hirdetés
hirdetés

Metabolizmus

Víztisztítás anyagcsere-energiával

Az egyesült-királyságbeli Bath-i Egyetem mérnökei megmutatták, miként lehetne begyűjteni és hasznosítani a talajban lévő mikroorganizmusokban lezajló természetes reakciók közben keletkezett villamos energiát.

hirdetés

Az egyesült-királyságbeli Bath-i Egyetem vegyész- és villamosmérnökeinek egy csoportja bemutatta mekkora potenciál is rejtőzhet a talaj mikrobás aktivitása által hajtott üzemanyagcellák (soil microbial fuel cell, avagy SMFC) használatában. Ezek az egységek a földbe temetve akár az esővíz tisztítására optimalizált elektrokémiai reaktorok működtetésére is alkalmasak lehetnek.

Az SMFC-k olyan, a talajban természetes állapotban is jelenlevő, különleges mikroorganizmusok anyagcsere-tevékenysége révén termelik meg az energiát, amelyek képesek a sejtjeiken kívülre irányítani az elektronokat.

A bath-i fejlesztésű rendszer kettő, egymástól fix távolságra (4 cm) elhelyezett szénalapú elektródából áll, amelyek egy külső áramkörhöz vannak csatlakoztatva. Az egyik elektróda, méghozzá az anód a föld alá van temetve, a másik, a katód pedig a talaj felszínén, a levegőnek kitéve helyezkedik el. A speciális mikroorganizmusok az anód felületét benépesítik, és a talajban található szerves vegyületek elfogyasztása közben elektronokat állítanak elő. Ezek az elektronok először az anódhoz, majd pedig a külső áramkörön keresztül a katódhoz jutnak, és közben áramot termelnek.

Forrás: Bath-i Egyetem

Több SMFC-ből összeállított tömbök és a hozzájuk csatlakoztatott akkumulátorok segítségével olyan hatékony energiatermelő és -tároló rendszereket lehetne létrehozni, amelyek akár víztisztításra rendeltetett, elektrokémiai reaktorok áramigényét is kielégíthetnék.

Egyetlen SMFC egység csupán néhány angol fontba kerülne, és ezt az árat a tömegtermelés elindításával állítólag még lejjebb lehetne szorítani.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Technology Org)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[262092] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés