hirdetés
hirdetés

Robotika

Vénusz légycsapója ihlette megfogó

A kínai Southeast University egyetem szakemberei nemrég létrehoztak egy olyan, lágy grippert, amely már nyomokban sem tartalmaz kemény komponenseket.

hirdetés

Elnevezésük dacára a puha megfogók általában merev elektronikus alkatrészeket is tartalmaznak.

A kínai Southeast University egyetem egyik tudóscsoportja nemrég kifejlesztett egy olyan változatot, amely már nyomokban sem tartalmaz kemény komponenseket.

Az eszköz „gerincét” egy folyadékkristály-elasztomer (LCE) néven ismert polimerből készült lemez alkotja. Az LCE-ből létrehozott tárgyak hőmérséklet-változás hatására formailag átalakulnak.

A kutatók az említett lapkára felvittek egy folyékony, nikkellel gazdagított gallium-indium ötvözetet, majd pedig mágnes segítségével ebből az anyagból kialakítottak egy szünetmentes áramkört. Zárólépésként a lemez felületét bevonták szilikonnal.

Forrás: American Chemical Society
Forrás: American Chemical Society

Elektromos áram alkalmazása mellett egy kevés mennyiségű hő gerjed az anyagban. Ha ilyen állapotban a megfogó felületre mechanikai nyomás nehezedik, az áramkör megfeszül, és az elektromosság intenzitása, illetve az anyag hőmérséklete is csökken. Mind ennek eredményeként az LCE-lemez befelé görbül, de a nyomást enyhítve rögtön vissza is állítható sík helyzetbe.

Ilyen módon úgy is meg lehet markolni az objektumokat, ha a speciális megfogót a felületükhöz nyomjuk. Ezután a tárgyakat már fel is lehet emelni, majd pedig a megfelelő helyen, a nyomás enyhítésével el is lehet ereszteni

Az eszköz működését az alábbi videó szemlélteti:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267833] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés