hirdetés
hirdetés

Zöld labor Szegeden

A „Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen” projekt kapcsán bemutatták az eddig beszerzett eszközöket.

hirdetés

A világon jelenleg rendelkezésre álló első és másodlagos kőolaj termelési technológiákkal 30-40 százalék kitermelési hatásfok érhető el. A fejlesztés célja az, hogy a tárolóban maradó készletek lehető legnagyobb részét kitermelhetővé tegyék. A cél eléréséhez különböző új típusú tenzidek és keverékeik, valamint vízoldható polimerekkel alkotott elegyeik előállítása, minősítése, és olajipari felhasználhatóságának vizsgálata szükséges.

A második fókuszterület keretében megvalósuló megújuló üzemanyag hatásvizsgálat célja a részben megújuló forrásból származó, „low carbon” üzemanyagok hatásának vizsgálata a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására. A „low carbon” üzemanyagok ugyanis lehetővé teszik a károsanyag-kibocsátás csökkentését.

A projekt harmadik fókuszterület lényege egy alternatív gázelemző berendezés fejlesztése és bevezetése az autóipari felhasználásba a korábbiaknál pontosabb, megbízhatóbb károsanyag-kibocsátás méréshez. A projekt során egy olyan, fotoakusztikus kipufogógáz-mérő berendezés és mérési technológia jön létre, amely segítségével az összes fontos szennyező komponens százalékos relatív pontossággal, másodperc körüli válaszidővel mérhető.

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ

A 4 milliárd forint támogatásból megvalósuló Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - Kutatási infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt keretében jön létre, melynek konzorciumvezetője az SZTE, konzorciumi partnere pedig a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Az SZTE és a MOL Nyrt. alkotta konzorcium kiemelt ipari együttműködő partnere az AUDI HUNGARIA Zrt.

A 2020. június 1. és 2022. október 31. között megvalósuló projekt célja egy olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és a kísérleti fejlesztéseket egységbe foglalva. A kutatás során a projekt három fókuszterületre koncentrál: mindhárom középpontjában a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok állnak.

Az SZTE minden egyes kutatása, így ez is, kapcsolódik az oktatáshoz. Azok az új információk, amelyeket a kutatók felfedeznek, kidolgoznak, azt az oktatásba is azonnal be lehet építeni. A publikációk hatására – ami a Kompetencia Központ esetében igen jelentős mennyiségű szakcikket jelent – a kutatási eredmények így rögtön beépülnek a köztudatba is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés