Vállalatirányítási rendszerek a gyártószférában

Beépített standardok a különböző iparágak igényeinek kielégítésére

Gyártási rendelések kezelése, anyagszükségletek számítása, kapacitástervezés, teljes termelési rendszerek szervezése – csak néhány kiragadott példa, amit egy ERP-rendszerrel gyorsan és költséghatékonyan el lehet végezni.

hirdetés

Egy nagyvállalat működése – végezzen akár gyártó, akár kereskedelmi tevékenységet – már jó ideje elképzelhetetlen korszerű vállalatirányítási (ERP – Enterprise Resource Planning) rendszer nélkül. E tendencia ma már világszerte – és Magyarországon is – egyre inkább tapasztalható a kis- és középvállalatok körében is; míg korábban elsősorban a közepes méretű cégek ismerték fel az ERP fontosságát, addig napjainkban már a kisebb vállalatok esetében is egyre gyakrabban vetődik fel a vállalatirányítási rendszer iránti igény. A piacon minden kategória számára vannak megoldások, így iparágtól és mérettől függetlenül minden vállalat találhat olyan rendszert, amely legjobban illeszkedik folyamataihoz, illetve meglévő szoftvereihez.

Microsoft Dynamics NAV termelő cégek számára

A prágai székhelyű, 9 országban jelen lévő LLP Csoport 1992 óta foglalkozik vállalatirányítási rendszerek értékesítésével és bevezetésével. Az elmúlt közel 20 évben világviszonylatban több mint 700 rendszert implementáltak. A magyarországi leányvállalat – amely 1996-ban alakult – több mint 150 rendszert vezetett be a hazai piacon, melyek között számos gyártó cég is megtalálható. A magyar csapat egyik meghatározó tevékenysége a Microsoft Dynamics rendszerek – a NAV (korábbi nevén Navision) és az AX (korábbi nevén Axapta) bevezetése és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások értékesítése.

Biber Attila: Iparágtól és mérettől függetlenül kínálunk megoldásokat
Biber Attila: Hathatós segítséget tudunk nyújtunk
Mindkét rendszernek van magyar verziója, azaz a szoftver kezelőfelülete magyar, továbbá megfelel a hazai jogszabályoknak. „A fentiek azt jelentik, hogy a Microsoft Dynamics NAV a pénzügyi, a készletgazdálkodási és a CRM-funkciók mellett a termelésirányításban is hathatós segítséget nyújt. Kiválóan alkalmas gyártási rendelések kezelésére, anyagnormák, anyagszükségletek számítására, kapacitástervezésre, továbbá megfelelő prioritási szempontok alapján a termelés szervezésére is.

A rendszer e feladatok elvégzésénél mindig a lehető legegyszerűbb eljárást követi. Összefoglalóan elmondható, hogy iparágtól függetlenül, minden gyártócég számára célszerű, gyors és költséghatékony megoldást jelent – foglalja össze a rendszer legfőbb jellemzőit BiberAttila, az LLP Hungary ügyvezető igazgatója.

AX – bővebb funkcionalitás

Amennyiben egy vállalat bonyolult termelési rendszereket akar leszervezni, irányítani, akkor jöhet képbe a Microsoft Dynamics AX. A rendszer egyaránt alkalmas és bő funkcionalitást kínál a specifikáció alapján folyó, megvásárolt folyamatelvű gyártás (process manufacturing), valamint az összeszereléses gyártás kezelésére.

Bonyolult rendszerekhez jól használható az AX
Bonyolult rendszerekhez jól használható az AX
Alkalmas olyan szervezetek termelési rendszereinek összehangolására, adatainak integrálására, amelyek több telephellyel rendelkeznek, hiszen a különböző létesítményekből és részlegekből származó valós idejű adatok közös felületen jeleníthetők meg. Képes a műveletterveket rugalmasan szervezni, illetve a darab- vagy anyagjegyzékeket több lépcsőben összeállítani. A Microsoft Dynamics AX többrétegű technológián alapul, amely további fejlesztéseket és testreszabást tesz lehetővé a helyi üzleti folyamatoknak, az egységes vállalati igényeknek és más céloknak megfelelően. Ez a megközelítés különösen akkor előnyös, amikor a központi rendszertervezetet több országra terjesztik ki.

Beépített iparági szabványok

„Mivel világszerte mintegy százezer Microsoft ERPrendszert vezettek már be, az idők folyamán rengeteg eljárási standard készült, majd épült be ezekbe a rendszerekbe. Jellemzően olyan, a Microsoft szigorú előírásai szerint fejlesztett iparági standardokról van szó, amelyeket könnyen lehet az egyes országok elvárásaihoz igazítani, lokalizálni.Ezeket a szabványokat – az úgynevezett add-on-okat –, amelyek egy-egy szűkebb iparág speciális igényeit elégítik ki, kitűnően tudják használni a vállalatok saját folyamataik optimalizálásához” – mutat rá BiberAttila.

Az ügyfélkapcsolati rendszert is támogatja
Az ügyfélkapcsolati rendszert is támogatja
Egy ERP-rendszer bevezetésekor az is fontos a vállalat számára, hogy a szoftver mennyire működik együtt a már meglévő rendszerekkel. A szóban forgó rendszerek – a Microsoft platform miatt – nagyon könnyen kommunikálnak más Microsoft-programokkal, így például a Worddel, az Excellel vagy az Outlookkal, de megoldott az integráció az ügyfélkapcsolati (Microsoft Dynamics CRM) rendszerrel is. Az optimális megoldás egyébként az – hívja fel a figyelmet a szakértő -, ha a vállalat még az ERP-rendszer bevezetése előtt átvilágítja, majd úgy dolgozza át folyamatait, hogy azokat a rendszerben könnyebben lehessen modellezni. Szükség esetén ehhez természetesen külső tanácsadói segítséget is igénybe lehet venni.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés