálómodell B-rep testté alakításakor, de CFD vizsgálat esetén a geometria előkészítésének egyik nélkülözhetetlen eszköze.

A korrekt darabjegyzék érdekében a flexibilis csövek létrehozásának és használatának módja is újra lett gondolva, így a célgéptervezők mostantól egyszerűbben modellezhetik le a hidraulikus és pneumatikus tömlőket, csöveket. De olyan újdonságok is belekerültek a szoftverbe, mint a költségtervezés lemezalkatrészek esetén vagy a reteszhornyok egyszerűbb használata. 

Konvergens modellezés 

Ez a kiterjesztett modellezési lehetőség a Solid Edge előző verziójában jelent meg, melynek célja, hogy a hálómodellek (stl, obj, facet jt, stb...) szerkeszthetőek legyenek hasonlóan, mint a natív geometriák. Ebben az egészben a legérdekesebb, hogy anyaghozzáadási és eltávolítási műveleteket hajthatunk végre a beolvasott hálómodellen, ha az zárt geometria. Hibás geometria esetén Automatikus javítás futtatható, amelynek az eredménye a zárt test, így további műveleteket végezhetünk a modellen. A szkennelt állományokból készített stl fájlok a továbbfejlesztett Reverse Engineering eszköztárának köszönhetően tovább finomíthatóak. Az Automatikus felismerést használva analitikus helyettesítőgeometriák készíthetőek a hálóból, így ezek segítségével már is a szerelésbe illeszthető a korábban „dumbnak” hitt test. Már olyan műveletek is támogatják a Konvergens modellezést, mint a felületcserelekerekítés vagy a felülettörlés

Generatív tervezés 

Generatív tervezés esetében topológiai optimalizálásra kell gondolnunk, amely egy jövőbe mutató technológia, és elterjedése erősen kötött a 3D-nyomtatás penetrációjához. Miután a Solid Edge mindig is az élen járt ilyen technológiák implementálásában, így a 2019-es verzió is kapott egy ráncfelvarrást ezen a területen is. A végeselemes megoldáson alapuló alakoptimalizációs megoldás eredményeként csökkenetett tömegű alkatrészt kapunk, amely jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé drága alapanyagok használata esetén. Az előző ST10-es verzióban megismerkedhettünk a technológia sajátosságaival, minthogy az eredmény egy hálómodell, de ez jól kezelhető, szerkeszthető a Konvergens modellezésnek köszönhetően.  

A generatív tervezéssel csökkentett tömegű, azonos teherbírású alkatrészt hozhatunk létre
A generatív tervezéssel csökkentett tömegű, azonos teherbírású alkatrészt hozhatunk létre

A frissítésnek köszönhetően figyelembe vehető a gravitációs erőtér, mint terhelés, de kényszerként megadható elmozdulás is. A Megmunkálási beállításokban új opciók érhetőek el, amellyel szabályozni lehet az optimalizálás eredményeként létrejövő modellt. Arra is van lehetőség, hogy a vizsgálatokat csak előkészítjük és kötegelten futtatjuk le egyszerre, amikor nincs aktív használatban a számítógép, így kihasználva a nagyobb kapacitást. 

Végeselemes analízis 

A Solid Edge Simulation, mint az SE végeselemes modulja az NX Nastran megoldót használja, amely egy új algoritmust biztosít a nagyobb, több szabadságfokkal rendelkező feladatok megoldásához. De nem csak ilyen architekturális újítás található az új verzióban, hanem az időben lineárisan változó hőtani folyamatokat is lehet vizsgálni, így az ügyfelek komplexebb analízisnek vethetik alá terveiket. Olyan apróságra is odafigyeltek a fejlesztők, hogy a magenta szín letiltható a posztprocesszáláskor, eleget téve a „Patran” felhasználók kiértékelési beállításainak, hisz ott az alacsony feszültségű részek sötétkékkel vannak megjelenítve. A csavarkapcsolatokban ébredő feszültségek, terhelések mostantól lekérhetőek. 

Az időben lineárisan változó hőtani folyamatokat is lehet vizsgálni
Az időben lineárisan változó hőtani folyamatokat is lehet vizsgálni

FloEFD for Solid Edge is egy házon belüli megoldássá vált a Mentor Graphics felvásárlása után, így az egyetlen számítógépes folyadékdinamikai (CFD) analízis szoftver teljesen ingtegráltan érhető el a Solid Edge-ben. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy folyadékok és gázok áramlását vizsgálja valós körülmények között, ”mi van, ha” helyzeteket hasonlítson össze és hatékonyan vizsgálja a folyadékáramlás, hőátadás és az ezekhez kapcsolódó erők hatásait a korai fázisú terveken.

A cikk folytatódik. 

Tudjon meg többet a Solid Edge 2019-ről.

Szűcs Imre, Enterprise Group PLM Üzletág
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés