hirdetés

Méréstechnika

Ultrapontos, testreszabott méréstechnika vált elérhetővé Magyarországon

Amikor a mikronok és a milliszekundumok is számítanak

Újabb iparági éllovas céggel erősítette meg kínálatát a Werth Magyarország Kft. Az autóipari hajtáslánc alkatrészek, sebességváltók, kormány- és motoralkatrészek gyártásközi mérésében közel 50 éves szakértelemmel rendelkező DWFritz Automation sztenderd vagy testreszabott rendszerei már a precíziós ipar, az orvostechnikai ipar, a fogyasztói elektronika, a repülőgépgyártás, illetve a félvezetőipar számára is elérhetővé váltak.

hirdetés

Az 1973-ban alapított DWFritz Automation a precíziós méréstechnikai, ellenőrzési és összeszerelési megoldások egyik vezető gyártója. Az automatizálási rendszerek és a nagysebességű, érintésmentes méréstechnikai megoldások mellett a vállalat high-tech célgépeket is épít. A nagysebességű metrológiától és hibafelderítéstől a folyamatautomatizáláson át az anyagmozgatásig terjedő kompetencia komplex gyártási kihívások leküzdésére is képes, jelentősen javítva a működési hatékonyságot és a befektetések megtérülését.

Kutatás és fejlesztés

A DWFritz K+F laboratóriuma az innovatív koncepciók tesztelésére és optimalizálására szolgál:

  • Rapid Proof of Principle (az elv gyors igazolását célzó) fejlesztése
  • Az alkatrészek minősítése és kalibrálása
  • A modern gépi látást szolgáló megvilágítás tervezése és tesztelése
  • A modern gépi látást lehetővé tevő kamerák és 3D-érzékelők tesztelése
  • Egyedi szoftverek és alkalmazások fejlesztése
  • Rendszer prototípus készítése

Apró alkatrészek vizsgálata AMP 1000 mérőgéppel (Forrás: DWFritz Automation)
Apró alkatrészek vizsgálata AMP 1000 mérőgéppel (Forrás: DWFritz Automation)

Tevékenységi körök

Nagysebességű méréstechnika – Fejlett, automatizált, érintésmentes metrológiai megoldások tervezése és gyártása, amelyekkel kiváló minőség és nagy áteresztőképesség érhető el. A DWFritz által létrehozott rendszerek a GRR-megfelelőségi követelményeknek maximálisan megfelelő szubmikronos pontosságra is képesek.

Hibafelderítés és osztályozás – Az egyedi, nagy sebességű, automatizált ellenőrző rendszerek az anyagok széles skáláján – beleértve az átlátszó és áttetsző anyagokat is – azonosítják és osztályozzák a mikron méretű hibákat és a felületi pontatlanságokat.

Folyamatautomatizálás – A DWFritz szakterülete a precíziós összeszerelési és tesztelési feladatok automatizálása. Az erre készült berendezések olyan folyamatelemeket tartalmaznak, mint a precíziós adagolás, a hegesztés és az erőérzékelés.

Modern anyagmozgatás – A gépi látás elősegítő rendszerek és a szenzortechnika révén az anyagmozgatást több szabadságfokon keresztül hangolják össze, támogatva az ellenőrzési és folyamat-automatizálási megoldások optimális működését.

Anyagmozgatás 6 tengelyes robottal (Forrás: DWFritz Automation)
Anyagmozgatás 6 tengelyes robottal (Forrás: DWFritz Automation)

Termékek és megoldások

AMP 3100 méréstechnikai platform a nagy darabszámok vizsgálatához – Az automatizált, nagysebességű ellenőrzőrendszer a kisméretű alkatrészek gyártásában használható ideálisan. A nagy mennyiségű gyártás 100 százalékos ellenőrzésére tervezett multiszenzoros, érintés nélküli AMP 3100 mérőgép a gépi látást lehetővé tevő rendszerrel, lézertechnikával, testreszabott megvilágítással, fejlett robotikával, hibafeltáró képességekkel és rugalmas anyagmozgatási opciókkal rendelkezik.

Az AMP 3100 feldolgozási sebessége meghaladja a másodpercenkénti négy alkatrészt, emellett a koordináta-mérőgépek (CMM) és az optikai mérőgépek (OMM) mérési képességeivel megegyező, vagy azokat meg is haladó mérési eredményeket képes szolgáltatni. A megnövelt áteresztőképesség révén a nagy darabszámú gyártás is 100 százalékosan ellenőrizhető.

Hibakereső rendszer – A mélytanulás technológiájával működő platform gyorsan, megbízhatóan és pontosan azonosítja a felületi hiányosságokat. A fejlett gépi látást is alkalmazó intelligens ellenőrző rendszer másodpercek alatt azonosítja az összetett felületek hibáit vagy rendellenességeit, segítve a gyártókat a költségek csökkentésében és a minőségi elvárások teljesítésében. Míg a hagyományos gépi látás szabályokon alapuló algoritmusokat használ, és pontos hibadefiníciókat igényel, a mélytanulásra alapuló szoftver jó és rossz alkatrészek képeiből tanul, csökkentve ezzel a hibák meghatározásához és a változó követelményekre való reagáláshoz szükséges időt. A rendszer egyedi világítási megoldásokat és rögzítéseket használ, ezenkívül modern anyagmozgatási technológiával is kombinálható.

Orvostechnikai eszköz csomagolásának ellenőrzése (Forrás: DWFritz Automation)
Orvostechnikai eszköz csomagolásának ellenőrzése (Forrás: DWFritz Automation)

ZeroTouch – 3D alkatrészmérés időveszteség nélkül

A nagysebességű ZeroTouch mérő- és ellenőrzőrendszer minden eddiginél gyorsabban dolgozza fel a bonyolult geometriákat. Az érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D-mérések elvégzésére. A szoftver egy rendkívül pontos, sűrű 3D-pontfelhőt hoz létre. A bonyolult programozási eljárások leegyszerűsítésével a platform néhány órára csökkenti a rendszer konfigurációs idejét, ezáltal jelentős gyártási időt és költségeket takarítva meg.

A legtöbb hagyományos érintésalapú ellenőrzési rendszert hosszú mérési ciklusidők és átállási idők jellemzik, emiatt nem alkalmasak nagy mennyiségű adatpont előállítására, ami a komplex felületek gyártásközi mérésének alapfeltétele. A programozás, valamint maga a mérési folyamat gyakran sok időt vesz igénybe, ezenkívül a gyártásban igényelt ellenőrzési feladatok gyakran nem egyeznek a K+F, vagy az előgyártási tesztek során alkalmazott mérési igényekkel.

A 240×150×190 cm méretű és 3550 kilogramm súlyú ZeroTouch rendszerben akár 300×300×00 miliméter méretű és 10 kilogramm súlyú alkatrészek is mérhetők. Az öttengelyes ZeroTouch mérőrendszer egyetlen szkenneléssel másodpercenként akár 4 millió adatpontot rögzít a sűrű 3D-pontfelhő létrehozásához, így a bonyolult alkatrész geometriák is gyorsan és nagy ismétlési pontossággal mérhetők. A rendszer a lézer- és a kromatikus konfokális érzékelőket a multispektrális megvilágítású, nagyfelbontású kamerákkal kombinálja. Mivel nincs szükség az érzékelő cseréjére, a ciklusidő jelentősen lerövidülhet.

A ZeroTouch  érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D mérések elvégzésére (Forrás: DWFritz Automation)
A ZeroTouch érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D mérések elvégzésére (Forrás: DWFritz Automation)

A mérőgép tervezése során kiemelt szempont volt a hosszú távú megbízhatóság és így a kopásmentes konstrukció. A sík légrugós szerkezetben a mozgó elemek, mint például a mérőplatform és az érzékelők gyakorlatilag nem okoznak súrlódást a mérési folyamat során. Az alkatrész-ellenőrzési tervek néhány órán belül elkészíthetők és a gyártásvégrehajtási rendszerben (MES) tárolhatók. A menüvezérelt eszközök révén a gép működtetése nem igényel programozási ismereteket. A tervek egyszerű drag-and-drop funkcióval elkészíthetők.

Az adatintegritás érdekében megőrzik az egyes alkatrészek mérési adatait. Az alkatrészek vagy szerelvények vonalkódokkal is jelölhetők és megadhatók, amiket a gép vonalkód olvasója olvashat be. Az ellenőrzési terv ezután automatikusan betöltődik a MES-ből. A gépkezelő biztonsága érdekében a gép addig nem mozog, amíg a kapcsolószekrény ajtaja nyitva van, vagy amíg a fényfüggöny interferenciát jelez.

A mérési folyamat után a 3D-pontfelhő azonnal elemezhető, vagyis a szkennelt eredmények összehasonlíthatók a CAD-modellekkel, vagy a korábban beolvasott és mért referencia alkatrészekkel, hogy ne csak a GD&T értékeket ellenőrizzék, hanem más, korábban nem észlelt problémákat is, például a felület hibáit. A statisztikai folyamatszabályozás segítségével a hibák vagy a tűrésen kívüli eltérések gyorsan észlelhetők, és a megfelelő jelentések visszaküldhetők a MES-be. Ez lehetővé teheti a folyamatparaméterek beállítását az upstream (a szerelőrészlegig tartó) gyártási folyamatokban, hogy minimalizálják a downstream (a késztermék előállítását célzó) területen keletkező selejtet.

Magyarországon a céget a Werth Magyarország Kft. képviseli.

(forrás: Werth Magyarország)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés