hirdetés
hirdetés

Vesztesek és nyertesek

Lassan itthon is beindul az üzem

Talán meglepő, de az amerikai Haas Automation, Inc. (Haas) szerszámgépgyártó magyarországi gyári lerakatának (outlet) vezetője, Jörg Weinkogl szerint a hazai szerszámgép-felhasználó vállalkozások – például osztrák vagy német társaikhoz képest – viszonylag jól állták a válság megpróbáltatásait. Az osztrák szakember szerint a rögös út vége még nem látszik, ez pedig a magyar ipari cégeket is arra terelheti, hogy tovább keressék az alternatív gyártási és értékesítési irányokat.

hirdetés

Az idei év elején arról beszélgettünk, hogy a válság nem csak csapás, hanem jó lehetőség is a fejlődésre az ügyesen navigálók számára. Most is így látja?

Ezt nehéz lenne másként látni, még akkor is, ha a globális gazdasági nehézségek közepette az ember elsősorban a problémákkal szembesül. Mi magunk is tapasztaltuk, hogy a válságnak lehetnek kedvező hatásai: az idei év eddig eltelt részében ugyan nem értékesítettünk olyan sok berendezést Magyarországon, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában, azonban 2009-ben képesek leszünk megkétszerezni piaci részesedésünket. Ilyen lendületes fejlődést valószínűleg csak válság idején lehet elérni.

Mivel sikerülhet nagyobb szeletet kihasítani a piaci tortából?

A válság mind a szerszámgépek alkalmazóit, mind e gépek gyártóit hirtelen és elemi erővel érte el. A vállalkozások értelemszerűen azonnal megvizsgálták a lehetőségeket, hogyan tudják mérsékelni a veszteségeket vagy szinten tartani termelést, a szerencsésebb pozícióban lévők pedig akár azon is dolgozhattak, hogy a visszaesést kihasználva piaci előnyre tegyenek szert. Ezekre az útkeresésekre számos megoldást láthattunk: azok a vállalkozások, amelyek nem csak az autóipar számára teljesítettek és teljesítenek megrendeléseket, hanem más iparágakban beszállítói státusban voltak és vannak, viszonylag könnyebben találták meg a célravezető utat.

Mindez nem jelenti azt, hogy az egyoldalú, tehát autóipari függőségben működő cégek számára ne lett volna megoldás. Az egyik lehetőségként a megfelelő ár-érték arányú gépek és berendezések beszerzése kínálkozott. Úgy látom, hogy a magyar piacon való menetelésünket több között ennek is köszönhetjük. Egészen pontosan annak, hogy egyre több vállalkozás kezdi megérteni azt, hogy a körültekintő beszerzés hosszú távra meghatározza a termelés hatékonyságát és eredményességét. A válságig a piaci lélektanban erőteljesen jelentkezett az az elgondolás, hogy a legmagasabb áron kínált berendezés kétségkívül a legjobb minőség, egyben a legjobb választás is.

Tudjuk, hogy a jóság fogalma meglehetősen relatív, ebből pedig az is következik, hogy – egyes gépek és berendezések minőségét nem megkérdőjelezve – nem feltétlenül a legdrágább a legjobb opció. Egész egyszerűen azért, mert adott feladatokra egy kedvezőbb árú gép ugyanúgy a piacon elérhető csúcsminőséget biztosíthatja. „Kényelmesebb” üzleti időszakokban, vagyis megrendelési bőségben mindez kevésbé feltűnő, a válság azonban a felhasználóknak is nagyon keményen leckét adott arról, hogy elegendő egy időszakos visszaesés, és a költségesebben megvásárolt termelőeszköz beszerzési árának „kitermelésére” tervezett idő máris jelentősen növekszik.

Magyarországon az elmúlt mintegy két évtizedben – például az autó és az arra épülő beszállítói ipar sokáig töretlennek tűnő fejlődése miatt – ez a probléma nem igazán jelentkezett, sőt gyakran az emberi és gépes kapacitáshiány jelentett gondot. Az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában ebből a szempontból már kiforrottabbá vált a piac. A Haas árképzése, stratégiája pedig most, a felhasználók körültekintőbb beszerzései kapcsán kezd igazán beérni Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a nyílt és egyértelmű, a weboldalunkon is elérhető árazásunk megnyerte a magyar szerszámgép-felhasználók tetszését is.

A gépek, a kiegészítő műszaki vagy szervizlehetőségek árinformációi könnyen áttekinthetők, ez pedig kiszámíthatóságot jelent az ügyfeleknek, akik a piacon inkább azt szokhatták meg, hogy egészen elképesztőnek tűnő, akár 50 százalékos árkedvezményeket kínálnak nekik. A kérdés persze mindig az – ahogy a szupermarketek akciói esetében is –, hogy vajon milyen alap- vagy listaárból vágnak ilyen hatalmasat, és persze mindezért mit kínálnak. Piaci részesedésünk megkétszerezéséhez leginkább ez az üzletpolitika járulhat hozzá.

Ön a Haas számára biztató piaci jövőt jósol, de mit lát a magyar piacon, és tapasztalataira alapozva milyen prognózist adna a hazai ipari vállalkozásoknak?

Már hallani bátor közgazdász véleményeket arról, hogy túl vagyunk a nehezén, sőt a fellendülés küszöbén állunk. Talán még korai lenne a válság végét ünnepelni, már csak azért is, mert a nehéz gazdasági helyzet országonként eltérő tempóban javulhat, és valószínűnek tartom, hogy Magyarország – Németországhoz vagy Ausztriához képest – később kecmereghet majd ki a gödörből, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a negatív hatásokat is fáziskéséssel tapasztalta meg a magyar ipar. Talán meglepően hangzik, de a magyar szerszámgép-felhasználó vállalkozások összességében jobban állták a válság megpróbáltatásait, mint német vagy osztrák társaik.

Nem titkolom, hogy ezen magam is meglepődtem, kiváltképpen azon, hogy a rémisztő jóslatok ellenére magyarországi ügyfeleink közül csupán egyetlenegy cég omlott össze, mindenki más – úgy tűnik – talpon maradt, sőt többen új gépek beszerzésébe és a dolgozók képzésébe is invesztáltak. Mindez nagyon reménykeltő. Szeretném hinni, hogy a túléléshez vagy éppen a megerősödéshez a mi gépeink és szolgáltatásaink is hozzájárultak. Összességében úgy látom, hogy a szerszámgépipar számára – értelemszerűen ideértve a felhasználókat és gyártókat is – Magyarország jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik, a magyar gazdaság pedig valószínűleg gyorsabban bővül majd a következő években, mint sok más európai ország gazdasága.

Örömmel látom azt is, hogy a magyarországi vállalkozások igyekeznek megkeresni és megtalálni a gyártás és az értékesítés új útjait, vagyis megpróbálnak rugalmasan reagálni a piaci változásokra. A magunk részéről – hiszen mi is a piac szereplői közé tartozunk – ugyancsak keressük a bővítés lehetőségeit. Ezek közé tartozik: jelentős befektetésekkel hoztuk létre szervizcsapatunkat, illetve alakítottuk ki győri bemutatótermünket és lerakatunkat, ezek részeként pedig azt a raktárbázist, amellyel nagyon megnyugtató módon és gyorsan tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

Ha minden az optimista forgatókönyv szerint alakul, akár még azzal is szembenézhetünk, hogy a szakképzett munkaerő hiányával küszködnek majd a magyarországi szerszámgép-felhasználó üzemek. Éppen ennek enyhítésére kívánták beindítani Magyarországon a más országokban már eredményesen működő szakképzési programjukat. Hol tart most ez kezdeményezés?

Sajnos egyfajta rémálommá vált számomra a program magyarországi, azon belül elsőként a győri oktatóközpont beindítása, pedig a legnagyobb optimizmussal és igyekezettel láttunk hozzá. A program elindításába szerettük volna bevonni a helyi önkormányzatot is, de úgy látom, ott nem értették meg pontosan a kezdeményezés üzenetét és lényegét, vagyis azt, hogy – az amúgy jelentős részben munkanélküliségre vagy képzettséget nem igénylő munkahelyek betöltésére kényszerülő – fiatalok kezébe piacképes, jól fizető szakmát tudjunk adni, vagyis korszerű gépek kezelésére tanítsuk őket. 

Számunkra, mint piaci cég számára ez nyilván azért fontos, hogy gépeinknek a jövőben is piacot biztosítsunk, a térség és a magyar gazdaság számára azonban azért, hogy csökkenjen a munkanélküliség, erősödjön a beszállítói ipar mind méretben, mind a magasabb hozzáadott értékű megbízások elnyerésében. Ez szakképzett fiatalok nélkül azonban nem fog menni. Szerencsére mindez nem jelentette azt, hogy fel kell adnunk tervünket: egy helyi partnerünkkel az idei év végén végre megnyithatjuk az első Haas Műszaki Oktatási Központot (Haas Technical Education Center – HTEC) Győrben. Bízom benne, hogy ez a központ az első lesz az országban, de nem az utolsó, amihez feltétlenül szükséges az, hogy újabb együttműködő partnereket találjunk, és persze az is, hogy magyar politikai, közigazgatási döntéshozók hozzáállása kedvező irányba változzon.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Vesztesek és nyertesek
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés