Rovatok    Digitális gyár    CAD/CAM/PLM

Minőség belépőszinten is

Az Omax Maxiem vízsugaras vágóberendezésének hazai premierje

A magyarországi felhasználók számos gyártó vízsugaras vágóberendezése közül választhatnak, e kínálat pedig egy igazi különlegességgel bővült idén októbertől. A Gordiusz Alfa Kft. képviseletében már elérhetők az amerikai Omax belépőszintű és prémiumtermékei is.

A vízsugaras megmunkálás, annak abrazív adalékos módozata Magyarországon is egyre népszerűbb, és mind több szakember, vállalkozás fedezi fel előnyeit. A vízsugaras vágóberendezések képessége, teljesítménye – értelemszerűen – jelentősen különbözhet, hiszen számos iparág megmunkálási igényeit kell kiszolgálniuk. A berendezések között Magyarországon újdonságnak, egyben unikumnak számítanak az amerikai Omax termékei, amelyek hazai és térségi disztribúcióját az ősztől a fémmegmunkálási gépek magyarországi piacán meghatározó kereskedő, a Gordiusz Alfa Kft. látja el.

Magyarországon az Omax gépei

Maxiem-premier a Gordiusz Alfánál
Maxiem-premier a Gordiusz Alfánál
A veszprémi székhelyű, de Törökbálinton is impozáns bemutatócsarnokot is magában foglaló szerszámgép-kereskedelmi központot működtető, országos szervizhálózattal rendelkező magyar kereskedőcég idén nyáron írt alá stratégiai megállapodást az Omax-szal. Az együttműködés révén a vízsugaras vágás területén prémiumkategóriába sorolt amerikai gépgyártó berendezéseivel bővült a Gordiusz Alfa termékkínálata, amelyben jelenleg 22 világcég mintegy 1200 géptípusa található meg. Az utóbbi, válságos években új tendenciákat tapasztalhattunk a hazai piacon.

Egyrészt felértékelődött a technológiai tanácsadás szerepe, másrészt egyértelműen érezhető az is, hogy egyre többen keresnek speciális gépeket speciális munkákra. Ez utóbbi is ösztönzést ad nekünk ahhoz, hogy a termékválasztékunkat folyamatosan bővítsük, és a fémipari felhasználók valamennyi műszaki kihívásában partnerek tudjunk lenni. Az Omax termékeinek magyarországi forgalmazásának elindítása is része ennek a folyamatnak – mondta File István, a Gordiusz Alfa Kft. műszaki és szervizosztályának vezetője a cég október végi, törökbálinti rendezvényén, amely az Omax gépeinek és megoldásainak hazai premierje is volt egyben.

Ez más

A Maxiem alacsony zajkibocsátása fontos érv lehet az üzemek számára
Az alacsony zajkibocsátása fontos érv lehet 
Vállalatunk több mint 50 országában van jelen, és szolgálja ki korszerű gépekkel a repülőgépipar, az autóipar, a nehézipar, a csomagolás, az építőipar és üvegipar, vagy éppen az élelmiszeripar megmunkálási, vágási igényeit. Az oktatásban is aktívan részt veszünk, így például a környező országokban, Szlovénia, Ausztria, Románia számos közép- és felsőfokú tanintézményében Omax-gépeken tanulnak vagy végeznek kísérleteket a diákok és oktatóik – hívta fel a figyelmet bemutatkozó előadásán Keith Rook, az amerikai gépgyártó térségi kereskedelmi vezetője. A szakember megjegyezte: az Omax-ot többek között az is megkülönbözteti a vízsugaras vágóberendezések piaci mezőnyében, hogy rendszereikben a nagynyomású vízsugarat nem hidraulikahengerben, hanem direkt hajtás (elektromos, forgattyús hajtómű) segítségével állítják elő nagynyomású hengerben.

E rendszer alapját az a nagynyomású pumpa adja, amelyet az amerikai John Olsen fejlesztett a 70-es évek elején. A teljes rendszer korai változatát szabadalmaztatta, 1982-ben pedig már vágtak az első erre épülő berendezéssel. A sikerek ösztönözték arra Jonh Olsent, hogy a fejlesztésben részt vevő John Cseung kollégájával együtt a 90-es évek elején megalapítsák az Omax vállalatot, amelyet a mai napig tulajdonolnak, és amely az Egyesült Államokban gyártja berendezéseit.

A technológia

Egy évtizeddel ezelőtt az abrazív vízsugaras vágás még „csodaszámba” ment, mára azonban kiforrott, nagyon széles alkalmazási spektrumú, hőbevitel nélküli technológiaként tartják számon. A Magyarországon is jelentős erőt képviselő beszállítói ipar mellett a gyógyszer- és élelmiszeripar vagy éppen a hadiipar is a technológia alkalmazói közé tartozik, többek között a már említett hőbevitel-nélküliség, valamint a speciális anyagminőségek megmunkálásának lehetősége miatt. A rendszerek fejlesztése kezdetén a vágható anyagvastagság 65 mm-es volt, ma már jóval meghaladták ezt az értéket.

Új technológiai elven működő pumpája révén a Maxiem nagyobb teljesítményre képes
Új technológiai elven működő pumpája révén a Maxiem nagyobb teljesítményre képes

A kapacitás- és teljesítménybővülést segítette, hogy a rendszerekbe már több pumpát is be lehet építeni. Jóformán bármilyen anyag vágására alkalmazhatók, lényeges azonban az, mennyire képes az adott technika és berendezés a vízsugarat kontrollálni. Ebből adódik a vágás minősége, sebessége. Ez utóbbi esetében a gyártó az új, 80LE-s pumpája és más fejlesztései révén azonos vágási feladatnál a két évvel ezelőtti 1,4 óra teljes megmunkálási időt 21 percre tudta csökkenteni. Az Omax vízvágói ebben élen járnak és magas technológiai színvonalat képviselnek – mondta Keith Rook, aki szerint az abrazív vízsugaras módozat mellett szóló érv a kiváló vágási minőség is, ehhez azonban megfelelő szoftver is szükséges.

A szoftver

Alapvetően a vezérlésen és a szoftveren múlik az, hogy milyen vágási minőséget lehet elérni – hangzott el a bemutatón. – Az Omax saját szoftvere, amely az aktív CAD/CAM-használók számára könnyen tanulható és kezelhető, a dxf fájlok importja után automatikusan letisztázza a vonalakat. Rendkívül áttekinthető a grafikus felület, egyszerű és gyors az anyagminőség, lemezvastagság, a vágási minőség kiválasztása is. A szoftver tartalmaz egy vágásoptimalizációs rendszert is, és a felhasználók saját igényük szerint, szabadon változtathatják a gyári beállításokat, köztük a gyorsjárati mozgásokat, lyukasztásokat, vágásokat. A rajzok értelemszerűen mind számítógépen, mind az Omax-berendezés részét képező, komfortosan hozzáférhető számítógépen elkészíthetők, módosíthatók – mondta a gyártó regionális kereskedelmi vezetője.

Itt a Maxiem

A Gordiusz Alfa Kft. szakmai napjának középpontjában az Omax Maxiem termékének általános és gyakorlati bemutatója állt. File István elmondta: a Maxiem az amerikai gyártó belépőszintű vízsugaras vágóberendezése. – A gép annyiban tud többet versenytársainál, hogy annak „lelke”, a vízsugarat előállító, új technológiai elven működő pumpája révén nagyobb teljesítményre képes a már régebb óta alkalmazott, hidraulikus pumpákkal felszerelt berendezéseknél. Míg a hidraulikus pumpák hatékonysági értéke 65-70 százalékos, addig az Omax saját szabadalmazatott megoldásánál ez a mutató 95 százalék – fogalmazott a szakember.

A Maxiem melletti érvként elhangzott az is: az Omax a vízsugár előállításánál nem megy 4000 bar fölé, ugyanis ezt az értéket átlépve nem, vagy csak alig növelhető a vágási sebesség, miközben a karbantartási költségek jelentősen megugranak a nagyobb nyomásnak kitett alkatrészek és részegységek gyakoribb cseréje miatt. Ugyancsak a Maxiem erénye a csendes üzemmód, az ennek eredményeként elérhető alacsony zajszint, ami az üzemek mindennapjaiban nagyon lényeges tényező. A Maxiem 1-től 4 m-ig terjedő asztalmérettel érhető el, és alkalmas acélok, különféle fémek, kő, gránitlapok, gumi, műanyagok vagy üvegek vágására, de számos példa van ezektől eltérő alkalmazási területekre is, így például az élelmiszeriparban fagyasztott termékek vágására ugyancsak előszeretettel használják.

A Maxiem az Omax termékpalettáján nem a legnagyobb tudású gép, elmondható azonban, hogy ez a berendezés is nagy pontossággal képes vágni, kisebb és nagyobb alkatrészeket egyaránt. Az Omax gépeinek kialakítása hasonló, a típusok közötti képességbeli eltérést elsősorban a berendezésekhez társított szoftverek adják. A termékpaletta prémiumkategóriás gépeihez nagyobb tudású, több opciót kínáló szoftvereket ad a gyártó. Ezek alkalmazásával lehetővé válik például a vízsugár dőlésszögének követése a sebesség függvényében optimalizálva. Az ugyancsak rendelkezésre álló 3D-s vágófejjel az alkalmazók pedig ferde felületek vágását is meg tudják oldani.

Az Omax szoftverei nem munkaállomáshoz kötöttek, nem utolsósorban „örökéletűek”, vagyis a beszerzés után a jellemzően évente két alkalommal biztosított frissítések díjmentesek – mondta File István. A Gordiusz Alfa Kft. műszaki vezetője hozzátette: míg a Maxiem a hazai piacon is az alacsonyabb árszintű gépek kategóriájában veszi fel a versenyt, addig az Omax prémiumkategóriás berendezéseit – ahogy nemzetközi viszonylatban is – a felső piaci szegmensbe pozicionálják.

Szabó Márton