hirdetés
hirdetés

Vezérlésautomatika

Beckhoff-technológia a Müpában

A Müpában működő Fesztivál Színház előszínpadi vezérlőrendszerének felújítása és továbbfejlesztése során a Beckhoff technológiáira esett a választás.

hirdetés

A Müpában több mint 250 gépi mozgatású színpadtechnikai, illetve akusztikai berendezést üzemeltetnek és használnak. A gépek közül néhány saját vezérléssel és kezelőegységgel rendelkezik, de vannak közös vezérlésű kisebb gépcsoportok és nagyszámú gépet tartalmazó vezérlőrendszerek is. A hangversenyteremben például mintegy 150 gépet tudnak mozgatni egyetlen vezérlőpultról, de a színházi felsőgépezet is 40-nél több gépet tartalmaz.

A gépek nagy részét 2014 óta a színpadgépészettel, színpadi berendezések karbantartásával, ezek fejlesztésével, valamint új berendezések telepítésével foglalkozó budapesti székhelyű Színpad Automatika Kft. gondozza, és a Müpa Főmérnökségével közösen fejlesztik ki az új gépészeti rendszereket. A cég szakemberei jól ismerik a Müpa színpadtechnológiáját, hiszen otthonosan mozognak a színház világában és az elmúlt 25 év színházépítéseinek-, és felújításainak többségében részt vettek.

Az ARM-Cortex™ processzorral rendelkező CP6600 típusú beépíthető panel PC-vel ellátott előszínpadi rendszer kezelőpultja
Az ARM-Cortex™ processzorral rendelkező CP6600 típusú beépíthető panel PC-vel ellátott előszínpadi rendszer kezelőpultja

A Fesztivál Színház főszínpadi vezérlésének fejlesztése

A Színpad Automatika Kft. 2016-ban kapott megbízást a Müpa Fesztivál Színház főszínpadán lévő utcasüllyedők és forgószínpad vezérlésének cseréjére, és ezt a feladatot sikeresen el is végezte. A színpad három darab süllyedővel és egy gépek segítségével automatikusan elrejthető/elővehető forgószínpaddal rendelkezik. Az aktuális szcenikai igényeknek megfelelően a kezelők néhány gombnyomással elő tudják varázsolni a forgószínpadot a színpad alatti tárolóhelyről, vagy ha nincs szükség rá, akkor a három süllyedőt tudják használni. A feladatot a jól bevált, de már nem új fejlesztésű PLC-eszközökkel oldották meg, amelyek 6–10 tengely vezérlésére még alkalmasak.

A Fesztivál Színpad előszínpadi vezérlőrendszerének a felújítására és továbbfejlesztésére a Színpad Automatika Kft. tavaly kapott megbízást. Bizonyos alkatrészek cseréjét a közel 15 éves működés már önmagában is indokolta, de ez jó alkalom volt a korszerűsítésre is. A cég munkatársai a kisebb-nagyobb projektek alatt egyre nagyobb tapasztalatra és felkészültségre tettek szert, illetve programozói oldalról egyre több fantáziát igénylő feladattal birkóztak meg. Időközben számos gyártó rendszereit megismerték, ezért a korábban használt gyártó termékei helyett a Beckhoff technológiáira esett a választás.

Korszerűsítések Beckhoff alapokon TwinSafe integrációval

„A PLC-rendszer iránt támasztott általános igények közé tartozott a szinkronizálási feladatok ellátásához szükséges nagy kapacitású determinisztikus rendszer, valamint a szabadabb programozhatóság. A széles termékválaszték, a jó támogatás, a programozhatóságban és a csatlakoztathatóságban elérhető nagyfokú szabadság, valamint a biztonsági PLC integrálhatósága miatt a Beckhoff termékei mellett döntöttünk” – mondta lapunknak Bálint József, a Színpad Automatika Kft. ügyvezető igazgatója.
„A Fesztivál Színházban az előszínpadon nyolc gépet működtetünk közös kezelőfelülettel. Itt a legnagyobb gép a zenekariárok-süllyedő, amelynek a felülete árokként, előszínpadi játéktérként és nézőtérként is funkcionálhat. A süllyedőhez tartozik három motoros mellvéd, amely a zenekari árkot a nézőtértől választja el, felül pedig két csoporthúzó, a hangsugárzók tartója és egy hangvetőpanel-tartó szolgálja ki a színpadnak ezt a kisebb, a nézőtéri biztonsági függöny előtti területét” – részletezte Cseh Gyula, a Müpa színpadgépészeti tárvezetője.
Az előszínpadi rendszeren belül korábban csak a zenekari árok volt szabályozott és pozícionálható. Ez lett kibővítve a felsőgépészet négy gépével. Ezek korábban egy-két sebességes, szintkijelző nélküli, mágneskapcsolós vezérléssel rendelkező gépek voltak, a felújítás során váltak szabályozott és pozícionálható elemekké. Az öt szabályozott gép új Control Techniques frekvenciaváltókkal lett ellátva, és a vezérlésük EtherCAT-kapcsolaton keresztül történik. A Beckhoff által fejlesztett EtherCAT-rendszer egy nagysebességű valós idejű buszrendszer, ami többek között alkalmas szinkronizálási feladatok ellátására szigetvezérlő elhelyezésénél, valamint a biztonsági vezérlők és biztonsági be/kimenetek közötti kommunikáció kezelésére is. A központi egység egy Beckhoff CP6600 típusú érintőképernyős panel PC TwinCAT PLC runtime-mal.
„A projektben a legnagyobb kihívást a számos biztonsági kapcsoló, becsípődés-érzékelő és a vészstopgomb csoportos kezelése jelentette, valamint az, hogy a vezérlések három különböző helyiségben vannak, de a feladatra a Beckhoff biztonsági PLC-rendszere jó megoldásnak bizonyult. A Beckhoff EL1918 biztonsági terminált a kezelőpultban helyeztük el, a biztonsági be- és kimeneteket pedig az adott gépházakban, a gépek vezérlései mellett” – magyarázta Bálint József.

A csoporthúzók és a hangvetőpanel gépházában található Beckhoff-terminálok
A csoporthúzók és a hangvetőpanel gépházában található Beckhoff-terminálok

Gépészetben tárolva az információ

„Kezelési szempontból az új rendszer előnye a régivel szemben, hogy jelenleg már egyszerre is, bármilyen csoportosításban tudjuk mozgatni ezeket az egyébként nem túl gyors gépeket. Ez az előkészületi munkák során növeli a hatékonyságot, illetve most már itt is az összes gép pozícionálható, ami jelentősen javítja a munka pontosságát. További lehetőségként már itt is magában a vezérlőrendszerben tárolhatók névvel ellátott céladatok, melyek előhívása után a megfelelő gépek mozgatását azonnal meg lehet kezdeni és azok a program szerint pontosan be is állnak a célpozícióikra. Nálunk a fejlesztési stratégia szerint kezdetektől fogva az volt a hosszútávú cél, hogy a gépezet kezelői a produkciók technikai kiszolgálása során minden szükséges információt magában a gépészeti rendszerekben tárolhassanak, és visszatérő előadásoknál azokból hozzájuthassanak a lényeges adatokhoz. Ez a cél ezzel a fejlesztéssel az előszínpad gépezeténél is az igényeket kielégítő szinten valósult meg” – fejtette ki Cseh Gyula.
Az előszínpadi vezérlőrendszer továbbfejlesztése során a hátsószínpadon található négy darab kézi díszlethúzót átalakították gépi mozgatásúra. A CP6600 típusú panel PC érintőképernyőjén a kezelő kiválasztja a gépek kívánt mozgatási irányát, és egy gombnyomásra csoportosan tudja mozgatni őket. A berendezések rendelkeznek túlterhelésvédelemmel és kötéllazulás-érzékelésekkel, a kijelzőn pedig minden információ megjelenik.

További fejlesztések

„A Beckhoff rendszereit azóta is sikeresen alkalmazzuk. Továbbfejlesztettük szinkron rendszerünket, ami jól skálázható, akár több száz tengelyig. Az általunk alkalmazott Control Techniques frekvenciaváltókba Codesys fejlesztőrendszerrel rendelkező MCi210 PLC-kártyát telepítünk, ami biztosítja az esetleges tartalékműködtetés lehetőségét. A szinkronizálási feladatokat tengelyszámtól függően kisebb vagy nagyobb teljesítményű vezérlő végzi, amelyből számos konfiguráció megtalálható a Beckhoff portfóliójában. Az alkalmazásokban jellemző konfiguráció az ARM-Cortex™ processzorral ellátott CP6600 vagy CP6606 beépíthető panel PC, amely akár 10 tengely vezérlésére is tökéletesen megfelel. Az ennél nagyobb tengelyszámokra az Intel® Atom™ processzorral rendelkező C6015 ultrakompakt ipari PC az ideális. Mindkét konfiguráció a Beckhoff TwinCAT 3 valós idejű vezérlőszoftverét használja” – mondta Bálint József.

A Színpad Automatika Kft. a Színpad- és Emelőgéptechnika Kft.-vel közösen a nagyváradi Szigligeti Színház számára készített egy bővíthető, 14 tengelyes szinkron programozható vezérlést, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház számára pedig egy 3 tengelyes vezérlést, amely szintén tovább bővíthető. A rendszerek lelke egy-egy Intel® Atom™ processzorral rendelkező C6015-ös ultrakompakt ipari PC, tengelyenként egy-egy Control Techniques PLC-kártyával telepített frekvenciaváltóval. A frekvenciaváltó lekezeli a tengelyekhez tartozó összes be- és kimenetet, így a rendszer bővítése rendkívül egyszerű. A különböző áttételű és kialakítású gépek keverhetők. Csévélőtárcsás elrendezés esetén a kötélzet spirálisan „tekeredik” fel. Az aktuális pozíció meghatározása valós időben történik, így ezek a gépek is használhatók szinkron rendszerben.

Beckhoff Automation: jó eredmények a nehéz időszakban is

A Beckhoff Automation 2019-ben globálisan 903 millió euró árbevételt ért el, ami az előző évi 916 millió eurós forgalomhoz képest csekély, 1 százalékos csökkenést jelent. „2019 kiegyensúlyozott pénzügyi év volt számunkra” – nyilatkozta Hans Beckhoff, a Beckoff Automation alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. „Ez kissé szokatlan volt, mivel 2000 óta az évi átlagos növekedés 15 százalékos volt. A néhány éves fellendülést követően ciklikus korrekcióra lehetett számítani, noha ennek a hatását mára már súlyosbíthatta a koronavírus-helyzet. Gyártóegységeink azonban teljes kapacitással üzemelnek, és megerősíthetjük, hogy ez így fog folytatódni az elkövetkezendő hónapok során is, és a betervezett munkaidő sem fog csökkenni. Amint a következő hónapokban a járvány mérséklődik, elfogadható mértékű növekedést fogunk tudni elérni 2020 során is.”
A Beckhoff nemcsak élvonalbeli termékek és technológiák biztosításával, de munkatársainak tapasztalatai és szakértelme révén is segítséget tud nyújtani a koronavírus elleni harcban. A vállalat világszerte körülbelül 15 nagy horderejű projektben vesz részt, többek között lélegeztető- és tesztelőberendezések fejlesztésében. A társaság jelenleg a világ 39 országában van jelen leányvállalatokkal és képviseletekkel. Saját értékesítési hálózata, valamint disztribútorai révén a világ 75 országában megtalálható.

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója
Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

Új technológiák

Annak köszönhetően, hogy a PC-alapú technológia központi és nyílt vezérlőplatformként támogatja a gépi funkciókat, optimális megoldást jelent a kiemelkedően hatékony IoT-alapú automatizálási rendszerek megvalósítására. A gépek, rendszerek és gyártósorok hálózatba köthetők, ezáltal növelve a folyamatok közötti hatékonyságot. Ezen a területen a Beckhoff számos innovációval támogatja ügyfeleit.
A TwinCAT 3 automatizálási szoftverplatformot például mesterséges intelligencia funkciókkal bővítették, emellett a teljes fejlesztői környezet most már felhőben is elérhető. Ez azt jelenti, hogy világszerte hozzájárul a Beckhoff technológiáit használó fejlesztők munkájának eredményességéhez, és elősegítheti az új felhőalapú képzési koncepciók kialakítását. A 2018-ban bejelentett lebegő mozgatóegységekkel ellátott, forradalmian új XPlanar síkmotorrendszer gyakorlati alkalmazásai is elkezdődtek.

A Beckhoff elkötelezett a klímavédelem mellett, és 2019 óta aktívan dolgozik a klímasemleges és fenntartható termelés irányába tett célkitűzései megvalósításán. A CO₂-kibocsátások elkerülése és a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásának ösztönzése érdekében a Beckhoff 2020. január 1-je óta zöld villamosenergiát vesz igénybe. A vállalat célja, hogy teljes, 8,7 GWh áramszükségletet ily módon fedezze a Verl és környékén található telephelyeken, illetve a cégcsoporthoz tartozó Smyczek GmbH esetében.
A klímavédelmet a kevesebb erőforrást felhasználó, energiahatékony termelést ösztönző automatizálási technológiák fejlesztése is támogatja. „Vállalatként a környezetvédelemhez a legnagyobb mértékben az ügyfeleink számára biztosított innovatív automatizálási technológiáink révén tudunk hozzájárulni, amelyek használatával előnyös helyzetbe kerülnek” – érvelt Hans Beckhoff.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend nyári lapszámában jelent meg.

(forrás: Beckhoff)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés