hirdetés
hirdetés

Gépgyártás

Utazás az energiahatékonyság körül

Tudás, amely kifizetődik mottóval foglalta össze az Arburg idei technológia napjai Hatékonyságaréna címmel megrendezett különbemutatója a fröccsöntési hatékonyság fokozásának innovatív lehetőségeit.

hirdetés

Minden eddiginél több, 47 országból érkezett több mint öt és félezer szakember látogatta meg március 13 és 16. között az Arburg idei technológiai napok rendezvényét, amelyet egyébként a műanyagipari fröccsöntő gépek világszerte elismert gyártója éves rendszerességgel tart a dél-németországi lossburgi székhelyén.

A több mint negyven gépet felvonultató 2013-as technológiai napokon az érdeklődők többek között az innovatív alkalmazásokról és termékújdonságokról, illetve a fröccsöntés általános trendjeiről kaphattak képet, ám a középpontban kétségtelenül a termelési hatékonyság állt. A Hatékonyságaréna címmel rendezett központi kiállítási részen az Arburg és kiválasztott partnerei a teljes értékteremtetési lánc mentén, nyolc állomáson gyakorlati példákat mutattak be a fröccsöntés gazdaságosságának fenntartható fokozására.

A tudás minden esetben kifizető

Tudás, amely kifizetődik mottóval az Arburg technológiai napjai fénypontjának számító hatékonysági arénában a gépgyártó és partnereinek szakemberei megválaszolták a felmerült kérdéseket és tanácsokat adtak az értékteremtési lánc legfontosabb területeit érintve – a termék- és szerszámtervezéstől a gépek és perifériák technikáján keresztül a folyamatintegrálásig, -vezérlésig és -tervezésig. Ezzel a látogatók termékeik még hatékonyabb előállításához kaptak ötleteket, valamint tisztázódtak a megtakarítási lehetőségek az energiaszükséglet, a ciklusidők és a darabszámok vonatkozásában.

Rekordszámú érdeklődő a technológiai napokon
Rekordszámú érdeklődő a technológiai napokon

Ilyen hatékonyságnövelési potenciálok rejlenek többek között a több hidraulikus Allrounder sorozat számára kifejlesztett és mostantól a felhasználók által elérhető termelékenységi csomagban, a fröccsöntő gépek hálózatba kapcsolásában és a termeléstervezés központi irányításában az Arburg számítógépes vezérlőrendszere segítségével, illetve az ugyancsak az Arburgnál kifejlesztett gazdaságossági kalkulátor használatában. Ez utóbbi néhány, a konkrét alkalmazásra vonatkozó paraméter megadását követőn kiszámítja, a gépgyártó kínálatában szereplő melyik berendezés a leginkább alkalmas az adott feladat ellátására, és milyen időtávban várható az ezzel kapcsolatos esetleges többletköltségek megtérülése.

Új termékek, eljárások és alkalmazások

A technológiai napok keretében számtalan újdonságot ismerhettek meg a lossburgba látogató szakemberek a gépek, az eljárások és az alkalmazástechnika vonatkozásában egyaránt. A termékeknél az elektromos és hibrid Allrounderek 630 A, illetve 630 H változata volt például ilyen 2500 kN záróerővel, továbbá a nagy Allrounder S modellek számára kifejlesztett szervohidraulikus hajtáselv, amely az energiaszükségletet akár 50 százalékkal is csökkenti; az elektromos és hibrid Allroundereknek kifejezetten a csomagolóipar számára tervezett Packaging kivitelei; illetve a Golden Edition és az S hidraulikus sorozatokhoz kifejlesztett termelékenységnövelő csomag.

A hibrid Allrounderek sorozatának 570 H jelzésű modellje
A hibrid Allrounderek sorozatának 570 H jelzésű modellje

Az innovatív eljárások közül az inline nyomtatás, a hosszú szálas direkt, valamint a részecskehabos fröccsöntés keltette a legnagyobb érdeklődést. Az alkalmazástechnikai bemutatón pedig a következő rendszerek tartottak számot a legélénkebb érdeklődésre: teljes mértékben elektromos kétkomponensű Allrounder 720 A együttfutó fröccsegységgel és villamosan forgatott kockaszerszámmal zárófedelek gyártására; hibrid Allrounder 570 H élelmiszeres tégelyek fröccsöntésére párosával, 4,5 s ciklusidővel; gyors precíziós alkalmazás elektromos Allrounder 470 A-val, amely 2 s-os ciklusonként 64 adagolóegységet állít elő; villamos Allrounder 370 A egycsipes orvosi mikrolabor igényes mikroszerkezetű felső rétegének gyártására.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[127991] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés