hirdetés
hirdetés

Röntgenlézer

Üzembe helyezték a világ legerősebb röntgenlézerét

Hatalmas fényerejű sugarával akár a vírusok molekuláris szerkezete is kielemezhetővé válik.

hirdetés

Az atomi szinteken jelenlevő struktúrák és folyamatok rögzítése céljából üzembe helyezték a világ eddigi legnagyobb röntgenlézerét. A hírt a Hamburghoz közel eső DESY kutatóközpont tudósai osztották meg a nagyérdeművel.

Amint azt a kutatók megerősítették, a hivatalosan pénteken aktivált lézer másodpercenként 27 000 röntgenvillanást produkál, és így a fényereje a legjobb konvencionális radiográfiai forrásokénál is több milliárdszor nagyobb.

A szakértők azt remélik, hogy az XFEL nevű európai projekt a jövőben új kutatási területek megszületéséhez fog vezetni, hiszen ezen túl a számunkra idáig láthatatlanul kicsi részletek is analizálhatóvá válnak.

A DESY-vel a tudósok „a vírusok és a sejtek molekuláris szerkezetének a megfejtésére, a mikroszkopikus világ és a kémiai reakciók háromdimenziós képi rögzítésére, valamint a bolygók belsejében zajló folyamatok tanulmányozására” is képesek lesznek.

A felhasználási lehetőségek között szerepel az építőanyagok kisebb hibáinak aprólékos kielemzése a matéria gyengeségeinek feltárásához, illetve biomolekulákról rögzített felvételek tömkelegéből egy, a viselkedésüket bemutató „természetfilm” létrehozása a betegségek kezelésének előmozdítása érdekében.

A kutatók pillanatnyilag a szeptember közepére beütemezett kísérletek előkészítésén dolgoznak.

Forrás: European XFEL/Dirk Nölle, DESY

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Focustech)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés