hirdetés
hirdetés

Meditech

Ultrahangos tapasszal a szívbetegségek megelőzéséért

Amerikai mérnökök kifejlesztettek egy nyúlékony, ultrahangos tapaszt, amely a vér áramlásának vizsgálatával a felhasználót esetlegesen fenyegető, számos féle betegség előjeleit detektálni tudja.

hirdetés

A Kaliforniai Egyetem tudósai létrehoztak egy új, ultrahangos tapaszt, amely a vérkeringés folyamatos megfigyelésével a szívműködést valós időben tudja ellenőrizni.

A nyakon vagy a mellkason hordható kellék pontosan és nem invazív módon akár a testben 14 centiméter mélyen megnyilatkozó, baljós kardiovaszkuláris jelek érzékelésére és mérésére is alkalmas.

A segédeszközt alapját egy, a bőrre applikálható, vékony és flexibilis polimer alkotja.

A tapaszba milliméteres nagyságú és számítógéppel külön-külön vezérelhető ultrahang-átalakítók sokaságát integrálták a fejlesztők. A négyzet alakú transzduktorrács 144 (12 × 12) egységet tartalmaz.

Maga a rendszer két üzemmódban képes működni.

Az egyik esetben az összes transzduktor egymással összehangolva egyetlen intenzív ultrahangnyalábot produkál, amely egyetlen pontot becélozva akár 14 centiméter mélyre is le tud hatolni.

A másik üzemmódban az átalakítók a társaiktól független viselkedésre programozhatók, ami akár több eltérő irányú hullám egyidejű kibocsátását is lehetővé teszi.

Forrás: Nature Biomedical Engineering
Forrás: Nature Biomedical Engineering

A projektben részt vevő egyik nanomérnök hallgató, Muyang Lin szerint ez a technológia a központi szervek, valamint a vérkeringés részletes vizsgálatára egyaránt alkalmas.

Amikor az ultrahangnyalábok egy nagyobb érbe behatolnak, a véredény belsejében sodródó vörösvértestekhez csapódnak. Ez a mozgás határozza meg, hogy a hullámok milyen frekvenciában verődnek vissza a tapaszhoz.

A reflektált jelekben manifesztálódó változásokat felvéve a kellék vizualizálni tudja a véráram mérvadó paramétereit, és ilyen módon akár létfontosságú információkkal is segítheti az egyes kardiovaszkuláris betegségek kifejlődésének megelőzését.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[275009] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés