hirdetés
hirdetés

Elektronika

Univerzális vandálbiztos kapcsolók

Elektronikus berendezésekkel manapság nem csak otthoninkban és a munkahelyen találkozunk, hanem nyilvános helyeken is. A technológiai forradalomnak ezen szakaszában bekövetkezett a különösen tartós és a környezeti hatásokkal szemben rendkívül ellenálló felhasználói interfész alkatrészek alkalmazásának kényszerűsége.

hirdetés

Ezen elemek legegyszerűbbike a szokásos nyomógomb – mint amilyennel találkozhatunk autóbuszon, vonaton, parkoló bejáratánál, liftben, bankautomatában vagy gyalogátkelőhelyen. Ezek a vandálbiztosnak is nevezett kapcsolók általános elterjedtségük okán akár valami banálisan egyszerű dolognak is tűnhetnek, pedig ezek sokéves kísérletezések, precíz mérnöki tervezések és speciális gyártástechnológiák tárgyiasult eredményei.

Vandálbiztos, piezoelektromos IP67-es védettségű

A SCHURTER svájci gyártó cég  villamos és elektronikai áramkörök védelmi komponenseinek gyártására szakosodott. A biztosítókon, zavarszűrőkön vagy tápcsatlakozókon kívül a SCHURTER portfóliójában nagy választékban találhatunk különböző felhasználási területekre kidolgozott vandálbiztos kapcsolókat is. Ezen komponensek gyártója, mint az ágazat globális szintű vezetője mindent megtesz annak érdekében, hogy a SCHURTER logóval jelzett termékek megfeleljenek a legmagasabb szintű (nemzetközi és ipari) szabványoknak valamint hogy tartósság megbízhatóság jellemezze azokat.

Milyen fajtái vannak a vandálbiztos kapcsolóknak?

A vandálbiztos kapcsolók klasszikus megoldásai a nyomógombos kapcsolók, vagyis a speciálisa tervezett mechanikus nyomógombok. Ezeket főként zárt terekben, nagyforgalmú helyeken használják. Konstrukciójuk egy durva használatnak ellenálló, hermetikus kapcsolóházban elhelyezett mikrokapcsoló zárásán alapul. Ennek a kialakításnak köszönhetően az alkatrész sikeresen csatlakoztatható egy áramkörhöz, amely szokásos kapcsolókhoz van illesztve (ami fontos például szabványosított modulok használatakor). Ezek a termékek általában horganyzottak, saválló acélból vagy alumíniumból készülnek, ami megakadályozza a korróziót, és megkönnyíti a tisztítást és a rendszeres fertőtlenítést. Egyes modellek beépített LED-del, vagyis háttérvilágítással is el vanna látva, ami információs funkciót is elláthat (pl. villogó fény esetén jelzi a lift mozgását, vagy visszaigazolja a megnyomás tényét). Ezeket az összes jellemzőket megtalálhatjuk a vandálbiztos kapcsolók egyéb fajtáiban is.

A piezoelektromos kapcsolóknak nincsenek mozgó alkatrészei. A gomb felületének megérintését követően bekövetkezik az elektromos impulzus továbbítása az áramkör felé. Ezek tartós alkatrészek, melyek további előnyös tulajdonsága a szikramentesség. Karakterisztikájuknak köszönhetően jól használhatók nedves, párás belső terekben (pl. zuhanykabinokban), de olyan helyiségekben is, ahol könnyen éghető anyagokat tárolnak. Alkalmazhatók kültéri applikációk esetén is, mivel a SCHURTER a kapcsolókat IP67-es védettségi osztály szerint gyártja. Általában vezérlőáramkörök kapcsolójaként használják, mert 1A-t nem meghaladó áramerősségekre lettek kialakítva.

Kapacitív kapcsoló RGB háttérvilágítással

A sorban utolsó fajtát a kapacitív kapcsolók képezik. Ezek ugyanazon az elven működnek, mint pl. az okostelefonok kijelzőiben is alkalmazott kapacitív érintőszenzorok. Kivételes érzékenység és elhasználhatatlanság jellemzik őket. Ebben a kategóriában megtaláljuk a gyártó legmodernebb megoldásait is, mint például a RGB LED-ek révén biztosított háttérvilágítást. A teljes színskála használható jelző elemként, vagy esztétikai funkcióval ruházható fel.

A kapcsoló mely tulajdonságaira kell figyelmet fordítani?

A megfelelő kapcsoló kiválasztása sok tényezőtől függ. Az alkalmazástól függően a tervezőnek szüksége lehet a konkrét érintkező-konfigurációra, a nyomógomb felépítésének specifikációjára vagy a stabil pozíciók meghatározott számára (1 vagy 2). Ezért tartalmazza katalógusunk a nyomógombok DPDT, DPST, SPDT konfigurációit és az SPST-t is (az NO verziókét is); homorú és domború alkatrészeket a tömítéseikkel stb. együtt.Lehetséges, hogy az itt bemutatott alkatrészek legfontosabb jellemzője a gyártójuk. A SCHURTER márka a sokéves tapasztalatának, valamint a termékek minőségére és tartósságára való odafigyelésének köszönhetően elnyerte a vandálbiztos gombok gyártásában a világ vezető szerepét. Ezért azt javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a gyártó - raktárunkból közvetlenül kapható árucikkeivel.

(forrás: TME Hungary )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés