Rovatok    Gazdaság

Biztos alap a sikeres üzlethez

Minden iparág útja Düsseldorfba vezet

A Messe Düsseldorf a világ egyik legnagyobb vásárvállalata, amely több mint 50 szakvásárt rendez, ezek közül 23 az adott szakterület vezető világvására. Tavaly a gazdasági és pénzügyi válság ellenére meg tudta őrizni helyét a legsikeresebb német vásártársaságok között. 

A műanyag és a gumi mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé vált. Autók és számítógépek, telefonok és televíziók, az építőipar, a sport és a szabadidő, nem utolsó sorban pedig a csomagolások világa ma már elképzelhetetlen műanyagok nélkül. Ennek ellenére a műanyagipar még fiatal, ugyanakkor dinamikus és innovatív iparág.  Ezt tükrözi az idei K-Düsseldorf is: a vásárvárosban rendelkezésre álló 19 vásárcsarnok mindegyikét teljes egészében lefoglalták a kiállítók. A K-Düsseldorf szakvásáron mintegy 3000 kiállító vállalat vesz részt, ismét 160 ezer négyzetmétert is meghaladó nettó kiállítási területen.

Az élénk érdeklődés bizonyítja, hogy a kiállító vállalatok ebben a gazdasági helyzetben is rendkívül fontosnak tartják, hogy jelen legyenek az iparág legfontosabb seregszemléjén. Ez kétségtelenül igaz a világ minden tájáról érkező szakmai látogatókra is: mintegy 200.000-et várnak ismét Düsseldorfba. Aki a műanyag- és gumiiparban hallatni akarja a hangját, nem szalaszthatja el annak a lehetőségét, hogy tájékozódjon a világpiaci kínálatról, és megismerje a meghatározó irányzatokat. Erre pedig csakis háromévente, a K-Düsseldorf esetében adódik lehetőség.

Az innováció világszínvonalú színpada

A vállalatok már fokozott erőbedobással készülnek a K 2010-re, hiszen mindenki a legjobb oldaláról kíván bemutatkozni az ágazat világszerte legfontosabb szakvásárán. Ez pedig azt jelenti, hogy a legérdekesebb innovációkat vonultatják fel. Az innováció, a kutatás-fejlesztés a verseny alfája és omegája, a szaktudás pedig meghatározó előnyt biztosít a piacokért folyó versenyben. Elmondható, hogy a K-Düsseldorf a világ egyetlen szakkiállítása, amely az innováció ilyen gazdag tárházát tudja bemutatni, ráadásul egyértelműen felhasználó-orientált, és a vevői igényeket szolgáló megoldásokat helyezik előtérbe a kiállítók.

A gépgyártók és az alapanyag-gyártók megrendelőit a válság hatásai ugyanúgy sújtják, mint a szállítóikat – és minden eszközt bevetve keresik a megoldásokat, hogy miként lehet a termékeiket hatékonyabban, kedvezőbb áron, kevesebb energiával és alapanyaggal, lehetőség szerint kedvezőbb tulajdonságokkal gyártani és értékesíteni, és keresik a megoldásokat és a fejlesztési lehetőségeket. A K 2010 szakvásár ugyan rendkívül nagy kiterjedésű, ami a kiállítási terület illeti, azonban a kínálat átlátható tagolása miatt mindegyik szakmai látogató hosszas keresgélés és kerülőutak nélkül begyűjtheti a szakmai érdeklődésének megfelelő információkat.

Visions in Polymers

A kiállítók termékei és szolgáltatásai mellett a Visions in Polymers külön bemutató a jövő kérdéseivel foglalkozik. Ezt a programot rendszeres vitafórum kíséri, ahol rangos tudósok és gyakorlati szakemberek vitatkoznak a műanyagok jövőbeni szerepéről. Ezzel kapcsolatban kiemelt szerephez jut az energiahatékonyság és az erőforrások kíméletes felhasználása.

Innovation Compass a személyre szabott felkészüléshez

Szeptembertől jelenik meg az interneten az Innovation Compass, az innovatív megoldások kereső mátrixa, amely az új fejlesztési eredményeket teszi kereshetővé, és egyben közvetlen utat kínál a K-Düsseldorf összes újdonságához. Segítségével minden érdeklődő szakember egyénileg készülhet fel a K 2010 látogatására.

Magyarok közös standon

Idén 14 magyar kiállító vesz részt a K-Düsseldorfon. Az egyéni kiállítók mellett – az INNO-COMP Kft., a DR-PAck Kft, a MAL, a Star Plus Kft, Gumetall Kft. és az ECEBD Kft – a Magyar Műanyagipari Szövetség szervezésében, az ITD Hungary támogatásával hosszú idő után ismét közösségi standon mutatkozhatnak be a műanyagipar kis- és közepes vállalatai.

Kitekintés 2011-re

A csomagolóipar vezető szakvására új, kiemelt kínálati csoportokat ajánl Metal Packaging Plaza és Save Food! elnevezéssel. Tizenöt hónappal a vásár nyitása előtt az interpack kiállítói teljes egészében megtöltötték mind a 19 rendelkezésre álló vásárcsarnokot. A vezető nemzetközi seregszemleként elfoglalt kiemelkedő szerepét az interpack nem csupán a kiállítók élénk részvételével igazolja, hanem azzal is, hogy 2011-ben is következetesen az iparág fő kérdéseire összpontosít.

Ennek jegyében az életminőséggel foglalkozó Innovationparc Packaging mellett a Metal Packaging Plaza és a Save Food! keretében két olyan külön téma várja a látogatókat, amelyeknek a szakmai szervezetek kifejezetten örülnek.  A Metal Packaging Plaza új nemzetközi találkozót biztosít a nemzetközi fémcsomagoló ágazatnak és beszállítóinak. A külön bemutató magját az aktuális szakmai témákat felvonultató háttér-információkat kínáló információs platform jelenti. Ehhez kapcsolódóan mutatják be a vállalatok az innovatív fémcsomagolási megoldásaikat.

A Save Food! elsősorban azzal foglalkozik, hogy a csomagoláshoz, valamint a szállításhoz és a logisztikához kapcsolódó értékteremtési lánc egyes elemei miként járulhatnak hozzá az élelmiszerek pazarlásából származó világméretű probléma megoldásához. A jelenlegi helyzet bemutatása mellett például olyan megoldásokat és elképzeléseket láthatnak az érdeklődők, amelyeknél a csomagolás a védelmi funkció révén az előállítástól a fogyasztásig hatékonyan segít megelőzni az élelmiszerek megromlását.

Négy kimagasló technológiai szakvásár

2011. június 28 – július 2. között minden az öntészet, a fémkohászat, a hőkezelési technológiák és az öntvények körül forog. A négyévente megrendezendő nemzetközi szakmai csúcstalálkozó a világon egyedülállóan nyújt teljes áttekintést a komplett technológiai folyamatról. A GIFA, az öntészeti szakvásár a négy seregszemle legnagyobbika. A METEC a fémkohászattal foglalkozik, a THERMPROCESS keretében az ipari kemencékhez kapcsolódó csúcstechnológia mutatkozik be. A NEWCAST – a négy vásár közül a legfiatalabb – az öntvények piacának legújabb fejlesztéseit mutatja be. A metallurgiai szakvásárokat rangos konferenciák, szimpóziumok, külön bemutatók színesítik.

A Medica sikertörténete tovább folytatódik

Az orvostechnikai iparág továbbra is pozitívan tekint a jövőbe, hiszen már 6 hónappal a rendezvény előtt a Düsseldorfi Vásárváros mind a 19 csarnokát teljesen lefoglalták a kiállítók.  Idén tehát ismét a világ minden pontjáról érkező több mint 4000 kiállító mutatkozik be a düsseldorfi Medica-n. Az idei – egyébként immár 42. – Medica-ra a legtöbb külföldi kiállító Olaszországból, Kínából, Nagy-Britanniából, az USA-ból és Franciaországból érkezik. Az olyan nagy, innovatív cégek sem hiányozhatnak a vásárról, mint a Siemens, Getinge-MAQUET, MMM Group, Karl Storz és a Systema.

A Medica-val párhuzamosan, a főbejárattal szemben található két vásárcsarnokban rendezik meg a gyógyászati gyártástechnológia szakvásárát, a Compamed-et. Ezen a seregszemlén ismét több mint 500 kiállító várja a szakembereket, ahol újszerű megoldásokat és szolgáltatásokat kínálnak az orvostechnikai beszállítóknak pl. a nanotechnológia területén. Óriási előny az iparág számára az igen rövid innovációs ciklus, így évről évre minden novemberben újdonságok, trendek mutatkozhatnak be a düsseldorfi Medica-n. A külön bemutatók, kongresszusok sokasága még külön fűszerezi is ezt az élményt.

Az idei Medica-n ismét sok magyar vállalkozás mutatja be termékeit és szolgáltatásait a nemzetközi szakmai közönségnek. Húsz olyan vállalat van, akik önálló standdal mutatkoznak be a világ legjelentősebb orvostechnikai kiállításán. Vannak közülük olyanok, akik már több mint tíz éve rendszeres résztvevői a düsseldorfi seregszemlének, például az Innomed Zrt., a 77 Elektronika Kft., a Control-X Medical Kft., a Diagon Kft., vagy a Diagnosticum Kft. Idén a polarizált fényterápiás készülékkel új kiállítóként bemutatkozik a Sensolite. Az ITD Hungary standján pedig a kis- és közepes vállalatok számára kínálkozik lehetőség a kollektív megjelenésre.