hirdetés
hirdetés

Van másik

Egy nagyobb és pusztítóbb rakétája is lehet Észak-Koreának

Noha Észak-Korea péntek reggeli rakétakísérlete csúfos kudarcba fulladt, továbbra is van miért aggódni a kommunista állam fegyverkezési programját illetően: egy dél-koreai újság meg nem erősített információi szerint a pénteken fellőtt Unha-3 rakétánál egy 25 százalékkal hosszabb interkontinentális ballisztikus rakéta is használatra készen várakozik a Szanum Dong kutató-és fejlesztőközpontban.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A Csoszan Ilbo című dél-koreai lap szerint a rakétát amerikai megfigyelő műholdak vették észre annak a phenjani kutatóközpontnak a területén, ahonnan pénteken a kilövése után nem sokkal darabokra hulló Unha-3-at is útnak indították. Név nélkül nyilatkozó dél-koreai és amerikai tisztviselők azt feltételezik, hogy ezt a nagyobb, mintegy 40 méter hosszú rakétát is bemutathatják a mostani ünnepségeken, vagy az észak-koreai hadsereg alapításának évfordulójának alkalmából tartandó április végi parádén.

- Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez a rakéta működőképes, vagy pedig csak egy életnagyságú makett - mondta egy dél-koreai kormánytisztviselő. Bár az óriásrakéta létezését megerősíteni szinte lehetetlen, a Foreign Policy című amerikai külpolitikai magazin elemzője, Nick Hansen szerint több bizonyíték is arra utal, hogy Phenjan valóban épített egy, az Unha-3-nál nagyobb fenyegetést jelentő rakétát. Az egyik ilyen jel a pénteki indításhoz használt rakétaállvány mérete.

Fellövés előtt az Unha-3 rakéta
Fellövés előtt az Unha-3 rakéta
Észak-Korea hagyományosan "többször használatos" rakétaállványzatokat épít, azaz olyanokat, amelyeket rakéták több generációjának kilövéséhez lehet használni. Ez az Unha-3 állványzatára igaz, mint az újságírók által a helyszínen készített fényképekből kiderült: az állványzat 10 méterrel magasabb a szükségesnél. A kelleténél szintén jóval nagyobb volt az Unha-3 indítóállása, amelyet a fényképek szerint csupán erre az alkalomra kicsinyítettek le. A kilövés helyszínéről korábban, még az építésekor készült képek további bizonyítékokkal szolgálnak. A Foreign Policy újságírója szerint a felvételeken jól látszik, hogy a tartályok, amelyekben eddig az Unha-3 indításához felhasznált üzemanyagot tárolták, egy nagyobb rakéta üzembe helyezéséhez szükséges üzemanyag-mennyiség tárolására is alkalmasak. Ha a rakéta valóban létezik, a bizonyítékelemekből arra lehet következtetni, hogy rendkívül nagy hatótávolságú, interkontinentális rakétáról van szó.

(forrás: MTI)
hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[107516] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés