hirdetés
hirdetés

Karrier

Újragondolt befektetési programokkal várja a startupokat a Hiventures

Újragondolta befektetési programjait az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, június 1-jétől új  konstrukcióval várják a startupokat.

hirdetés

 Az inkubációs tőkebefektetési programra továbbra is kidolgozott ötlettel lehet jelentkezni. A csapatok eddig 9 millió forint tőkebefektetéshez juthattak 9 százalékos tulajdonrészért cserébe. A változás értelmében a továbbiakban összesen 15 millió forint összegű befektetést lehet szerezni, amelynek alapja továbbra is a 9 millió forintos tőkebefektetés lesz, azonban 6 millió forintos, a későbbiekben tulajdonrészre konvertálható tagi kölcsönnel kiegészítve. Az inkubációs befektetési program célja, hogy elkészüljön a prototípus.

Az inkubáció+ részeként eddig 30 millió forintos, konvertálható tagi kölcsönt kaphattak a startupok; az újragondolt koncepciónak megfelelően ez az összeg 50 millió forintra nő. Azoknak a projekteknek, amelyek a régi konstrukció szerinti 9 milliós befektetést kaptak, lehetőségük lesz a megnövelt finanszírozási lehetőséget kiaknázni, amit a projekt későbbi életszakaszában, fejlesztési és pénzügyi terv figyelembevételével, egyedi elbírálás alapján igénybe tudnak venni.

A magvető befektetési program belépési követelménye az inkubációs fázis mérföldköveinek teljesítése, a kész prototípus és az első piaci árbevétel prezentálása. A korábbiak szerint ebben a szakaszban összesen 40-150 millió forint befektetést kaphatott a startup, kisebbségi tulajdonrész mellett. Ez az összeg 65-250 millió forintra emelkedik a megújult finanszírozási modell szerint. A magvető életszakasz lényege az üzleti modell és a prototípus finomhangolása, olyan termék létrehozása, amely akár a nemzetközi piacon is képes megállni a helyét.

A növekedési tőkebefektetési program a komolyabb, legalább 10 millió forint árbevétellel rendelkező cégeknek nyújt finanszírozást. Korábban maximum 500 millió forint tőkebefektetést kaphattak, az újragondolt koncepció értelmében az első körös 500 milliós befektetés mellett, társfinanszírozóval ez az összeg több körben elérheti akár az 1 milliárd forintot is.

A Hiventures felhívta a figyelmet: arra ösztönzi a cégeket, hogy bármely tőkeprogramba történő jelentkezés esetén gondolkodjanak társbefektető bevonásán. A Hiventures indulása óta 18 esetben más társfinaszírozóval együtt fektetett be, 4 esetben pedig később csatlakozott a projekthez más befektető, ezzel összesen 2,2 milliárd forint értékben érkezett külső finanszírozás.

A két évvel ezelőtti indulás óta 204 cég kapott már befektetést a kockázati tőkealap-kezelőtől több mint 17 milliárd forint értékben: 122 inkubációs fázisban lévő cég 2,4 milliárd forint, 48 magvető fázisban lévő cég 5,3 milliárd forint befektetést, valamint 34 növekedési életszakaszban lévő cég összesen 9,5 milliárd forint befektetéshez jutott.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés