hirdetés

Gyáravatás

Világszínvonalú kábelek Kistelekről

Egy nagy múltú iparágunk modern történetében fontos mozzanatnak tekinthető a kisteleki kábelgyár új termelőegységének múlt csütörtöki átadása. 

hirdetés

A magyarországi önálló kábelgyártó ipar gyökerei egészen a 19. század végéig nyúlnak vissza. Az Első Magyar Távírdasodrony- és Kábelgyár 1883-as megalakulásától az ágazat hosszú és sikeres útja vezetett a háború utáni átrendeződés „forgatókönyvéig”, a Magyarországon működő kábelgyárak államosításáig és 1963-as összevonásáig, majd a rendszerváltoztatás után az akkor még állami kézben maradt MKM Magyar Kábel Művek Zrt. megalakulásáig. A folyamatosan a műszaki haladás élvonalába tartozó hazai kábelgyártás a későbbi években tulajdonosváltások során ment keresztül, míg 2005-ben az energia- és a távközlési kábelek és rendszerek iparágának világelső vállalata, az olasz Prysmian holding kötelékébe került. Napjainkban a balassagyarmati és a kisteleki gyáregységben folyik termelőtevékénység, míg a csoport Németországtól Romániáig hét országért felelős kelet-közép-európai központja Budapesten van.

Hosszú távra tervez a 2020 célprojekt

Ma a régióban az egyik legjelentősebb kábelgyár a négy évtizedes múltra visszatekintő kisteleki gyáregység, ahol két éve újjászületésnek lehetünk tanúi. A beruházások eredményeképpen a hagyományos termékek – az energia- és információellátás, az épületvillamossági kábelezés PVC szigetelésű rézkábelei – mellett újfajta kábelek is megjelennek a palettán, és a közép- és hosszú távú fejlesztések eredményeként itt alakulhat ki a gumi- és tűzálló kábelek kelet-közép-kelet-európai gyártóközpontja – mondta a legújabb bővítés eredményeképpen létrejött új gumikábelgyártó sor átadásán Bereznai Gusztáv, a Prysmian MKM Magyar Kábel Művek Kft. kisteleki gyáregységének igazgatója. Emellett „pillanatokon belül” csúcsminőségű tűzálló kábelek gyártásával is bővítik a termékportfóliót, valamint megnövelik a hagyományos PVC kábelek gyártási kapacitását.

A számos lépést (többszörös húzás, sodrás, szigetelés vulkanizálása) magában foglaló gumikábelgyártási folyamat nagy kiterjedésű gyártósora a most átadott csarnokban (fotók: a szerző; a képre kattintva galéria nyílik meg)
A számos lépést (többszörös húzás, sodrás, szigetelés vulkanizálása) magában foglaló gumikábelgyártási folyamat nagy kiterjedésű gyártósora a most átadott csarnokban (fotók: a szerző; a képre kattintva galéria nyílik meg)

A fejlesztés első, több mint 12 millió euró értékű szakasza zárult most le, a 2014–2016 közötti időszakban telepített 15 új gyártóegységnek és a laboratóriumi felszerelésnek köszönhetően akár 50 millió eurós forgalomnövekedés is megvalósítható lesz. A harmadik évébe lépett első szakasz bővítéséhez kapcsolódik több mint ötven új munkatárs foglalkoztatása. Ez az első lépés a hosszú távú növekedés alapja, és megteremti a lehetőségét egy hasonló nagyságrendű második szakasznak is, amely a tervek szerint a 2017–2018-as évben indulhat, és amelyhez a szükséges terület már rendelkezésre egy újonnan megvásárolt szomszédos ingatlanon. Vagyis a jövő építése töretlen Kisteleken, ezt szolgálja a Prysmian 2020-as évszámmal jelzett célprojektje is – vázolta a továbbiakat Francesco Fanciulli, a csoport közép-európai vezérigazgatója. 

A holnap technológiáját készítik elő

Bár kutatás-fejlesztés nem folyik a kisteleki kábelgyárban, hanem a legújabb technológiai előrelépések a cégcsoport milánói központjából, illetve a legkülönbözőbb országokban működő 17 k+f-központból kerülnek át a csongrádi kisvárosba, Kisteleken is nagy súlyt fektetnek a jövő követelményeinek teljesítésére, akár már ma. Ennek egy szelete a gyártásautomatizálás mozgó, forgó megoldásaiban jelentős szerepet játszó, a csavarást, hajlítást jól tűrő rugalmas gumiszigetelésű kábelek itteni gyártásának beindulása, de ezzel egy időben egy korszerű tesztközpontot is kialakítottak. A hét állomásból álló vizsgálólaborban – amely teljesen felszerelve jelenleg a hatósági engedélyezésre vár – nemcsak a jelenlegi gyártmányok típusvizsgálatát lehet majd elvégezni, hanem már a tűzálló kábelek ellenőrzésére is felkészültek. A mechanikai tűrőképességen felül tudják majd tanulmányozni például a lángterjedést vagy a felszabaduló veszélyes gázokat – magyarázta a gyárlátogatás során Bozó József minőségügyi vezető.

Húzás és sodrás után alakul ki az alapanyagként szolgáló ujjnyi vastagságú rézhuzalból a hajlítást jól tűrő, számtalan hajszálvékony érből álló rézvezeték
Húzás és sodrás után alakul ki az alapanyagként szolgáló ujjnyi vastagságú rézhuzalból a hajlítást jól tűrő, számtalan hajszálvékony érből álló rézvezeték

A felhasználói igények ebben az iparágban is a speciális termékek felé fordulnak, a további piacszerzés feltételeként különleges megoldásokkal kell a piacra lépni. A jövő többek között a tűzálló kábeleké, de megkezdődött a felkészülés a további generációt jelentő halogénmentes kábelek előállítására is. Ezeknek szigeteléséből tűz esetén sem szabadulnak fel mérgező gázok. Bár a halogénmentes kábelek jelenleg még igen drágának számítanak, de a technológia fejlődésével, illetve a tűzbiztonsági előírások szigorodásával minden bizonnyal alkalmazásuk széles körben fog terjedni a jövőben. Bozó József néhány, az elmúlt évtizedekben bekövetkezett tragédia, köztük a több mint harminc, jelentős részben halogénmérgezéses áldozatot követelő tavaly őszi romániai diszkótűz említésével húzza alá a halogénmentes kábelek jelentőségét: a nagy forgalmú helyek tűzbaleseteiben sokszor kisebb veszélyt jelent az égési sérülés vagy a füstmérgezés, mint a kábelszigetelésekből felszabaduló mérgező halogénvegyületek belélegzése.

És hogy mindezeknek az új kihívásoknak eleget lehessen majd tenni a Prysmian MKM Magyar Kábel Művek Kft. kisteleki gyáregységében, ehhez a tervek szerint a következő három évben 20-30 mérnökre és technikusra, illetve mintegy 150 szakmunkásra lesz szükség.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés