hirdetés
hirdetés

Változásra hangolva

A Dassault Systémes fenntartható innovációt segítő eszközei

A mai felgyorsult világunkban a mérnököknek többnyire nem az jelent kihívást, hogy a terveiket elkészítsék. Nagyobb kihívás időben elkészülni, minden vevői igényt figyelembe venni, a vállalaton belüli részlegek információéhségét kielégíteni a vezetői szinttől a marketingen át egészen a szerelési utasítások készítőjéig. A megfeleléshez nem csak szemléletváltásra van szükség, hanem alkalmas szoftvereszközökre is – mondja Nadj István, a CAD-Terv Kft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

Október 6-án rendezik meg a már hagyománnyá vált CAD-Terv PLM-napot. Tavaly az akkor újonnan bejelentett CATIA V6 volt fókuszban. Idén mivel készülnek?

Az októberi szakmai nap is jelentős részben a CATIA legújabb verziójára, a V6-ra épül. A szoftver folyamatos fejlődése, bővülése révén idén is számos újdonsággal tudunk szolgálni, és ezekről nem csak beszélni fogunk. A legbeszédesebb ugyanis maga a szoftver, ezért arra biztatjuk vendégeinket, hogy a helyszínen kialakított munkaállomásokon próbálják ki a CATIA V6-ot. A CATIA új modulokkal, funkciókkal való bővülése kapcsán beszámolunk a terméktervezést leegyszerűsítő megoldásokról, köztük a formák gyors kialakításáról, illetve ennek révén a műanyag termékek hatékony tervezéséről is. Ugyancsak kipróbálható lesz a 3DVIA Composer alkalmazás, amely a Dassault Systémes (DS) által bevezetett fogalom, a „közösségi innováció” egyik fontos eleme – nem csak tervezők és fejlesztők számára.

A korábbi szakmai napok hagyományait folytatva az idei évben is magyarországi szoftveralkalmazók – köztük nagyvállalatok és kkv-k – mutatják be azt, hogy a DS alkalmazásaival milyen műszaki, hatékonysági eredményeket tudtak elérni. Ezek az előadások a legnépszerűbb programok közé tartoznak, hiszen valós példákon keresztül lehet megismerni a szoftveralkalmazások képességeit, sőt hasznos ötletekkel, tanulságokkal gazdagodhat az, aki részt vesz ezeken a prezentációkon. Az átadott tudás hasznosulása pedig alapvető célkitűzésünk. Ezt szolgálja az idei rendezvény workshop jellege is. Akkor leszünk elégedettek, ha a minden résztvevő úgy zárja a napot, hogy a mindennapok munkájában alkalmazható ismereteket kapott.

Mindezt azzal is megerősítjük, hogy a szakmai napot követően, a 3DVIA Composer kapcsán webes szemináriumokat tartunk majd, többek között azért, hogy a szoftver jelenleg is elérhető ingyenes 30 napos próbaverziójának használatában segítsünk, és a rendelkezésre álló 1 hónapban ügyfeleink ténylegesen megtapasztalhassák a szoftver sokoldalúságát, hatékonyságát. Az idei PLM-napon a CAD-Terv Kft.-vel kapcsolatos lényeges változásokról is beszámolunk. Többek között bemutatkozik a szoftverfejlesztő részlegünk: ez a csapat abban segíthet ügyfeleinknek, hogy a tudásalapú modellezést a lehető leghatékonyabb módon vezethessék be, illetve alkalmazhassák.

Leegyszerűsítve: már olyan kiegészítő megoldásokat is kínálunk, amelyekkel a tervezés és a termékalkotás időt rabló szakaszait lehet rövidíteni. Szó lesz a megújult weboldalunkról és az azon elérhető hasznos szolgáltatásokról is. Nem utolsósorban beszámolunk arról is, hogy a Dassault Systémes és az IBM több évtizedes, szoros együttműködésének gyökeres átalakulása után mire számíthatnak az ügyfelek a nemzetközi és a hazai piacon.

A szoftvergyártók előszeretettel nyitnak – általában csak vékony – rést a technológiai fejlesztéseket fedő függönyön. Sokan éppen ezért keresik fel a szakmai napokat. A trendek iránt érdeklődők kíváncsiságát is kielégítik?

Már a szakmai nap legelején. A Dassault Systems magyarországi képviseletének vezetője és mi, a CAD-Terv Kft. csapata is készültünk arra, hogy az általunk látott és belátható technológiai, piaci trendeket megosszuk az érdeklődőkkel. Az érdeklődők alatt pedig mindazokat a szakembereket értjük, akik 3D-s tervezésben gondolkodnak, vagy már alkalmazzák azt, de tovább szeretnének lépni. Mindazokat, akik a termékéletciklus-kezelés, vagyis a PLM világa iránt érdeklődnek. Lényeges, hogy a szakmai nap nem iparág-specifikus, hiszen a PLM sem az.

Erre is több példát mutatunk be. A DS szoftvermegoldásait nemcsak az autóipari vállalatok és vállalkozások, hanem a porszívógyártó elektronikai multitól a hazai csomagolástechnikai cégig minden ipari terület hatékonyan tudja alkalmazni. Már csak azért is, mert a DS új fejlesztéseinek köszönhetően a hagyományos (szerkezeti) és az elektronikai tervezés egy rendszeren belül valósítható meg. Továbbá egy termék működése – beleértve a mechanikai és elektronikai komponensek működését is – együtt szimulálható.

A V6-ban tehát az igények, a funkcionális felépítés, a logikai felépítés és a fizikai felépítés együtt kezelhető. Ez is egy olyan meghatározó fejlesztési irány és trend, amelyről egyebek mellett szó lesz a szakmai napon. A nyitó előadásban egy fontos változásra, illetve változások sokaságára is szeretnénk felhívni a szakma figyelmét. Olyan átalakulásokra, amelyek mellett nem mehetünk el, máskülönben a fejlődés hagy el bennünket, és ez mind vállalati, mind nemzetgazdasági szinten versenyhátrányhoz vezethet.

Milyen változásokra kell gondolni?

A mobil-, illetve az infokommunikáció eszközeinek világát szemlélve az ember óhatatlanul felteszi a kérdést: ha húsz éve még csak sejtettük, hogy hamarosan egy autóban ülve akár videokonferencián vehetünk részt, akkor mire számíthatunk 5-10 év múlva. A pontos választ most sem tudjuk, legfeljebb sejtjük. Egy alapvető irány azonban már most látszik. A világban, főként az új infokommunikációs megoldások miatt, a közösségek, az együttműködések új formái jönnek létre. Online vásárlói, szakmai közösségek kialakulását láthatjuk, drasztikusan rövidülnek a kereskedelmi és termékinformációs utak, a fogyasztónak pedig egyre több lehetősége van arra, hogy megfogalmazza igényeit, és ezen túlmenően elképzeléseit érvényesítse az értékteremtési lánc szinte teljes egészében, legyen szó termékről vagy szolgáltatásról.

Óriási hiba lenne azt gondolni, hogy mindez a mérnöki munkát érintetlenül hagyja. Pontosítom: leginkább a mérnöki területet érintik ezek a változások. A tervezőknek fel kell készülniük arra, hogy a jövőben a vállalat más területeivel, sőt, a készülő termékek leendő vásárlóival együttműködve terveznek majd. Egyre kevésbé lehet bezárkózni, az együttműködés ezt nem engedi meg, ugyanis az együttműködő tervezés hiánya piaci hátrányokat hozhat. A versenyből azok kerülnek ki győztesen, akik a terméktervezés folyamatában a megfelelő időben és módon képesek bevonni a marketinget és a leendő fogyasztók csoportjait.

Aki így tesz, az időben kap értékes visszacsatolást a piacról, és gyorsabban juttatja el termékeit, méghozzá éppen olyan termékeket, amelyre a piacnak szüksége van. Az, aki mindezt figyelmen kívül hagyja, a régi akadályokba ütközhet: egy hosszas tervezési folyamat vagy már a gyártás végén derül ki, hogy az ügyfél vagy a fogyasztói célcsoport nem pont erre gondolt… A Dassault Systémes ezt idejekorán felismerte, és termékportfólióját már ehhez a jelenlegi - és a jövőben egyre erősödő - trendhez alakította. Az együttműködés három szintjét, a tervezők, a vállalati együttműködők, valamint a fogyasztók/ügyfelek szintjét számos megoldással kapcsolják össze a DS szoftverei.

Mindez reális Magyarországon is?

A globális világban már nem igazán léteznek határokkal körbekerített „részvalóságok”. A hazai cégeknek pontosan azokkal a kihívásokkal kell szembenézniük, mint nyugati vagy éppen ázsiai versenytársaiknak, legyen szó nagyvállalatról vagy középvállalkozásról. A különbség az, hogy a hazai futópályán érezhetően sűrűbben állítottak fel akadályokat. Ennek azonban éppen ösztönzőleg kellene hatnia, vagyis minél nehezebb a terep, annál inkább érdemes a PLM-hez, a tudásalapú modellezéshez, a hatékony adatkezeléshez, egyszóval a termékek piacra juttatását gyorsító megoldásokhoz nyúlni. Sokévnyi viszonylagos mozdulatlanság után most úgy tűnik, a hazai ipar is felismerte mindezt, és egyre inkább a PLM felé fordul. Ennek több oka is van.

A gazdasági válság mind több vállalkozást ébresztett rá arra, hogy professzionális termékadat-kezelés nélkül már nem lehet hatékonyan dolgozni. Mások a fejlesztés, tervezés közbeni mérnöki kommunikációs zavarokból keletkező hibák kiküszöbölése miatt döntöttek PLM-rendszer bevezetése mellett, és természetesen vannak olyan cégek is, így például nemzetközi piacra eljutó beszállítók, vagy éppen saját terméket fejlesztők, akik egész egyszerűen nem nélkülözhetik a PLM-megoldásokat. Sajnos a hazai iparban viszonylag alacsony a saját fejlesztésű termékek aránya, de azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek üdvözlendő módon a termékfejlesztés rögös, de becsülendő útjára lépnek, érdemes szem előtt tartaniuk, hogy ma a forma és a marketing éppen olyan fontos, mint a kiváló műszaki tartalom.

Milyen eszközöket képes a DS a tervezőknek, illetve a teljes értékteremtő láncban együttműködőknek adni?

Összességében olyan, igény szerinti szoftveralkalmazásokra kell gondolni, amelyek messze túlmutatnak egy klasszikus mérnöki tervezői szoftver képességein, megkímélik a tervezőket attól, hogy egyszer már elvégzett feladatokat, elkészült terveket, programokat időrabló módon kelljen reprodukálni, módosítani. A CATIA pedig ilyen rendszer, és ami lényeges: olyan, amelyhez egyéni igényekre szabott modulok is fejleszthetők. E fejlesztésekről és képességekről a PLM-napon meglehetősen sokat hallhatnak majd az érdeklődők, mint ahogy a DS többi meghatározó termékcsaládjáról is. Többek között a végeselemes módszerre épülő SIMULIA valósághű szimulációs szoftvermegoldásról.

A komplett üzem és gyártervezésre és már működő gyártási rendszerek pontos szimulációjára a DELMIA-t kínálja a Dassault Systémes. Alkalmazásával akár hónapokkal, évekkel lerövidíthető egy gyártási, termelési projekt indítása, hiszen az építés, rendszerkialakítás ideje alatt a leendő operátorok oktatása már teljes erővel folyhat. Az ENOVIA a termékadat-kezelésben válhat nélkülözhetetlenné. A termékek létrehozásának 3 szintje közül ez a második, vagyis ez az alkalmazás teremti meg a vállalaton belüli együttműködés összehangoltságát. A tervező, a marketing, a menedzsment, az értékesítés közti, egyetlen 3D-s modellre épülő kommunikáció révén elkerülhető, hogy a folyamatban bármelyik szereplő a nem megfelelő verzióval dolgozzon, így a hibák és a későbbi jelentős veszteségek is elkerülhetők.

Persze nemcsak a hibákat kell elkerülni, hanem az együttműködő tervezés megvalósulása is lényeges szempont. E rendszer a kapcsolattartás mellett az adattárolás alapvető eszköze. Fontos lehet, hogy nem csak termékadatok tárolására, megosztására alkalmas, hanem már megírt NC programokat is el lehet tárolni, igény esetén pedig azonnal rendelkezésre állnak. A Dassault Systémes legújabb termékcsaládja a 3DVIA. A PLM-napon elsősorban a 3DVIA Composer-ről adunk át lényeges ismereteket. Ez az alkalmazás az értékteremtés több szintjén is hatékony megoldást jelent. Az egyik a marketing. A kereskedelem támogatóinak nem kell megvárniuk a fizikai termék elkészültét, hanem már a fotorealisztikus 3D-s modellre építve is elindíthatják a piaci bevezetést.

A következő szint már a fogyasztóé, aki ugyancsak a 3D-s modellel „dolgozhat”. Ennek szép példája, amit egy európai csaptelepeket gyártó vállalat készített el. Termékkatalógusa elérhető az egyre többek által használt okostelefonokon is, így a leendő vásárló lefényképezheti saját fürdőszobáját, konyháját, az online katalógusból pedig beillesztheti a képbe a különböző csaptelepeket, és kiválaszthatja a megfelelő. Tetszés szerint pedig online megvásárolhatja. Például így öltenek testet azok a változások, amelyekre a hazai tervezők, gyártók figyelmét is szeretnénk felhívni az idei PLM-napon.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Változásra hangolva
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés