MobiLase, a hazai fejlesztésű mobil lézer

Válasz a mobil jelöléstechnikai igényekre

Az ipari jelölési feladatok napjainkban már nemcsak a nyomon követés igényét fogalmazzák meg, hanem annak technológiáját is gyakran meghatározzák. A tendenciák azt mutatják, hogy a termékazonosítás már önmagában nem elegendő, annak minőségét, tartósságát és adattartalmát is részletes szabványok írják elő.

hirdetés

A bevezetőben említettek miatt egyre nagyobb igény jelentkezik mind nemzetközi, mind hazai szinten a jelöléstechnikai lézerek alkalmazására, amelyek fő előnye a kiemelkedő jelölési minőség, az eltávolíthatatlanság, a megbízhatóság, illetve a hosszú élettartam. A jelöléstechnikában az ipar más területeihez hasonlóan nagy hangsúly kerül az automatizálásra, amelynek célja a nem tervezhető hibák minimális szintre redukálása, a selejtgyártás visszaszorítása. Ezzel szemben számos olyan alkalmazással találkozhatunk, mely megnehezíti a jelöléstechnika automatizálását. Ennek több oka is lehet. Így például gyakran előfordul, hogy a gyártásra kerülő darabok előállítása több helyszínen történik, így az automatizálás óriási beruházást jelentene.

A nehezítő tényezők kivédése

A gyártási hibák kiszűrése érdekében célszerű az alkatrészek jelölését, azonosítását a gyártási folyamat kezdeti szakaszában elvégezni. Gyakran datamátrixkódok alkalmazása jelenti a legkifinomultabb megoldást, amellyel könnyen követhető szoftveroldalról a termelési volumen, továbbá a selejtszámok, illetve a termelés során keletkező hibák is. Azonban a gyártási folyamat kezdeti szakaszában sokszor problémát jelent, hogy a darabok több helyszínen készülnek, a termékek nem összegyűjthetők jelölésre.

Másik jelentős probléma a jelölés automatizálásában a nagy méretű termékek azonosításának kérdése: mivel a lézeres jelölés megköveteli a maximális biztonságot munkavédelmi oldalról, sok esetben lézeres jelölésre a korábbiakban csak kisebb méretű alkatrészek esetében volt lehetőség, ugyanis ebben az esetben szorítható a munkavédelmi burkolatok költsége észszerű keretek közé. Ezen problémák megoldására választ adott a Muth Laser Systems Kft. és a Bimatik Automatizálási Kft. közös fejlesztése, egy olyan, több év tapasztalatából merítő megoldás, mely kiváló minőségű, tartós és munkavédelmileg is biztonságot nyújtó hordozható jelöléstechnikai eszköz.

Biztonságos megoldás a mobil lézeres jelölésre

Az elmúlt években számos felhasználói igény jelentkezett a mobil, mozgatható lézeres jelölési eszközökre. A fejlesztés célja az volt, hogy észszerű költséghatáron belül megoldást szolgáltassanak a hazai ipar számára, lehetőséget egy olyan lézeres jelöléstechnikai eszköz használatára, amelynek nincs helyhez kötöttségből, nagy méretből adódó hátránya.

Mobil lézeres jelölőállomás
Mobil lézeres jelölőállomás
Hosszú tervezés eredményeképpen sikerült kialakítani egy olyan megoldást, a MobiLase eszközt, amely minden körülmények között biztonsággal használható, megfelel a vonatkozó lézerbiztonsági szabványoknak, továbbá a mozgatásból adódó mechanikai igénybevételeknek is hosszú távon ellenáll.

A legfőbb feladat a lézeres jelölés alkalmazása esetében, hogy megakadályozzuk a lézersugár szabad térbe való kijutását. Teljes biztonsággal meg kell győződni arról, hogy – összhangban a vonatkozó lézerbiztonsági szabványokkal – a lézersugár semmilyen körülmények között, hosszú távon sem okoz sugárterhelés általi személyi sérülést. Mobil készülék estén ez különösen fontos, ugyanis itt a termék, illetve a védelmi burkolat megfelelő mechanikai kapcsolata alakít ki egy olyan zárt teret, amely megakadályozza a lézersugár szabad térbe jutását. Ennek nagy a jelentősége lézerek esetében, ugyanis a jelöléstechnikában használatos lézerek üzemi hullámhossza a szabad szemmel nem látható fény spektrumába esik. A Muth számos olyan biztonsági elemet is fejlesztett, illetve gyártott, amelyekkel a fenti problémák kiküszöbölhetők.

A készülék kialakítása

A készülék fizikai tervezésénél fő szempont volt a gyártói, termelői, esetenként szennyezett környezetben való üzembiztos működés, a könnyű kezelhetőség, a mozgékonyság, valamint a kompakt kivitel.

A MobiLase számos opcióval kiegészíthető a legkülönbözőbb feladatokhoz, alkalmazkodva a helyi körülményekhez, igényekhez. A készülék két fő egységből áll össze, a jelölőfejből, illetve a vezérlőegységből. A jelölőfejet kétkezes fogantyúval látták el, amelyről a jelölés nyomógomb segítségével indítható, valamint segítségével követhető a jelölés folyamata, annak vége, illetve nem megfelelő kontaktus esetén visszajelzést ad a kezelőnek a hiba okáról.

Lézeres jelölőfej (forrás: Muth Laser Systems)
Lézeres jelölőfej (forrás: Muth Laser Systems)

A vezérlőegység egy mozgatható szállítókocsin került elhelyezésre. A burkolat anyagát tekintve fém, porfestett elemekkel. A készülék felső részében helyezkednek el a kezelőgombok, a vészgomb, illetve a kulcsos indítás. Emellett megtalálható egy ipari érintőképernyős, 15,6 hüvelykes megjelenítő is, amelyen szinte minden jelölésre vonatkozó beállítás módosítható. Grafikus feliratszerkesztéssel az egyes jelölési tervek önmagában az érintőfelületen csak nagyon nehézkesen állíthatók elő, illetve módosíthatók, ezért a készülék ipari kivitelű, vandálbiztos, IP65-ös védelemmel ellátott rozsdamentes billentyűzettel, egérrel rendelkezik. Ezek mellett található a jelölőfej tárolóegysége arra az esetre, ha a fej nincs használatban. A jelölőlézerek esetében mindig is gyenge pontot jelentett az optikai szálak sérülésének lehetősége, ami kiemelt kockázatot hordoz a jelölőfej mozgatása esetén. A készülék kézi egysége és a vezérlőmodul közötti kábeles kapcsolatot emiatt többrétegű védőköpennyel látták el, ezáltal biztosítva az optikai szálas vezetékek védelmét nagy igénybevétel esetén is.

Készülékjellemzőkről röviden

Mozgékony, kompakt kivitel Üzemi körülmények esetén a gyártósorok, munkagépek, alapanyagok, illetve termékek helyzetéből adódóan sokszor nehezen hozzáférhető helyen szükséges a jelölés elvégzése, amennyiben nincs erre kialakított dedikált terület. Így a használhatóságot jelentősen befolyásolja a készülék mozgathatósága, alapterülete. A Muth Lsersystems Kft. által fejlesztett készülék teljes szélessége 600 mm, amely lehetővé teszi a szűkebb helyeken történő közlekedést. A szállítókocsi ipari, ballonos, kétkerekű kivitele lehetővé teszi a könnyű manőverezést, valamint az egyenetlen felületeken történő mozgatást is a lézerfej sérülése nélkül.

Több technológia, egy készülék A készülék kialakításából adódóan a szintén a Muth Laser Systems által fejlesztett ProLase feliratozók mindegyikével szerelhető, legyen szó CO2-lézerről vagy fiberlézerről. Így lehetőség van idővel más felhasználási területen is alkalmazni a berendezést. A jelölési teljesítmény feladattól függően 20 W-tól akár 100 W-ig terjedhet.

Alumíniumlemez jelölése
Alumíniumlemez jelölése

A fej kialakítása A jelölőfejhez tartozó jelölési ablak, védőköpeny kialakítása egyedi, mindig az adott feladathoz szabott, tekintettel az alkatrészek sokféleségére, eltérő méretére, formájára, hozzáférhetőségére, az írandó felirat különböző méretére. Ennek ellenére az észszerű használhatóságot, valamint az egyszerű kezelhetőség miatti kis fókusztávolságot figyelembe véve x és y irányban is javasolt a 10-100 mm méretet szem előtt tartani. Kis méretű alkatrészek vagy hengeres felületek esetén a túl nagy jelölési tartomány megakadályozza a megfelelő felületi kapcsolatot, így ezen termékek esetén javasolt kisebb terület alkalmazása.

Egyes esetekben szükség lehet kiegészítő tájoló használatára, ezen pozicionáló egységet minden esetben az egyedi tervek alapján készülő jelölendő felület határozza meg.

Mechanikai érzékelőkkel ellátott gumírozott kontaktfelület A jelölőfej megfelelő illesztéséről gondoskodnak a kontaktfelületbe épített mechanikus kapcsolók, amelyek visszajelzést adnak a vezérlés számára a megfelelő vagy az elégtelen felületi kapcsolatról. Nem megfelelő kontakt esetén a jelölés nem indítható, amiről a jelölő visszajelzést is ad a kezelő számára.

Fényérzékelés a jelölési térben A szenzorokkal történő fényérzékelésnek a mechanikus felületérzékelésen túl is kiemelt szerepe van a mobil jelölésben. Segítségével biztonsággal megállapítható a fény útjának zártsága. Bár zárt a fémburkolat, a fény mégis három esetben a jelölési térbe juthat: (1) nem megfelelő felületi kapcsolat esetén, ilyenkor a mechanikai érzékelők is jelzést adnak, a fénymérés ezenfelül plusz biztonságot ad a munkavédelem számára; (2) átlátszó anyagra (üveg, plexi stb.) helyezett jelölőfej esetében a lézer hullámhossza miatt a lézersugár áthalad az anyagon, kijutva a szabad térbe; (3) a jelölési területen belül furatolt, lyuggatott felület található. E kockázati tényezők kiszűrésére szolgál a beépített fényérzékelési eljárás.

Vákuummal biztosított kapcsolat Már önmagában az előző két művelet is gondoskodik a megfelelő felületi kapcsolatról, azonban a vákuumos felületi kontaktus rásegítést nyújt a kezelő számára az elmozdítás nélküli jelöléshez, valamint a lézerfej is hermetikus kapcsolatba kerül a felülettel. Erre főként egyenetlen, domború/homorú felületek esetében van szükség. E biztonsági funkció továbbá megakadályozza, hogy lyuggatott felületen is elvégezhető legyen a jelölés.

Füst- és gázelszívás Technológiától függetlenül mindegyik típusú készüléket gáz-, illetve porelszívással látták el a káros anyagok elszívására. Emellett a beépített aktív szenes szűrővel a fókuszáló lencse tisztán tartása is biztosítható, a karbantartási intervallum alacsony szinten tartható.

Rozsdamentes lemez jelölése
Rozsdamentes lemez jelölése

Számos anyag jelölése nem jár mérgező gázok keletkezésével, ezek esetében nem szükséges aktív szén alkalmazása a szűréshez, amely plusz súlyt, illetve extra költséget jelentene a gyártás során. Nagyobb mértékű porszennyezéssel járó jelölések esetében indokoltabb porelszívó alkalmazása. Mindemellett a fejlesztett készülék előkészítése mindkét technológia fogadására alkalmas.

Áramellátás Alapesetben a készüléknek kizárólag hálózati tápellátásra van szüksége a működéshez, ehhez 10 m hálózati kábel áll rendelkezésre, automata visszacsévéléssel a könnyebb és gyorsabb indításhoz, leállításhoz. Opcionálisan akkumulátorral kiegészítve egy töltéssel akár 6 óra nettó jelölési idő is biztosítható teljes mobilitás mellett.

Szoftverkörnyezet A készülék magyar nyelvű szoftvere és a 15,6" méretű ipari kijelző lehetőséget ad a helyszínen történő szerkesztésre, egyedi beállításra, az adott anyaggal történő tesztelésre. Emellett a szoftverhez kódolvasó illeszthető, amellyel egyrészt csökkenthető az előkészítési idő, másrészt a munkalapokról, a megrendelésekről az adattartalom kezelői hiba nélkül a jelöléshez továbbítható. A feliratozó szoftver egyidejűleg telepíthető akár több számítógépre is, a készülék Wi-Fi-kapcsolata pedig lehetőséget ad a feladatok távolról történő kiosztására és a feliratok előre szerkesztésére. A szoftver többszintű jelszórendszerrel védi a készüléket a jogosulatlan használattól, továbbá változó adatkezelési modulja alkalmassá teszi automata sorszámozásra, dátumozásra, műszakkódok, egyedi azonosítók jelölésére.

Muth Gábor, Muth Laser Systems
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés