hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Visszaszerezni az elveszett pozíciókat

A Német‐Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb, főleg külföldi befektetők körében végzett konjunktúra‐felmérése szerint az előző évhez képest kedvezőbb a vállalatok véleménye, mind a gazdasági helyzet, mind az üzleti környezet alakulásáról. Nemzetközi összehasonlításban is némileg javult Magyarország pozíciója. 

hirdetés

– Tagvállalataink jelenleg kedvező trendeket látnak a magyar gazdaságban, a Kamara tagsága szerint a jövőben ezeket a tendenciákat lenne szükséges stabilizálni és erősíteni. Nemzetközi összehasonlításban a korábban elveszített pozíciókat azonban csak fokozatosan, lépésről lépésre lehet visszaszerezni – mondta a DUIHK konjunktúra‐felmérésének bemutatása alkalmából Dale A. Martin, a Kamara elnöke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a felmérés eredményeit értékelve azt jelentette ki, hogy – a Kamara felmérésével egybecsengően – a magyar gazdaság az elmúlt évben valóban növekedési pályára állt. A felmérés egyik legfontosabb megállapítása a miniszter szerint, hogy növekedett a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt. Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar gazdaság eredményeiben jelentős szerepet játszottak azok a német vállalatok, amelyek az elmúlt években folyamatosan bővítették magyarországi termelésüket. – Ezért olyan kiemelkedően fontosak számunkra azok a visszajelzések, amelyeket a nálunk működő vállalatoktól, különösen a nálunk működő német vállalatoktól kapunk – mondta Varga Mihály.

A Német‐Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara már 1992 óta rendszeresen végez felméréseket a befektetők körében, 2006 óta pedig a térség 15 más országára is kiterjesztve, éves rendszerességgel, egységes rendszerben szondázzák a befektetők véleményét. – Az idei, immáron huszadik konjunktúra‐felmérésünk célja változatlanul a magyarországi gazdasági feltételrendszer megítélésének tárgyszerű elemzése és objektív bemutatása – fejtette ki Dale A. Martin.

A DUIHK felmérése hagyományosan három területre terjed ki:

‒ Milyenek a gazdasági, konjunkturális kilátások?

‒ Milyen az üzleti környezet, a hangulat a befektetők körében?

‒ Hogyan viszonyulnak a magyarországi gazdasági feltételek a térség más országaihoz, mennyire versenyképes az ország?

Optimistább a konjunktúra megítélése

A gazdasági helyzetet és a megkezdett évre vonatkozó kilátásokat a magyarországi német és más külföldi vállalatok 2014 elején érzékelhetően jobbnak értékelik, mint az előző felmérés alkalmával. Az erre a kérdéskörre adott pozitív és negatív válaszok egyenlege több területen ismét elérte a „válság előtti”, 2007‐2008‐as évek meglehetősen kedvező szintjét. Az általános konjunktúra és kiemelten a saját üzletmenet élénkülése idén emelkedő beruházási hajlandóságban és foglalkoztatási tervekben is tükröződik. A válaszadó vállalatok 27 százaléka idén a tavalyinál nagyobb beruházásokat tervez, és csak 22 százalékuk csökkentené a beruházási kiadásokat. Így az egyenleg – két év óta először – ismét pozitív.

Kismértékű javulás az üzleti környezet értékelésében

Összességében a hazai gazdasági feltételrendszer megítélése is valamelyest javult a befektetők körében, a megelőző felméréshez viszonyítva javult az üzleti környezettel való elégedettség, illetve csökkent az elégedetlenség néhány jellemző tekintetében. Ismét túlnyomóan pozitív minősítést kaptak a munkaerőpiachoz kötődő tényezők, mint például a képzettség és a termelékenység, a munkaköltségek tekintetében átlagon felüli volt a javulás mértéke. A munkaerő‐potenciál változatlanul az ország legfontosabb „vagyona”. Az operatív, működési környezet is megfelel a beruházók elvárásainak.

A gazdaságpolitika egyes fontos kérdéseiben, például a kiszámíthatóság, az adórendszer vagy a közigazgatás területén a vállalatok szintén kisebb mértékű javulást tapasztalnak. Ezzel kapcsolatosan a Kamara elnöke azonban megjegyezte, hogy a „jobb”, még nem feltételenül jelenti azt, hogy „jó”, hiszen több olyan terület van, ahol továbbra is hiányosságokat látnak a cégek. Egyes esetekben, mint például a közbeszerzések átláthatósága tekintetében, a kritikus válaszok száma még emelkedett is.

Erős az ország melletti elkötelezettség

A javuló gazdasági feltételeknek, valamint az üzleti környezet alakulásának köszönhetően a német és más külföldi beruházók túlnyomó többsége továbbra is Magyarország mellett teszi le a voksát. Azon befektetők aránya, akik ma ismét Magyarországot választanák beruházási célországnak, 73‐ról 75 százalékra emelkedett. Nemzetközi összehasonlításban javult az ország helyzete Regionális összehasonlításban, tehát más közép‐ és kelet‐európai országokhoz viszonyítva Magyarország 2014‐ben több területen is javítani tudott pozícióin.

Ez a megállapítás igaz mind a gazdasági fejlődés, mind a beruházási környezet megítélésére vonatkozó összehasonlításra. A magyarországi eredmények a legtöbb esetben a felmérésben részt vevő 16 ország középmezőnyében találhatók, egyes esetekben pedig átlagon felüli a magyar adat. Így pl. a munkajogi szabályozás vagy szakképzés terén jóval a régiós átlagon felül szerepel a magyar elégedettségi mutató, s kedvezőek pl. az infrastruktúrára vagy a k+f feltételekre vonatkozó vélemények is.

Több mint 1400 közép‐ és kelet‐európai vállalatvezető összesített értékelése szerint Magyarország idén egy hellyel előre lépve kilencedikként végzett a 20 lehetséges beruházási célországot tartalmazó rangsorban. 2012‐ben Magyarország még a 13. helyet foglalta el, az első nemzetközi felmérésben, 2006‐ban pedig az ötödiket.

(forrás: DUIHK)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés