Rovatok    Iparágak    gépgyártás

Hatékonyság és termelékenység

Bystronic-újdonságok az idei EuroBlechen

A Bystronic vállalat egy sor újdonsággal jelentkezik valamennyi termékkategóriában az október végi, hannoveri EuroBlech szakkiállításon. Standján a teljesen új gépeken kívül több olyan innovatív megoldás is megjelenik, amelyek jelentősen növelik a vágási és élhajlítási folyamatok hatékonyságát és termelékenységét.

A Bystronic kiállítói területének látogatói az EuroBlech 2010 szakkiállításon is számos új megoldást ismerhetnek meg a táblalemez-feldolgozás területén. A svájci vállalat a Bystronic: Best Choice (azaz A legjobb választás) mottó jegyében mutatja be újdonságait valamennyi termékkategóriában. Ezenkívül idén első alkalommal két standdal vesz részt a világ legnagyobb szakági kiállításán, amelyek közül az egyiket kifejezetten a használt gépeknek szenteli.

Szállézer és folyamatautomatizálás

A Bystronic a lézer kifejlesztésének 50. évfordulóján bemutatja első sorozatgyártású, szállézerrel felszerelt lézeres vágórendszerét. A két kilowattos Fiber 2000 lézersugárforrással ellátott BySprint Fiber 3015 kiemelkedően jó termelékenységet és magas fokú precizitást nyújt elsősorban a vékony, legfeljebb 4 mm vastagságú táblalemezek esetén. A lézersugárforrás ugyanakkor elegendő teljesítményt kínál akár 12 mm vastagságú táblalemezek vágására is.

A rendszer ráadásul páratlanul rugalmas, hiszen az acélon, a rozsdamentes acélon és az alumíniumon kívül színesfémek, például vörösréz vagy sárgaréz megbízható és precíz vágását is lehetővé teszi. A felhasználó számára további számottevő előny a rendszer rendkívül kedvező energiafelhasználási hatásfoka. Akinek pedig a hatékony és gazdaságos termelésen kívül az esztétikai szempontok is fontosak, bizonyára nagyra értékeli a BySprint Fiber formatervezett megjelenését.

BySprint Fiber 3015: termelékeny és pontos
BySprint Fiber 3015: termelékeny és pontos

A lézeres vágást alkalmazók nagy hangsúlyt fektetnek a hatékonyságra, vagyis a gépen belüli és a külső folyamatok automatizálására. A Bystronic standján megtekinthető lesz egy teljesen automatizált lézeres rendszer, amely számos új fejlesztést tartalmaz. Központi eleme egy BySpeed Pro 3015 lézeres vágórendszer, amely 4,4 kilowattos ByLaser 4400 vagy 6 kilowattos ByLaser 6000 lézersugárforrással szerelhető fel. A BySpeed Pro fejlesztései elsősorban az önálló működés területére koncentrálódnak.

A berendezést ezenkívül teljesen új vágófejjel látták el, valamint megtalálható rajta a tavaly már bevezetett automatikus lencsecserélő egység, illetve fúvókacserélő. Az anyagmozgatási folyamatok automatizálását az újonnan bemutatott BySort egészíti ki: segítségével a rendszer automatikusan kiveszi a lemezből a kivágott alkatrészeket, majd válogatás után rakatba rendezi őket. Ezáltal a megrendelések gyorsabban teljesíthetők, a rendszer kapacitása pedig még jobban kihasználható, ráadásul a következő munkafolyamatokhoz történő szállítás is jelentősen egyszerűsödik.

Vízsugaras vágás – mikrótól a makróig

A vízsugaras vágás területén újdonság a Microwaterjet: a feltűnően kis méretű, precíziós alkatrészek gyártására használható rendszer megnyitja az utat az új trendeket diktáló piacokra. Lehetővé teszi akár 0,2 mm széles csíkok vágását N6 felületi érdességgel a teljes 1000 mm×600 mm-es munkaterületen. Ráadásul ez az egyetlen olyan vízsugaras vágórendszer, amellyel elérhető a ±0,01 milliméteres, reprodukálható gyártási tűrés. A berendezés többek között az orvosi műszergyártásban, az elektronikai és óraiparban, de akár az autógyártásban, a repülőgépiparban és az űrhajózásban is használható.

Az újdonságok között szerepel a rendkívül nagy nyomású ByPump Ultra szivattyú, amellyel akár 5300 bar nyomás is létrehozható. A szivattyú ideális megoldást kínál az extrém (például 150 mm-t meghaladó) vastagságú anyagok vágásával foglalkozó, kiemelkedően jövedelmező iparágban működő felhasználók számára. A Bystronicnál továbbra is a hatékonyság és a termelékenység a központi kérdés, valamint a széles anyagminőségi és vastagsági skála lefedése. A megoldás: 3600 bar nyomás és többfejes vágás.

Éppen ezért a vállalat az EuroBlech 2010 szakkiállításon bemutatja a PrecisionAligner rendszert, amely lehetővé teszi akár egyetlen alkatrész többfejes vágását is. A további innovációk között megtalálható a PositionPointer és a FixMaster: az előbbi pontosabb vágófej-pozicionálást és hatékonyabb anyagfelhasználást eredményez, míg az utóbbi rendszer segítségével a kivágott alkatrészek már a vágási folyamat közben megóvhatók a sérülésektől.

Élhajlítás – mindig egy lépéssel előrébb

Az élhajlítás területén Bystronic a három kiállított gépen kívül a rendszerek termelékenységét javító újdonságokkal képviselteti magát. Az új Fast Bend+ biztonsági rendszer nemcsak biztonságosabbá teszi a gépet, hanem mintegy 20 százalékkal növeli a gyártási kapacitást. A vonalkódleolvasó segítségével a munkák közötti átállás minden eddiginél gyorsabban elvégezhető. Az Energy Saver csökkenti az energiafogyasztást és a gép zajszintjét. Amikor egy hajlítás után a gép eléri a felső alaphelyzetet, az Xpert főmotorja a következő hajlítási folyamat indulásáig automatikusan kikapcsol.

Beyeler Xpert 150: automatikusan kikapcsol
Beyeler Xpert 150: automatikusan kikapcsol

Az új élhajlítási kiegészítők, mint például a nehéz alkatrészekhez használható görgők és a rozsdamentes acél táblalemezek óvatos mozgatását biztosító kefék még rugalmasabbá teszik az anyagok (különösen a kisebb tételek) kezelését. A munkaterület LED-es megvilágítása pedig tökéletes fényviszonyokat biztosít, ezáltal csökkenti a gépkezelő elfáradását. Mindezeken felül a Bystronic standjának látogatói természetesen átfogó tájékoztatást kaphatnak a vállalat által kínált szerviz- és szakmai tanácsadási szolgáltatásokról. A vállalat most is megrendezi az elmúlt években kiemelkedően népszerűnek bizonyult szoftverfórumot, ahol a vásárlók és az érdeklődők megtudhatják, hogy viszonylag kis szoftveres ráfordítással hatalmas megtakarítások érhetők el.