hirdetés
hirdetés

Méréstechnika

Újdonság a folyadékjellemzők mérésében és szabályozásában

Az új diaLog DACa típusú egy- vagy kétcsatornás multiparaméter-szabályozót a folyadékanalízisnél figyelt jellemzők folyamatos mérésére és szabályozására fejlesztették ki. A készülékhez csatornánként 14 szabadon választható mért érték érzékelője csatlakoztatható.

hirdetés

ProMinent új termékénél a vezérlőszinttel való kommunikációhoz szokásos terepi buszok állnak rendelkezésre. A beépített adat-, kalibrálási és eseménytároló SD-kártyán feljegyez minden mérési és beállított értéket, digitálisan beérkező jelet, kalibrálási adatot, figyelmeztető és hibajelzést, mindezt időbélyegzővel ellátva.

A diaLog DACa intelligens szabályozófunkcióin keresztül zárja a szabályzó kört a ProMinent Dulcotest érzékelők és az ugyancsak a gyártó választékába tartozó adagolószivattyúk között, és a vízelőkészítéshez speciálisan szükséges feladatokat látja el. Kézenfekvő alkalmazási területe az ivóvíz- és szennyvízkezelés, az ipari és technológiai vízelőkészítés, illetve az uszodavíz-kezelés.

Felhasználási példák

Klór mérése pH-korrekcióval A víz fertőtlenítése különböző formában lévő klórral, folyékony klórtartalmú fehérítő lúggal (nátrium-hipoklorit), oldott kalcium-hipoklorittal vagy klórgázzal történhet. Mindezek a formák mérhetők a Dulcotest klórérzékelőkkel. Miután a klór a vízbe került, a pH-értéktől függően kétféle alkotóelemre bomlik:

* hipoklóros savra (HOCl), egy erősen oxidáló hatású fertőtlenítőszerre, amely a legtöbb szerves anyagot nagyon rövid idő alatt szétroncsolja, illetve

* hipoklorit-anionra (OCl) gyenge fertőtlenítő hatással, amelynek nagyon hosszú időre van szüksége a szerves anyagok elpusztításához.

DiaLog DACa mérő- és szabályozókészülék (forrás: ProMinent)
DiaLog DACa mérő- és szabályozókészülék (forrás: ProMinent)

A szabad klór mérésére szolgáló érzékelők szelektív módon a nagyon hatékony hipoklóros savat (HOCl) mérik, a hipoklorit-aniont viszont nem. Ha a folyamat pH-értéke módosul, akkor változik a két klórösszetevő aránya és egyúttal a klórérzékelő érzékenysége (meredeksége). Növekvő pH-értékkel a mért HOCl-koncentráció csökken. A beiktatott szabályozás ezt megpróbálja kiegyenlíteni. Ha ekkor csökken a pH-érték, akkor ez nagymértékű klórtúladagolást okozhat, bár valójában nincs szükség további adagolásra. A pH-kompenzált klórmérés alkalmazása ezt a túladagolást megakadályozhatja. 8,5 feletti pH-értékeknél a víz kevesebb mint 10 százaléknyi HOCl-komponenst tartalmaz, ezáltal mérsékeltebb a fertőtlenítő hatása. A kompenzáció után kijelzett klórérték számítással meghatározott adat, és ez a klórmennyiség nem változtatja meg a vízben ténylegesen kifejtett fertőtlenítő hatást, valamint elkerüli az említett túladagolást.

Legionellabaktériumok az ivóvízben A mérő- és szabályozókészülékkel nyomon követhető és rögzíthető a klór-dioxid- és kloritkoncentráció valós időben, ami különösen hasznos lehet például kórházakban, középületekben, társasházakban, sportlétesítményekben vagy szállodákban az ivóvíz legionellabaktériumoktól való védelmében.

A diaLog DACa ergonomikus kialakítása is hozzájárul a sikeres alkalmazáshoz. A fehér háttér-világítású, szürke skálás kijelző hiba esetén vörösre vált. A kijelzőn látható a mért értékek grafikonja és a kimeneti vezérlés. A kezelő munkáját megkönnyíti a könnyen átlátható menürendszer és a nemzetközi jelölésekkel ellátott, nagyméretű gombok, ráadásul a készülék védőkesztyűben is működtethető.

Legfontosabb jellemzők
 • egy mérési csatorna 14 szabadon választható mérési adattal
 • PID-szabályozó frekvenciaváltós adagolószivattyú-vezérléssel két adagolószivattyúhoz
 • két analóg kimenet mért, korrekciós vagy beállítási értékhez
 • két digitális bemenet a hibák érzékeléséhez, szünet- és paraméterátkapcsolás
 • két relé határérték-funkcióval, időzítő- és szakaszos szabályozó, hárompontos lépésszabályozás
 • a mért változók és a nyelv az üzembe helyezés során kiválasztható
 • hőmérséklet-kompenzáció pH- és fluoridmérésnél
 • 22 kezelői nyelv, közöttük a magyar is
 • adatmentés és továbbítás SD-kártya segítségével
 • szoftverfunkció utólagos bővítése aktiválókulccsal és firmware-frissítéssel
 • zavaró jellemzők (átfolyás) feldolgozása frekvenciaváltóval
(forrás: ProMinent/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés