hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

A CAD reneszánsza

Olyan technológiai változások zajlanak párhuzamosan napjainkban, amelyek alapjaiban rendezik át az ipart. Nyirő Ferenccel, az S&T CAD/CAM/PLM üzletágvezetőjével beszélgettünk a trendekről és az eljövendő új világról.

hirdetés

Milyen pénzügyi eredményeket tudhat maga mögött az S&T CAD/PLM üzletága?

Komoly piaci átrétegződést tudunk elérni az elmúlt időszakban. 2014-ben ugrásszerűen növeltük piaci részesedésünket a magyar gépészeti CAD/CAM/CAE/PLM piacon, üzletágunk árbevétele 42 százalékkal nőtt, ami közel hatszorosa volt az ipar 7,6 százalékpontos bővülésének. 2015-ben értékesítésünk tovább terjeszkedett, újabb 16 százalékkal növelve tortaszeletünket versenytársaink rovására. Noha eleve erős, vezető piaci pozícióban voltunk, a példátlan eredményekkel három év alatt megdupláztuk árbevételünket.

Mi ennek az oka?

Megjelent zászlóshajótermékünk legújabb verziója, a Creo 3.0, amely komoly technológiai előrelépést hozott az előző verziókhoz képest: olyan átjárhatósági megoldásokat nyújt, amelyek új szintre emelik a CAD-rendszerek közötti együttműködést.

 Nyirő Ferenc (forrás: S&T)
Nyirő Ferenc (forrás: S&T)
A Creo Unite-technológiával köztes fordító nélkül, bármilyen rendszerből közvetlenül fogadhatók CAD-modellek, míg a Flexible Modeling-funkcióval úgy szerkeszthetők, mintha azok eleve Creóban jöttek volna létre. Főként az autóiparban jelentett mindennapos problémát a különböző formátumokban történő adatcsere, miután a Creo segítségével az együttműködő cégek képesek a különböző rendszerekben történt változásokat szinkronizálni, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a megoldásunk iránt. Ez nemcsak az új eladásokat lódította meg, hanem a cégek szoftverkövetési hajlandóságát is. Bár a piacon néhány éve még mindössze az ár volt döntő egy szoftver megvásárlásakor, addig napjainkra a hangsúly a háttértámogatásra helyeződött. A szolgáltatási minőségünk folyamatos javításának eredményeként beért az évek óta épített minőségorientált piaci stratégiánk is, ami szintén hozzájárult a kiváló eredményekhez. 2016-ra is a „Minőségi CAD/PLM szállító” az első számú üzenetünk, idén további erőt gyűjtünk a csúcstámadáshoz, olyan új alapokat építve, amelyekkel 2017-ben ismét két számjegyű növekedést érhetünk el.

Milyen változások mennek végbe a szegmensben?

Az elmúlt két évtizedben kiszámítható viszonyrendszerek jellemezték a piacot. Az utóbbi 20 évben nem láttunk a mostanihoz fogható forradalmi változást, amely több forrásból táplálkozva, párhuzamosan zajlik nemcsak a szektorban, hanem más iparágakban is, átalakítva az egész világot. Az informatika forrong, gondoljunk csak az operációs rendszerek, processzorok piacán zajló átrendeződésre. Az innováció és a növekedés fő hajtóerejévé egyre inkább a legújabb trendek, a virtualizáció, a felhő-, a mobil- és a big data technológiákra alapuló megoldások válnak. A szemünk előtt omlik össze az eddigi IT-világ, és a romjain új erőviszonyok alakulnak ki, ami jelentősen átalakítja majd többek között a gyártásban alkalmazott szoftverek felhasználási formáit és korlátait is.

Mindenütt tapasztalható, hogy a termékek szolgáltatásokká alakulnak (servitization). A szoftverek is ilyen utat járnak be, ennek eredményeként az előfizetéses licencelési modell pár év alatt végleg el fog uralkodik a piacon, ám addig alaposan megrostálja a szoftverpiaci szereplőket, így csak a legerősebbek maradnak talpon. A vezető szoftvergyártók már most gőzerővel igyekeznek átterelni felhasználóikat az előfizetéses modellre, olykor akár kényszerhelyzetbe hozva az ügyfeleket. Az S&T azonban a választás szabadságát kínálja: lehet szoftvert vásárolni a hagyományos módon, vagy választható a szoftver-előfizetés is. Ezenfelül kialakítottunk egy olyan egyedi bérleti konstrukciót, amelynek keretében a szoftver mellett a hardver, a bevezetés és az oktatás is szolgáltatásként vehető igénybe. Az előfizetéses megoldások azoknak kedveznek, akik alacsony kezdő összeggel, folyamatosan kiszámítható költségekkel szeretnének működni.

Az új trendek hogyan hatnak a CAD világára?

A világ nagy vezető gyártóinak első számú prioritásává váltak az Internet of Things- (IoT-) alapú megoldások. Napjainkban szemtanúi lehetünk egy teljesen új világ születésének, amelynek alapját az intelligens összekapcsolt gépek, termékeknek adják. A CAD ennek megfelelően átalakul, a gépészeti tervezés mint definíció kibővül, a CAD reneszánsza zajlik.

Hogyan jelenik meg ez az S&T-nél?

Az üzletágunk jelentősebb megoldásait fejlesztő PTC idejében észrevette ezt a változást. A tavaly bejelentett Digital Twin koncepciója jól mutatja a CAD és az IoT összefonódását, amely az adatgyűjtésen, az adatelemzésen és a valós adatokból megfelelő következtetésekkel hozott döntéseken alapuló termékfejlesztés új világát vetítette előre.

A ThingWorx kiterjesztettvalóság-megoldása alapjaiban változtatja meg a szervizfolyamatokat a Schneider Electricnél
A ThingWorx kiterjesztettvalóság-megoldása alapjaiban változtatja meg a szervizfolyamatokat a Schneider Electricnél

A PTC meghatározó piacvezető technológiák felvásárlásával, a meglévő szoftvereszközök fejlesztésével folyamatosan építi a termékfejlesztéssel és gyártással kapcsolatos IoT-portfólióját. Több különböző megoldást szerves egységbe építve rendkívüli piaci versenyelőnyt kínál. A ThingWorx IoT-alkalmazás-fejlesztési eszközével könnyen és gyorsan lehet üzleti logikát felépíteni, a Coldlight (Neuron) big data management megoldása képes hatalmas mennyiségű valós idejű adatot kezelni, és ezekből előrejelzéseket készíteni, a géptanulási metódusokat kezelő Kepware pedig a termékfejlesztést és szervizelést támogatja, míg a Vuforia Augmented reality- (AR-) technológiája a szervizfolyamatokat forradalmasítja, miután egészen másfajta ember-gép interakciót tesz lehetővé, mint ami eddig megszokott volt.

A PTC által kifejlesztett új generációs kódszabvány, a VuMark univerzális eszközt ad az AR-élmény megvalósításához, valamint a több technológiai megoldást összefogó ThingX suite-tal olyan drasztikusan leegyszerűsíthetők a szervizfolyamatok, hogy akár mérnöki tudást sem igényel az alkalmazásuk. A decemberben bejelentett Windchill 11, az első IoT-ready PLM-eszköze pedig komplex megoldást jelent az intelligens összekapcsolt termékekkel összefüggő információk és folyamatok hatékony kezelésére.

És hogyan csapódik le mindez a hazai gyártó vállalatok esetében?

Ebben az évben számos újdonságot jelentünk majd be, hiszen mindazok a hazai gyártók, amelyek saját termékkel rendelkeznek – például az egészségügyiberendezés-gyártók –, semmiképp sem mehetnek el az IoT által kínált innovatív lehetőségek mellett. Noha a piaci verseny előbb-utóbb mindenkit erre az útra visz, aki csak késve lép, az komoly hátránnyal indul. Bár számos cégnél vannak már IoT-alapú kezdeményezések, a célszerűen összerakott komponensek együttesen teljesen más szintet képviselnek, ráadásul az egyedi fejlesztések igencsak idő- és költségigényesek.

A Digital Twin a termékfejlesztés új szintjét eredményezi
A Digital Twin a termékfejlesztés új szintjét eredményezi

A termékek szolgáltatássá alakulása, valamint a gyártási hatékonyságot rendkívül fokozó robotizáció miatt növekedési lehetőséget mindinkább a szolgáltatások fejlesztésében kell keresni. Ehhez azonban ismerni kell minden információt a termékről, amiben csak az IoT-alapú megoldások segíthetnek. Jó példa erre, hogy a PTC IoT-technológiáját a GE és a Bosch már integrálta saját megoldásaiba is.

Mindazonáltal, mivel az új technológiák legjobb helye a felsőoktatás, a PTC a ThingWorx-technológiát ingyen adja a felsőoktatási intézmények számára, az egyetemisták pedig viszik magukkal a tudást az iparba.

IoT-nagyhatalommá válik
A Kelet-Közép-Európa húsz országában jelen lévő S&T-csoport Lengyelországban egy 10 millió eurós okosváros-pilotprojektet nyert 2015-ben. A projekt keretében megvalósult rendszer a lakosság számára segítséget nyújt az elektromos fogyasztás csökkentésében, és egyben komoly nemzetgazdasági előnyöket is kínál a villamosenergia-elosztási folyamat optimalizálásával. A projekt – amelynek értéke 2017-re várhatóan eléri az 500 milliós összeget – referenciatelepítésként fog szolgálni további smart grid hálózatok kialakításához. A Smart City-fejlesztésekben élen járó vállalat 2020-ig tartó középtávú terveiben 1 milliárd eurós forgalmat tűzött ki célul, amelynek számottevő részét az IoT- és a Smart City-megoldások teszik majd ki. Mindez jól mutatja, hogy az S&T mindinkább IoT-nagyhatalommá válik, amelybe jól illeszkedik PLM-üzletágának IoT-tevékenysége.
Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés