hirdetés
hirdetés

Úszó napelemfarm Hollandiában

A legnagyobb úszó napelemparkokkal Ázsiában találkozhatunk, azonban Európa sem szenved bennük hiányt. Hollandiában, Zwolle közelében telepítették az Ázsián kívüli legnagyobbat, ennek mérete összesen 18 hektár.

hirdetés

A város energiaszükségletének 6 százalékát képes kitermelni ez az erőmű, pontosan ugyanazon az elven, mint a földre vagy háztetőkre szerelt társai.

A BayWa európai napelem-szolgáltató által vezetett projektben kis hajószerű bójákon helyezték el a napelemeket, amelyeket egy acélszerkezet rögzít egymáshoz. A technológia előnye, túl azon, hogy megújuló energiaforrást hasznosít, hogy a sűrűn lakott területeken nem az értékes felszíni felületeket foglalja el. Kihasználhatnak vele olyan vízfelületeket, amelyeket más formában nem hasznosítanak.

BayWa, az úszó napelempark
BayWa, az úszó napelempark

A fejlesztők szerint a megújuló energiákat hasznosító erőművek akkor válhatnak elterjedtté és gazdaságossá, ha hosszú távon alkalmazzuk őket. Mivel ezek az energiaforrások teljesen ingyen vannak, minél tovább használunk egy ilyen erőművet vagy energiafarmot, annál olcsóbbá válik a megtermelt energia, és megtérül a beruházás. Ugyanis a nap- és szélerőművek bekerülési költsége még mindig igen magas, ami sokakat eltántorít a beruházástól.

Épp ezért a BayWa fejlesztői az úszó napelemfarm esetében is egy olyan megoldásban gondolkodtak, amely akár három évtizeden át szolgálja majd a felhasználókat. Emellett az anyagok kiválasztásakor arra törekedtek, hogy újrahasznosítható alapanyagokból készüljenek az alkatrészek. Ha így nézzük, valóban fenntartható megoldás született – a teljes életciklust figyelembe véve.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés