hirdetés
hirdetés

Akusztika

Zajelnyelő kutyaólat alkotott a Ford

A ház a beérkező hanghatásokat gyakorlatilag saját magukkal semlegesítteti.

hirdetés

A hosszadalmas tűzijátékok és a szüntelen petárdázgatások számos országban a nemzeti ünnepek és a szilveszter elengedhetetlen kísérői. A gond az, hogy az általuk gerjesztett őrült ricsaj miatt az említett események sok állat számára a legszörnyűbb rémálmok közé tartoznak. Ilyen állatok például az embernél négyszer messzebb „elhalló” és az akusztikus hatásokat sokkal szélesebb frekvenciatartományban érzékelő kutyák is.

Ez az oka annak, amiért a Ford megalkotta a zajelnyomó okoskutyaólat. A hajlék alapanyaga a híresen lármatompító hatású parafa, az ajtaja pedig automata módon működik, de nem ez a legnagyobb különlegessége az építménynek. Van egy további, izgalmas, korszerű technológia, amely szintén hozzájárul a hatékony zajvédelemhez.

A kutyaól (Forrás: Ford)

A módszer ugyanaz, mint amely a helikopterpilótákat megkíméli a rotor keltette dobhártyaszaggató kerepléstől. A lényeg, hogy miután egy beépített mikrofon befogadja a hanghullámokat, a hangrendszer ezek tökéletes ellentettjét bocsátja ki magából, és így többé-kevésbé semlegesíti őket.

Hasonló szisztémákat a Ford néhány autójában már bevezetett, vagyis valamennyire már bebizonyította a hatékonyságukat. Bár a kutyaólból egyelőre csak prototípus létezik, a házikedvencek joggal reménykednek, hogy forgalomba kerül. Ha ez megtörténik – szilveszter ide, szilveszter oda –, a kutyák a jövőben talán már higgadtabb hangulatban vághatnak majd neki az egyes esztendőknek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: www.geek.com)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés