hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

Új távlatok a gyémánt ipari alkalmazásában

A Sandvik mérnökei 3D-nyomtatással egy potenciálisan korszakos jelentőségű gyémántkompozitot hoztak létre.

hirdetés

A világon az elsők között hozott létre 3D-nyomtatással iparigyémánt-kompozitot a svéd Sandvik mérnökcsapata.

A minden másnál 58-szor keményebb szintetikus gyémánt egy sor fúró- és más megmunkálószerszámnak kulcsfontosságú komponense. Ugyan az ipari gyémánt előállítása már az 1950-es évek óta lehetséges, a szuperkemény anyagból mostanáig csak néhány egyszerű alakzatot lehetett létrehozni. Egy új additív gyártási technológia lehetővé teszi, hogy a szakemberek egyfajta iparigyémánt-kompozitból a legkülönbözőbb formákat alkossák meg. Így a módszer új távlatokat nyithat az anyag ipari felhasználásában.

Forrás: Sandvik

Az elegy túlnyomó részét gyémánt alkotja, de ahhoz, hogy nyomtatható legyen, egy szupererős mátrixanyagot is tartalmaz. A kompozitot úgy állították össze, hogy a gyémánt legfontosabb tulajdonságait azért megőrizze.

A szakemberek által kidolgozott eljárás egy gyémántporból és egy bizonyos polimerből álló szuszpenziót nyomtat ki sztereolitográfia felhasználásával. Ez utóbbi módszerrel, ultraibolya-sugárzás alkalmazásával akár rendkívül bonyolult alakzatú objektumokat lehet rétegenként felhúzni. Ezt követően, egy utólagos, szabadalmaztatott és titkos procedúrával alakítják ki a szuperkemény gyémántkompozit pontos tulajdonságait.

A tesztek alapján az anyag roppantul kemény, kivételes hővezető képességgel rendelkezik és rendkívül korrózióálló.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés