hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Varsó az élen

Az új tagországok veszik át az európai konjunktúra mozdonyának szerepét

Az Európai Bizottság február 23-án nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az euró övezethez tartozó 17 ország idei együttes gazdasági teljesítménye 0,3 százalékkal el fog maradni a múlt évitől.

hirdetés

Ez nem csak jóval kedvezőtlenebb, csaknem egy százalékponttal gyöngébb teljesítményt jelző prognózis a legutóbbi, tavaly novemberinél, hanem az előjel is változik: a korábban fél százalékosra jelzett pozitív várakozás helyett csökkenő gazdasági teljesítményre van kilátás. A „fő bűnösök“, amelyek recesszióba húzzák a valutauniót, mindenek előtt Görögország és Portugália. Hellász földjén a múlt évi 6,8 százalékos visszaesés után az idén - a tavalyi teljesítményhez képest - újabb 4,4 százalékos valószínűsíthető, míg Portugáliában a tavalyi 1,5 százalékos teljesítménycsökkenés után a romlás felgyorsulásával, 3,3 százalékos visszaeséssel számol a bizottság.

Olaszországban tavaly 0,2 százalékkal még emelkedett a gazdaság teljesítménye, ám erre az évre már 1,3 százalékos csökkenést jelez a brüsszeli hatóság, ráadásul 1 százalékkal Spanyolországban, s 0,9 százalékkal Hollandiában is visszaesik a GDP. Az euró övezethez nem tartozó három régi tagország ugyanakkor egységesen pozitívan, az Egyesült Királyság 0,6, Svédország 0,7, Dánia pedig 1,1 százalékos növekedéssel járul hozzá az unió 27 tagországa a múlt évihez képest összességében stagnáló gazdasági teljesítményéhez. Németország gazdasági fejlődése lassul, de nem áll meg: igaz, az unió vezető hatalmának 2002-re prognosztizált 0,6 százalékos növekedési dinamikája a múlt évi 3 százalékos tényadat mindössze ötöde.

Az európai éllovas Lengyelország
Az európai éllovas Lengyelország

A mérsékelt derűlátást a 7000 vállalatvezető megkérdezésén alapuló Ifo üzleti index is alátámasztja, amely februárban egyfolytában a negyedik hónapban javuló tendenciát mutatott. Finnországban ezzel szemben 0,8, a szomszédos Ausztriában 0,7, Írországban 0,5, Franciaországban 0,4, miközben az euró övezet tagországai sorában leggyorsabb, 1,2 százalékos növekedést az euró övezet két legfiatalabb államában, Szlovákiában és Észtországban várják a bizottság szakértői.

Olli Rehn, a Bizottság gazdaság- és pénzügypolitikáért felelős tagja az euró övezet országaiban prognosztizált 0,3 százalékos visszaesés ellenére derűlátóan ítélte meg az euró övezet gazdasági kilátásait, mert mint fogalmazott, a konjunktúra stagnálása mellett megjelentek a pénzügyi stabilizáció jelei, a pénzpiacokra háruló nyomás egyértelműen csökkent, s ezzel megteremtődtek egy majdani újabb növekedés feltételei.

Szlovákia és Észtország az euró övezet országai sorában elért első és második helyezése átvezet a brüsszeli előrejelzés nyomán levonható másik következtetéshez: ahhoz, hogy a „huszonhetek“ gazdasági fejlődése mozdonyának szerepét az unió új tagországai veszik át. Az európai éllovas az a Lengyelország, ahol a bruttó hazai termék mennyisége előreláthatóan 2,5 százalékkal haladja meg a 2011. évit. A képzeletbeli dobogó második fokát Litvánia, a harmadikat Lettország foglalja el 2,3, illetve 2,1 százalékos várható növekedési dinamikával.

Az unióhoz 2007 elején csatlakozó Romániában 1,6, míg Bulgáriában 1,4 százalékos növekedést valószínűsít a bizottság, (megjegyezve, hogy a Románia esetében prognosztizált növekedési dinamika 0,7, Bulgária esetében 0,9 százalékponttal alacsonyabb a múlt év novemberi előrejelzésnél). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az euró övezeti országok sorában éllovas Észtország és Szlovákia csak a hatodik és hetedik helyet foglalja el az unió tíz új tagországa sorában.

Végezetül megjegyezzük, hogy Csehországban 2012-re a gazdasági teljesítmény stagnálását, míg az euróövezethez tartozó Szlovénia, valamint Magyarország esetében 0,1 százalékos visszaesést valószínűsít legfrissebb növekedési előrejelzésében az EU brüsszeli bizottsága.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[104965] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés