hirdetés
hirdetés

Lebegő mozgatóegységek

XPlanar: légiesen könnyed mozgatás

A Beckhoff XPlanar-rendszere a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, sík mozgatóegységekből épül fel, amelyek maximálisan rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. Ez rendkívüli mértékben flexibilis és egyszerű gép-, illetve üzemtervezést tesz lehetővé.

hirdetés

Az XPlanar-rendszer egyedi elrendezésű síklapokat és fölöttük lebegő, több dimenzióban mozgatható, sík mozgatóegységeket tartalmaz. Ez utóbbiak két irányban rántás- és érintésmentesen pozicionálhatók akár 4 m/s sebességgel és 2 g gyorsulással, 50 mikrométeres megismételhetőség mellett, zaj és súrlódás nélkül.

A síkmotor-rendszer elrendezése rendkívüli mértékben variálható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A példátlan rugalmassággal pozicionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele.

A rendkívül rugalmas XPlanar-rendszer igen széles körében használható a legkülönfélébb továbbítási feladatokra, beleértve az élelmiszer- és a gyógyszeripart is
A rendkívül rugalmas XPlanar-rendszer igen széles körében használható a legkülönfélébb továbbítási feladatokra, beleértve az élelmiszer- és a gyógyszeripart is

Rugalmas és sokoldalú mozgatási funkciók

Az XPlanar-rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható, 240×240 mm méretű sík lapok képezik. Ezekbe van beépítve a vezérlés, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú sík mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé. A síkmotor-rendszerek nemcsak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, akár fejjel lefelé is. Négyféle típusú sík mozgatóegység közül lehet választani: a 95×95 mm-es „Small Mover” típusú mozgatóegység legfeljebb 0,4 kg hasznos teher mozgatására alkalmas; a 155×155 mm-es „Standard Mover” típusú mozgatóegység legfeljebb 1,5 kg hasznos teher mozgatására alkalmas; a 155×275 mm-es „Long Mover” legfeljebb 3 kg hasznos teher mozgatására, míg a 275×275 mm-es „Big Mover” nevű legfeljebb 6 kg hasznos teher mozgatására alkalmas.

A mozgatóegységek X és Y tengely menti kétdimenziós pozicionálását további mozgatási lehetőségek egészítik ki:

–     akár 5 mm-es felemelés és leeresztés, opcionálisan súlymérő funkcióval;

–     akár 5°-os döntés folyadékok továbbításához és kezeléséhez;

–     akár ±15°-os vagy speciális sík lapok fölött akár 360°-os elforgatás. 

Ezenfelül a TwinCAT automatizálási szoftver képességei lehetővé teszik több mozgatóegység ütközésmentes és szinkronizált mozgatását, valamint az útvonalak automatikus optimalizálását. Több mozgatóegység csoportba foglalásával meg lehet például növelni a maximális hasznos terhet.

Az XPlanar-rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek lebegnek tetszőleges elrendezésű lapok fölött
Az XPlanar-rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek lebegnek tetszőleges elrendezésű lapok fölött

A legkülönfélébb alkalmazások támogatása

Az XPlanar az általános gépépítés területén használható, rendkívül rugalmas továbbító rendszer, amely különösen csomagolási, összeszerelési és válogatási folyamatok, valamint anyagfelvétel automatizálására szolgál. A felületek – könnyen tisztítható üveg, higiénikus kivitelű rozsdamentes acél vagy műanyag film – szabadon megválaszthatók, ezért tisztaterekben, gyógyszer- és élelmiszeriparban, valamint vákuumos helyiségekben is jól használható a rendszer.

www.beckhoff.hu/xplanar

Porgánszki Éva Anna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés