hirdetés
hirdetés

Innováció

Úttörő megoldás: az információ mint üzemanyag

Egy 150 éves gondolatkísérlet nyomán a kanadai Simon Fraser Egyetem (SFU) kutatói egy meglepően gyors és mindenképpen kivételes technológiát alkalmazó motort fejlesztettek. Az üzemanyag ugyanis az információ, a létrehozott gép pedig az élő sejtek energiatermeléséhez fogható mennyiségű energia előállítására képes.

hirdetés

A speciális motor az apró részecskék ütközéseiből és mozgásából nyert energiát képes tárolni és felhasználni, amivel számítógépek és a bio-nano technológiák sebessége növelhető, miközben az áruk is csökkenhet.

Az információs motor ötlete James Clerk Maxwell nevéhez fűződik, aki olyan rendszerben gondolkodott, amely a legapróbb részecskék molekuláris mozgásából nyer energiát. Ha ő nem is, most, másfél évszázaddal később, a kutatók egészen közel kerültek az elképzelés megvalósításához. Kísérletükkel bizonyították, hogy a legapróbb részecskék energiája is felhasználható, ehhez pedig nem külső energiabefektetésre, hanem egy jól megtervezett és kivitelezett eszközre lesz szükség.

Így akár az élő sejtek energiájához fogható mennyiség is kinyerhető, amellyel a korábbi elképzeléseket messze felülmúlnák. Talán nem is kell már olyan sokat várnunk arra, hogy az információ ne csak hatalmat, hanem energiát is jelentsen.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés