hirdetés
hirdetés

Vezeték nélküli hőmérsékletmérő rendszer

Beszéljünk a kolbászról!

Ahol húsárut készítenek, raktároznak, szállítanak vagy értékesítenek és feldolgoznak, ott a hőmérséklet az egyik legfontosabb tényező, amely alapján az áru minősége megítélhető. Ez érvényes magára a folyamatra, a környezetre és az összes higiéniai követelmény felügyeletére. A Jumo méréstechnikai megoldásai segítenek abban, hogy a mérési adatokat begyűjtsük, digitalizáljuk és rádióhullámokon keresztül továbbítsuk

hirdetés

A húsárukészítés és -feldolgozás során a hőmérséklet a legfontosabb és leggyakrabban mért fizikai mennyiség. A kolbász töltőanyagának előállítása során például a hőmérsékletet folyamatosan és pontosan ellenőrizni kell, mivel itt nem szabad túllépni egy meghatározott maximális értéket. A változatlan áruminőség elérése érdekében a szükséges hőmérséklet-tartományt be kell tartani. A Jumo vezeték nélküli hőmérsékletadat-gyűjtő rendszerrel a hústermékgyártók gyakorlatilag korlátlan mennyiségű mérési adatot kapnak minden egyes folyamatfázis során, még a különböző hőmérséklet-eloszlású forgó vagy mobil gyártótartályokban is. A rádiókapcsolat-alapú hőmérséklet-érzékelők hatékony és megfizethető alternatívát kínálnak a vezetékes megoldásokkal szemben is. A vezeték nélküli technológia szükségtelenné teszi a nehézkes, sokszor mozgáskorlátozó hosszú kábelezés elhelyezését, melynek sérülékenysége potenciális hibaforrást is jelent. Így nemcsak megbízhatóbbá válik a rendszer, hanem a szerelési ráfordítások is jelentősen alacsonyabbak. A vezetékes adatátvitelhez képest ez csökkenti a karbantartási, javítási és újratelepítési költségeket.

Megbízható jeladás

A Jumo Wtrans rádiós mérőrendszer a hőmérséklet-érzékelőből és a megfelelő többfunkciós vevőből áll, mely vagy négy analóg kimenettel, vagy két analóg kimenettel és két relével rendelkezik. A vezeték nélküli hőmérséklet-érzékelő elektronikai alkatrészei az érzékelő IP67-es, vízálló fogantyújában helyezkednek el. A készülék egy kompakt beszúrható platina ellenállás-hőmérőből és egy rádióadóból áll, mely a vezetékes érzékelőkhöz hasonlóan M12-es csatlakozással rendelkezik. Az érzékelő beszúrási hossza 50 és 1000 mm közötti lehet, a mérési tartománya pedig –200 °C és 600 °C között választható. Figyelembe véve a jelenleg hatályos jogi szabályozást, a rendelkezésre álló szabványokat és az ipari előírásokat, a saját protokollal rendelkező ISM-sávban a 868 MHz-es (Európa) és a 915 MHz-es (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) frekvenciaérték került kiválasztásra a vezeték nélküli adattovábbításhoz.

Egyszerre legfeljebb négy adókészüléket lehet egy feldolgozóegységhez csatlakoztatni
Egyszerre legfeljebb négy adókészüléket lehet egy feldolgozóegységhez csatlakoztatni

A használt rádiófrekvenciák gyakorlatilag érzéketlenek a külső interferenciákkal szemben, és kemény ipari környezetben is megbízhatóan ellátják az adattovábbítás feladatát, így akár különféle interferenciaforrások, például sebességvezérlők vagy frekvenciaváltók környezetében is alkalmazhatók. Minden sínre szerelhető vevőegység elérhető buszkompatibilis RS485 interfésszel és Modbus protokollal is. Az egyes vevőkészülékekhez akár 16 Wtrans-adó (beszúrható hőmérséklet-érzékelő) is csatlakoztatható, paraméterezhető és kiolvasható az RS485 interfészen keresztül. A jeltovábbítás egészen 300 méterig lehetséges, amennyiben a vevőnél a kiegészítő antennát is használjuk.

A beállító (setup) programmal a felhasználó megváltoztathatja a rendszer paramétereit, és elvégezheti az összes szükséges beállítást. Alternatív megoldásként minden funkciót el lehet érni és be lehet állítani a vevőkészülék gombjai és a kijelző segítségével is. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy külön-külön állítsa be az analóg kimenetek paramétereit, például a linearizációt, a mérés kezdetét és végét, a szűrőállandókat, valamint az eltolásokat és a csúcsértékeket (minimális, maximális memóriaérték). A különböző paraméterek mindegyike kiválasztható riasztási funkcióra, ami a felhasználók számára számos lehetőséget kínál különböző telepítési és felügyeleti megoldásokra. Az eszköz összes kimenete galvanikusan leválasztott. A cél a hőmérsékletmérések során az egyes mért értékek valós idejű továbbítása.

Adatkeveredés kizárva

A húsipari termékek különböző technológiai szállítóeszközeit egyedileg kódolják annak érdekében, hogy a termékek a folyamat lépéseit tökéletesen követhessék. Az adók egyenként is kódolhatók: egyrészt a felhasználó által megadott színes jelölők, másrészt egy egyedi, a gyártás során hozzárendelt ötjegyű azonosító szám révén, amely a mérőrendszer minden egyes adóját egyedivé teszi. A rádióhullámokon keresztül a felhasználó bármelyik adóegységet (mérőeszközt) összekapcsolhatja egy kiválasztott vevőegységgel, így az egyes mérési pontokat a vevőegységen lévő kimenetekhez rendelheti. Opcióként öt különböző színjelölő gyűrű is rendelkezésre áll.

Ex zónába is

A hőmérsékletmérő rendszer több változatra bővült. Újdonság a programban a robbanásbiztos kivitel. Szintén újak azok a távadók, amelyek hőálló elektronikus modult tartalmaznak. Ezek 125 °C-ig használhatók.

Az Atex-jóváhagyással rendelkező távadók közvetlenül a robbanásveszélyes környezetben történő elhelyezésre alkalmasak. A vevőt pedig a tényleges Ex zónán kívül kell elhelyezni. Ez kiküszöböli a drága, védőburkolattal és leválasztókkal ellátott berendezések szükségességét. A rádiós technológia lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kényelmesen kinyerje a mért értékeket a robbanásveszélyes területről annak határain túlra. Az adót így közvetlenül a 0-s zóna folyamatcsatlakozási pontjáig lehet elhelyezni. Ebben az esetben a fogantyú az 1-es zónába esik. Egy robbanásveszélyes terület így a külvilágtól teljesen elszeparáltnak tekinthető. Az adó továbbra is az érzékelő fogantyújában található, és víz- és porálló burkolat védi. A külső megkülönböztetés érdekében a robbanásbiztos kivitelek kék színű fogantyúkkal készülnek.

Nem csak hőmérsékletre

A vevőkészülékek 16 csatornája nemcsak hőmérséklet-érzékelők jeleit tudják fogadni, hanem a gyártási folyamat nyomás-, páratartalom- és szén-dioxid-összetétel-adatait is. A relatív nyomás mérésére alkalmas távadók a 0...250 mbar tartománytól a 0...600 mbar tartományig terjednek, míg az abszolút nyomásra alkalmas kivitelek a 0...600 bar és a 0...25 bar között használhatók. A kombinált hőmérséklet, páratartalom és CO2-távadók helyi kijelzővel is rendelkezhetnek, miközben a 0...100% relatív páratartalom és a max. 10 000 ppm értékű CO2-tartalom pontos értékei a rádióhullámokon keresztül eljutnak a központi folyamatirányító rendszerbe.

www.jumo.hu

(A cikk eredetileg a FoodTechLine kiadványunkban jelent meg.)

Dudás Csaba
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés