hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Van megoldás a legösszetettebb mérnöki problémákra

A National Instruments idén november 4-én tartotta éves legrangosabb hazai rendezvényét, a szakemberek körében jól ismert és népszerű NIDays konferenciát Budapesten.

hirdetés

A megszokott menetrend idén sem változott a National Instrumentsnél: a texasi székhelyű, a mérési, automatizálási és beágyazott megoldások területén világszerte vezető vállalat ebben az évben is a legújabb fejlesztéseit először az augusztusi NIWeek eseményen mutatta be több ezer mérnök számára, majd az austini ősbemutatót világszerte követték az NIDays események a földgolyó számos pontján. Ennek keretében jutottak el november elején a legérdekesebb újdonságok a hazai mérnökökhöz egy, a National Instruments Hungary Kft. szervezésében lezajlott egész napos szakmai program keretében.

Az eseményen elhangzott előadások, felvetett témák jelentős része a manapság az iparban és a mindennapi életben is robbanásszerűen előre törő Internet of Things filozófiájához kapcsolódott. A negyedik ipari forradalomként is emlegetett, az amerikai kontinensen a „dolgok internetje” fogalom köré rendeződő irányzat a National Instruments (NI) fejlesztéseire is mély hatást gyakorol. A legújabb innovációik között szép számmal vannak olyanok, amelyek a sok esetben nagyon különböző végpontok hálózatra kapcsolásának, a köztük lévő folyamatos és szinkron kommunikáció fenntartásának megoldását célozzák.

„The LabVIEW company”

Mivel az NI-t közkeletű néven gyakran emlegetik LabVIEW vállalatként (a LabVIEW a cég nagy sikerű grafikus rendszertervezési platformja a legbonyolultabb mérési, beágyazott vezérlési és tesztelési feladatokra; kiváló eszköz a mérnökök, tudósok és egyetemi szakemberek számára a felhasználói problémák megoldásához), ezért nem meglepő, hogy évről évre a legtöbb újdonság ehhez a termékhez kapcsolódik. Világszerte szakemberek (és leendő szakemberek) tömege használja ezt a platformot többek között az ipar, az oktatás, a távközlés számos részterületén. A LabVIEW 2014-ben a mérési adatok beolvasását, elemzését és megjelenítését számos újítás segíti.

A LabVIEW 2014 számos újítást tartalmaz
A LabVIEW 2014 számos újítást tartalmaz

A grafikus programozási platform újdonsága, hogy idéntől a leggyakrabban vásárolt szoftverkomponensek beépített részét képezik az NI LabVIEW Professional fejlesztési csomagnak. Egy másik fontos és nagyon is kézzel fogható előnnyel kecsegtető fejlesztés, hogy a rugalmas hardverközeli programozást lehetővé tevő FPGA modulra írt felhasználói programok kiszervezett fordítása (Compile Cloud Service) mostantól az NI LabVIEW FPGA modul szoftverkövetéséhez jár – mondta el a rendezvény nyitó előadásán Litkei Márton értékesítőmérnök.

Rádiófrekvenciás tesztelés

A budapesti NIDays keretében megismert számos újdonság közül kiemelkedik a rádiófrekvenciás vizsgálatok állandóan és gyors ütemben változó igényeihez igazodó új mikrohullámú vektorjel-analizátor. A PXI platformon felépített, 26,5 GHz-es, 5668R típusjelzésű műszer jelenleg a világon a legnagyobb teljesítményű ilyen eszköz. Teljesen egyedivé a paraméterek kombinációja, ezen belül a 800 MHz-es sávszélesség teszi az analizátort, ami a kis zajjal és a nagy linearitással együtt lehetőséget ad a mérnököknek az iparban előforduló legnagyobb sávszélességű jelek (például radar- és más hullámformák) gyűjtésére.

26,5 GHz-es vektorjel-analizátor rádiófrekvenciás teszteléshez
26,5 GHz-es vektorjel-analizátor rádiófrekvenciás teszteléshez

A LabVIEW rendszerterező szoftverrel a felhasználó által rugalmasan programozható FPGA modulja lehetővé teszi a műszer tulajdonságainak a felhasználási igényekre szabását, ezzel a legtöbb igényes RF tesztelési feladat megoldását – hangsúlyozta Sárosi Tamás értékesítési vezető.

Pilotfejlesztés egymodulos rendszerrel

Szintén az NIDays 2014 keretében debütált hazánkban az újrakonfigurálható I/O technológián alapuló, egyetlen bankkártya méretű modulon kialakított SoM (System on Module), amely minden olyan rendszerhez felhasználható, amely kis fogyasztású és költségű, de nagy teljesítményű vezérlőt igényel.

A debreceni nyitott labor első fejlesztése is az SoM-hez kötődik
A debreceni nyitott labor első fejlesztése is az SoM-hez kötődik

Az SoM hazai alkalmazásának premierje a National Instruments debreceni Science Parkjában kialakított és nemrégiben átadott nyitott laborhoz is kötődik, hiszen a jövőbe mutató megoldások fejlesztését támogató, az NI új innovációs programjának részeként működtetett és a vállalat eszközeivel berendezett, nyilvánosan használható laboratórium első „lakója” ezen a terméken alapulva kíván versenyképes megoldást kifejleszteni – hívta fel a figyelmet ezzel a ténnyel is a labor jelentőségére Barabás Botond a nyitott labort is magában foglaló National Instruments Hungary Innovációs Program bemutatása közben.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés