hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Utazás a csillagközi térbe naphőenergiával

A Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának tudósai azt vizsgálják, hogy a Nap hőjét miként is hasznosíthatnák az űrhajók meghajtásához.

hirdetés

A szakemberek olyan megoldást keresnek, amelyet akár a csillagközi utazásokhoz is alkalmazni lehet. A kísérletek alatt „napszimulátorként” egy LED-ekkel teleaggatott, átalakított szállítókonténert vettek igénybe a kutatók.

A csapat által megálmodott űrhajó motorja üzemanyagforrások elégetése helyett a Nap felől érkező hidrogénözönt „megcsapolná”, a zsákmányt felmelegítené, majd pedig a gázt egy fúvókán kilövellve biztosítana hajtóerőt a kozmikus jármű számára.

Forrás: NASA

Amellett, hogy egy ilyen hajtómű mechanikájának megtervezése rendkívül nagy kihívást jelent, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szolártermikus (naphőenergiával működő) rakétának hihetetlenül közel kellene merészkednie a Naphoz, hogy az utazáshoz elegendő lendületet vegyen. A szerkezetnek ezekben a tartományokban olyan forróságot kellene elviselni, amelynek a tudomány által jelenleg ismert anyagoknak csupán töredéke tudna ellenállni.

Jason Benjoski, a projektben részt vevő anyagtudós azt reméli, hogy a későbbiekben 3D-fémnyomtatással ezen a területen is jelentős áttöréseket lehet majd elérni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[263268] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés