hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Visszafogott előrejelzések

A szövetségi bank a mások által feltételezettnél lassúbb fejlődést valószínűsít – 2014-re egyensúlyba kerülhet az állami költségvetés

Az év vége közeledtével, az adósságválság kiéleződése és az exportkilátások romlása nyomán más kutatói műhelyek korábbi előrejelzéseinél szerényebb fejlődési dinamikát valószínűsít a Német Szövetségi Bank Európa vezető gazdasága számára.

hirdetés

A frankfurti székhelyű pénzintézet november 21-én nyilvánosságra hozott havi jelentésében 2012-re mindössze fél és egy százalék közötti gazdasági növekedéssel számol, szemben a berlini szövetségi kormány „határozott“ egy százalékos várakozásával. „A német gazdaság az elkövetkező hónapokban nehezebb konjunktúrális vizekre kerül. Mindenek előtt a külföldi kereslet érzékeny lehűlése a pénzpiacokon tapasztalható idegességgel keveredik“, melynek következtében a közelmúltban még „vásárlásra kész fogyasztók“ vásárlási kedve az általános hangulatromlás hatására alábbhagy, elveszítve azon funkció egy részét, amit a belső konjunktúra hajtóerejeként jelentett, olvasható a jelentésben.

A Szövetségi Bank szakértői szerint a német fogyasztók a legutóbbi időkig többé-kevésbé érzéketlenek maradtak az euró-adósságválsággal szemben, bátran vásároltak autót, szórakoztató elektronikát, döntöttek lakásuk korszerűsítéséről. E fogyasztói magatartást tapasztalva a legtöbb, gazdasági előrejelzések készítésével foglalkozó kutatói műhely 2011-re még 3,0, 2012-re pedig egy százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsített.

Előrejelzés Párizsból…

A Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – az idei 3,0 százalék után – 0,6 százalékra „árazta be“ a német gazdaság jövő évre valószínűsíthető gazdasági növekedését. A visszaesés oka mindenek előtt a befektetők eltűnő bizalmában és az üzleti légkör ebből fakadó romlásában keresendő, írják a fejlett ipari országok gazdasági szervezetének szakértői, akik májusban – szintén 2012-re – a német gazdaság számára még 2,5 százalékos növekedést feltételeztek.

…Kölnből…

A munkaadói szervezetekhez közelálló kölni IW gazdaságkutató intézet november 21-én nyilvánosságra hozott előrejelzésében „a német export-várakozások markáns gyöngülésével“ számol; mint ahogy a pénzpiacok instabilitására és a megoldatlan adósságválságra hivatkozva korábbi előrejelzéseivel összehasonlítva a Német Ipari Szövetség (BDI) is szerényebb növekedést valószínűsít. Az IW szakértői „a recesszió veszélyéről, de be még nem következtéről“ írnak. Az intézet legfrissebb, 2.600 vállalatra kiterjedő felmérése során 2012-re a válaszadó cégek 31,2, (ezen belül a nyugati tartományokban 30,2, a keletiekben 36,8 százaléka) számol termelése várható növekedésével; miközben a termelés visszaesésére számítók aránya 20, a keleti tartományokban 15 százalék alatt maradt.

A német export-várakozások markáns gyöngülésével számolnak
A német export-várakozások markáns gyöngülésével számolnak

Az exportnál kedvezőtlenebb a kép: a nyugati tartományokban - ugyancsak 2012-re - a vállalatok egy negyede, a keleti tartományokban 15,4 százaléka számol a forgalom bővülésével, miközben annak csökkenésétől 13,4, (ezen belül a nyugati tartományokban 14, a keletiekben kevesebb mint 10 százalék) tart. Figyelemre méltó, hogy a jövedelmezőség alakulásánál alig három százalékpont a nyereségük emelkedésére (27,6 százalék), illetve csökkenésére (24,5 százalék) számító vállalatok arányának különbsége. A beruházásra fordított kiadásaik emelkedését a cégek csaknem 30, csökkenését több mint 19 százaléka tervezi.

Az átlagosnál élénkebb beruházási tevékenységet jeleznek az ipari és szolgáltató vállalatok, miközben az építőipar a költségvetési kiadások csökkenése miatt az átlagnál visszafogottabb beruházási volument feltételez. A foglalkoztatásnál ugyancsak 10 százalékpont körül van a létszámbővülést (24,6 százalék), illetve csökkentést (15,0 százalék) tervezők különbsége. A bruttó hazai termék stagnálása irányába fordulás veszélye egyértelműen erősödött.

„Egyrészt az aktuális konjunktúra-kilátások, másrészt a középtávú perspektívák körüli bizonytalanság nagyobb, mint egyébként“, fogalmazott Michael Hüther, az IW igazgatója intézete aktuális előrejelzésének berlini bemutatóján, majd hozzátette: „a gazdasági fejlődés megszokott és gazdaságilag kevésbé érzékeny gyöngülésének egy sokkszerű fordulattal való találkozása a jó három éve történtekre hasonlítana, amikor a Lehmann Brothers csődje mély válságba lökte a világ keresletét“.

Mindent egybe vetve az IW két hónappal korábban, azaz szeptember közepén nyilvánosságra hozott 1,25 százalékos jövő évi növekedési előrejelzését a szövetségi kormánnyal, a vezető gazdaságkutató intézetekkel, a kamarai szövetséggel és az öt bölcsnek nevezett független szakértői tanáccsal azonos szintre, 1,0 százalékra mérsékelte. Egy további bankválság ugyanakkor K.O.-fenyegetést jelentene a világgazdaságra, figyelmeztetett Michael Hüther, az intézet igazgatója.

…és Münchenből

Az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet 7 ezer vállalatvezető megkérdezésén alapuló üzleti indexe novemberben – némi meglepetésre, négy hónap egyfolytában tartó csökkenése után először – kis mértékben javult, mérsékelve a recessziótól való félelmeket. Klaus Abberger, az intézet szakértője szerint „Németország láthatóan jobban prosperál, mint Európa többi része. Jó esélyünk van arra, hogy a télen elkerüljük a recessziót.“ Vagyis az adósságválság még nem érte el a reálgazdaságot, csak a pénzintézeteket.

2014-re egyensúlyba kerül a költségvetés?

December 7-i ülésén a kormánypártok, nevezetesen a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a szabaddemokrata párt (FDP) 307 képviselőjének szavazatával – 253 szavazat ellenében – a Német Szövetségi Gyűlés elfogadta az ország, (azaz a Bund) 2012. évre szóló költségvetését. A Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter által beterjesztett és a törvényhozási vita eredményeként némileg módosított büdzsé az új évre: a 2011. évre várható 305,8 milliárd eurót alig, mindössze 400 millió euróval meghaladó, 306,2 milliárd euró kiadást; a 2011. évi 257,4 milliárd eurót csaknem 9 százalékkal meghaladó, 280,1 milliárd euró bevételt; és a 2011. évi 48,4 milliárd euró alig több mint a felét kitevő, 26,1 milliárd euró kiadási többletet irányoz elő.

Wolfgang Schäuble: 2014-ben kiegyensúlyozott költségvetés lesz
Wolfgang Schäuble: 2014-re kiegyensúlyozott költségvetés lesz
A 2012. évi költségvetésben a berlini kormány kiemelt figyelmet fordít az autópályaépítésekre, a vasút és a víziutak fejlesztésére, az energetikára, valamint a kutatási-fejlesztési tevékenységre. A gyöngülő konjunktúra ellenére 2012-ben várhatóan folytatódik a költségvetésnek az egyensúly irányába történő fejlődése. Emlékezetes, hogy 2010-ben a nagy gazdasági és pénzügyi válság okozta teljesítmény-csökkenés hatására a szövetségi, tartományi és önkormányzati költségvetések, valamint a különféle alapokat magában foglaló extra költségvetés kiadási többlete még elérte a bruttó hazai termék 4,3 százalékát; ez 2011-ben 1 százalékra mérséklődött, (s így fél százalékponttal alacsonyabb az ún. stabilitási tanács nyári előrejelzésénél), 2014-ben pedig elérheti a kiegyensúlyozott állapotot.

Ennek ellenére a nyáron feltételezettnél várhatóan lassabban csökken az állami adóssághányad, melynek mértéke 2010-ben rekordszintre, a bruttó hazai termék 83,2 százalékára emelkedett. Míg ugyanis a nyári előrejelzés készítésekor a szakértők 2015-re még 71 százalékos GDP-arányos adóssághányadot feltételeztek, addig novemberre ugyanez az előrejelzés a GDP 74,5 százalékára emelkedett, (azaz 2015-ben a GDP egy százaléka 28,7 milliárd eurónak fog megfelelni). A várható eladósodás újratervezésének hátterében részben a gazdasági teljesítmény nyáron feltételezettnél lassúbb növekedése, részben az európai pénzügyi stabilitási eszközbe (ESFS) teljesítendő német befizetések állnak.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[100775] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés