hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

A jövőben elérhetőbb lesz a 3D-s nyomtatás

A 3D-s nyomtatással gyártott prototípusok piaca 2004-től évente 20 százalékkal nő, a jövőben pedig még inkább felgyorsul ez a növekedés. Nemsokára 3D-s gyárak is létrejöhetnek, a nyomtatók ára pedig jelentősen csökkenhet – állapítja meg a Roland Berger legújabb kutatása. 

hirdetés

A 3D-s nyomtatással készült prototípusok piaca az elmúlt 12 évben évi 20 százalékkal nőtt, a technológiát elsősorban az orvosi eszközök gyártásában, az űrkutatásban, a légiközlekedésben és a turbinák gyártásában használják. A jövőben az iparág akár évi 30 százalékos növekedést is elérhet, köszönhetően a technológiai innovációnak – állapítja meg a Roland Berger  „Prototípusgyártás – következő generáció” című tanulmánya.

„Körülbelül két évvel ezelőtt, amikor a 3D-s nyomtatás körüli médiafelhajtás megszűnt, akár azt is gondolhattuk volna, hogy a technológia elérte zenitjét – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere. – „De éppen az ellenkezőjéről van szó. Az innováció kiterjesztésével további lehetőségek rejlenek a fém prototípusgyártásban. Ezek a gyártási rendszerek jelenleg kevesebb mint 1 százalékos részesedéssel bírnak a szerszámgéppiacon. Ez alapot biztosít a jelentős növekedésre, és elég ahhoz, hogy az iparág növekedése fenntartható legyen a következő öt évben.”

A tanulmány a különböző innovációkra és trendekre fókuszál, illetve ezek következményeit vizsgálja a piaci növekedés és költségek vonatkozásában. A szerzők számos új technológiát, trendet és alkalmazást mutatnak be a prototípusgyártás témaköréből, és rávilágítanak az ipari szektor folyamatos innovációs gyorsaságára.

A 3D-s prototípusgyártási technológia számos fontos előnnyel rendelkezik, például olyan fém elemeket lehet segítségével elkészíteni, amelyek amúgy elérhetetlenek lennének az adott vastagságban. „A prototípusgyártás új anyagok és kombinációk előállítására is képes lehet – mondta Schannen. – És ez számos innovációt tartogat a különböző iparágak számára is. A digitalizációval és a negyedik ipari forradalommal karöltve a 3D-s nyomtatás teljesen új termékkoncepciókat tesz lehetővé: a gépgyártók tanulmányozása kimutatta, hogy hamarosan teljesen automata 3D-s gyárak is elképzelhetőek lesznek.”

A szakértők szerint néhány éven belül meg fog szűnni a német cégek monopóliuma ezen a területen. Eddig ők értékesítették a 3D-s rendszerek 70 százalékát, azonban új piaci szereplők megjelenése várható, amely a 3D-s nyomtatók árát is lejjebb fogja nyomni. 

A teljes tanulmány itt érhető el.

(forrás: Roland Berger/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[192781] galéria

Fileok

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés