hirdetés
hirdetés

Kibervédelem

Veszélyben az egészségügyi adatok?

Az egészségügyi adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, az orvosi rendszerek létfontosságúak, ezért ezek könnyű célpontjai lehetnek egy számítógépes támadásnak – hívták fel a figyelmet egy kiberbiztonsági konferencián.

hirdetés

A Kaspersky Lab éves kiberbiztonsági rendezvénye, a Cyber Security Weekend a „Közeljövő fenyegetései” témakörével foglalkozott, amelyet a Kaspersky Lab, a KPN és az EUMETSAT szakértői közösen vitattak meg. 

„Minden kapcsolat, minden készülék, minden egyes adat, amely egészségügyi hálózatokon keresztül folyik át, potenciális veszélyforrás lehet. Nélkülözhetetlen, hogy az IT biztonsággal foglalkozó közösségek és szakemberek szorosan együttműködjenek az egészségügyi szektorral, annak beszállítóival annak érdekében, hogy már a kezdettől növeljék az egészségügyi eszközök, adatok védelmét, valamint biztosítsák az orvosi személyzetek kiberbiztonsággal kapcsolatos képzését” – mondta Denis Makrushin, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

Foorás: Kaspersky Lab
Foorás: Kaspersky Lab

A kiberfenyegetések idén

Idén a Kaspersky Lab kutatása kimutatta, hogy milyen nagy mértékben vannak kiszolgáltatva a betegek adatai, amelyeket internetre csatlakoztatott készülékeken tárolnak. Egy kísérletben találtak mintegy 1500 olyan készülékhez szabad hozzáférést, amelyeken a betegekről készült képek találhatóak. Ezen felül számos olyan orvosi szoftver és webes alkalmazásnál tapasztaltak biztonsági réseket, amelyekhez vannak exploitok (olyan forráskódban terjesztett vagy bináris program, adathalmaz vagy parancssorozat, amely alkalmas egy szoftver vagy hardver biztonsági résének, illetve hibájának kihasználására).

A kockázat folyamatosan nő, hiszen a kiberbűnözők egyre inkább tisztában vannak az egészségügyi adatok értékével, könnyen feltörhetőek a rendszerek, valamint a fizetési hajlandóság is nagyobb, mint más ágazatoknál.

Mire számíthatunk 2018-ban?

Ahogy egyre több csatlakoztatott eszközt, sérülékeny webes alkalmazást használnak, úgy fog nőni az egészségügyi szektor fenyegetettsége is. A csatlakoztatott egészségügyi ellátás számos tényezőtől függ, beleértve az erőforrásokat és a költséghatékonyságot; az olyan krónikus betegségek távoli, otthoni ellátásának növekvő igényét, mint a cukorbetegség; és annak felismerését, hogy az adatmegosztás a különböző szervezetekkel jelentősen javíthatja az orvosi ellátás minőségét és hatékonyságát.

Az egészségügyi szektor fenyegetettsége olyan mértékben fog nőni, miként egyre több csatlakoztatott eszközt, sérülékeny webes alkalmazást használunk a mindennapokban.

A Kaspersky Lab szerint az alábbiak várhatók:

1. Az egészségügyi intézményeket célzó zsaroló támadások száma nőni fog.

2. Az adatok ellopására irányuló célzott támadások száma is nőni fog. 

3. További zsarolóvírus támadások várhatók egészségügyi létesítmények ellen.

4. Mivel egyre több munkaállomás, szerver, mobil készülék és berendezés van online, ezért az egészségügyi intézetek világosan meghatározott „látóterei” is bővülnek, ami a bűnözők számára további lehetőséget kínálnak az információkhoz és a hálózatokhoz való hozzáféréséhez.

5. Az olyan ún. „szállítható” orvosi készítmények közti adatmegosztás, mint a szívritmus-szabályozók vagy inzulinpumpák szintén veszélyforrások lehetnek. 

6. Az országos- és regionális egészségügyi rendszerek – amelyek rendszeresen kommunikálnak egymással, és megosztják a betegek adatait – a megfelelő védelem hiányában célpontok lehetnek. 

7. A felhasználók által használt egyre népszerűbb fitness alkalmazások, amelyek rengeteg személyes adatot tárolnak, alapvetően minimális védelemmel rendelkeznek.

8. Az olyan romboló támadások, amelyek célja az adatok megsemmisítése, például zsarolóvírus vagy DDoS támadás által, egyre gyakrabban előfordulhatnak.

9. Az olyan innovatív megoldások, mint a csatlakoztatott művégtagok, implantátumok, intelligens fiziológiai fejlesztések, és a kiterjesztett valóság (AR – augmented reality) célpontok lehetnek, amennyiben nincs megfelelő informatikai védelem a tervezés legleső fázisától kezdődően. 

(forrás: Kaspersky Lab/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés