hirdetés
hirdetés

Digitális gyártás

3D-s nyomtatás már színesben is

A 3D-s nyomtatás technológiái megállíthatatlanul és egyben szédületes tempóban fejlődnek. Sokan már egy újabb ipari forradalomról beszélnek, ha a 3D-s nyomtatás szóba kerül. Tény, hogy a fejlesztők a legkülönfélébb alkalmazások igényeihez igazítják új 3D-s nyomtatóikat. Ebben a sorban a legújabb 3D-s nyomtató a Stratasys Objet500 Connex3 típusa, amely már színesben is képes a kívánt modellek előállítására.

hirdetés

A Stratasys legújabb 3D-s nyomtatója, az Objet500 Connex3 az úgynevezett triple-jetting technológiával a színeket három alapszín keveréséből állítja elő. A színes 3D-s nyomtató egyedülálló tulajdonsága, hogy egyszerre háromféle alapanyagot képes egy rétegen belül megfelelő arányban keverni. Ezt úgy éri el, hogy 3×2 nyomtatófejből érkezik a három különböző színű modellanyag, két nyomtatófejből pedig a szükséges támaszanyag. A színes megjelenést az úgynevezett szubtraktív színkeverés segítségével valósítja meg, azaz a Y, C, M (yellow: sárga, cian: kékeszöld, magenta: bíbor) alapszínek megfelelő mennyiségű keverésével állítja elő az előre meghatározott színeket.

A Stratasys Objet500 Connex3-as 3D-s nyomtató (forrás: Varinex)
A Stratasys Objet500 Connex3-as 3D-s nyomtató (forrás: Varinex)

Összesen tíz különböző színpalettából, egy színpalettán belül pedig 45-46 színárnyalatból választhatjuk ki a kívánt színkombinációt. A nyomtatás során rétegenként kevert színeket ún. színpalettákba szervezték. Összesen tíz különböző színpalettából választhatjuk ki a kívánt színkombinációt, egy-egy színpalettában 45–46 színárnyalatból választhatunk. Más megközelítésben ez a megoldás azt jelenti, hogy egy nyomtatási feladat végrehajtása során egy színpalettát használhatunk, és az adott színpalettából viszont 45–46 féle színárnyalatot tudunk kiválasztani úgy, hogy egy modellen belül 45–46 féle diszkrét színt tudunk megadni az adott modell egyes részeihez, illetve egy modellt 45–46 féle színben tudunk kinyomtatni, de a két lehetőséget tudjuk variálni egy nyomtatási folyamat során.

Három anyag egy rétegben

A Stratasys színes eljárása a világon az első és egyetlen olyan 3D-s nyomtatási eljárás, amellyel egyszerre háromféle alapanyagból nyomtathatunk ki modelleket úgy, hogy egy rétegen belül külön-külön és egyszerre is használhatjuk a háromféle anyagot. A triple-jetting szabadalmaztatott nyomtatási eljárás hosszú időre versenyelőnyt biztosít a Stratasys számára, mivel a versenytársak még a kétféle alapanyag egy rétegen belüli keverését sem oldották meg.

Különböző színekkel nyomtatott modell
Különböző színekkel nyomtatott modell

Ha a szubtraktív színkeverés alapszíneiből egyet a teljesen átlátszó (Vero Clear) alapanyaggal cserélünk fel, akkor egészen különleges szemüvegmodelleket nyomtathatunk. Természetesen nyomtathatunk kétkomponensű modelleket is a Connex Multi-Material nyomtatási módszer használatával, sőt 16 mikronos rétegvastagságban rendelkezésünkre áll a választható alapanyagok teljes választéka.

Ez azt jelenti, hogy a Stratasys Objet500 Connex3 nyomtatóban tulajdonképpen három nyomtató van elrejtve, és így három nyomtató teljesítményét és lehetőségeit biztosítja felhasználójának egy berendezésen belül úgy, hogy a modellek x, y síkbeli pontosságát a 600×600 dpi nyomtatási felbontása garantálja, míg a z irányú pontosságot az alkalmazott 16/30 mikronos rétegvastagság határozza meg. Munkaterének 490 mm×390 mm× 200 mm-es mérete optimális teret nyújt a legkülönbözőbb prototípusok elkészítéséhez.

Nyomtatott szemüvegek
Nyomtatott szemüvegek

A teljes alapanyag-választékban megtalálhatjuk a „digitális ABS” alapanyagot is, amelyet két különálló alapanyag rétegenkénti keverésével állít elő a színes nyomtató, és ha kell, akkor a fröccsöntött ABS mechanikai tulajdonságait biztosító alapanyag mellett még egy rugalmas alapanyagot is bevethetünk a kétkomponensű alkatrészek nyomtatása érdekében. Ezzel az alapanyaggal a kisebb alkatrészsorozatokat is le tudjuk gyártani – a szokásos szerszámgyártási nehézségek nélkül.

Több mint ezer digitális alapanyag

Az alapanyagok között a hőálló alapanyag mellett megtalálhatjuk a biokompatibilis alapanyagokat is, és gyakorlatilag az összes korábban is rendelkezésre álló alapanyagot, így azok meghatározott keverékeit is. A meglévő teljes alapanyag-választék lehetővé teszi a valósághű színekkel ellátott modellek egyszerű, közvetlen nyomtatását, a rugalmas, „gumiszerű” alapanyagok jellegzetességeinek kihasználását és az átlátszó modellek gyártását. A kevert alapanyagok teljes választéka meghaladja az 1200 különféle „digitális” alapanyagot, amelyeket a színes nyomtató egy rétegen belül hoz létre a Stratasys Objet egyedülálló keverési technológiája révén.

Digitális ABS modell rugalmas fekete alapanyaggal kiegészítve
Digitális ABS modell rugalmas fekete alapanyaggal kiegészítve

Ezzel a színes nyomtató lefedi a fejlesztés során felmerülő feladatok teljes körét, kezdve egy új termék koncepciómodelljének kidolgozásától a fejlesztés együttműködésének elősegítésén keresztül a tervezés optimalizálásáig, illetve kiértékeléséig bezárólag. Nagyon hasznos, hogy az első kisebb sorozatok gyártása 3D-s nyomtatással közvetlenül is megoldható ezzel a technológiával, hiszen többféle műanyag mechanikai paramétereit lehet szimulálni a megfelelő keverékek kiválasztásával. Így modellezni tudjuk az ABS, a POM, továbbá a PP hőre lágyuló műanyag alkatrészek tulajdonságait. Ennek megfelelően a színes nyomtatót a felhasználók széles köre megelégedéssel használhatja majd az ipar legváltozatosabb területein úgy, hogy a befektetésük rövid időn belül megtérül.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés