hirdetés
hirdetés

Digitális transzformáció

Új standard a magyar építőiparban

A BauApp vezetésével, az építőipari szereplők széleskörű bevonásával egy olyan új magyar építőanyag-azonosítási szabvány és az erre épülő digitális terep-logisztika rendszer kialakítása van folyamatban, ami a gyártástól kezdve az építkezések befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplőnek.

hirdetés

Az új standardhoz páratlan iparági összefogás jött létre, melynek kiemelt támogató partnere az ÉVOSZ, illetve az építőipari cégek közül támogató a Market, a WHB, a Futureal, a Magyar Építő és a Biggeorge’s. Ezek a cégek élére álltak a magyar építőipari szektor digitalizációjának, felismerték, hogy ezt csak együtt lehet megvalósítani, egyetlen cég sem tudja maga megalkotni a megoldást. A kialakításnál minden résztvevő - gyártók, kereskedők, fuvarozók, generálkivitelezők, alvállalkozók, fejlesztők - igényét figyelembe veszik. A velük történő szakmai egyeztetések biztosítják, hogy a szabvány valóban működőképes legyen a magyar építőipar realitásai mellett. Rengeteg költséget takaríthatnak meg az építőipari vállalatok a jobb terep-logisztikával, a kiszámíthatóbb anyaggazdálkodás, kevesebb pazarlás és részben ezeknek köszönhető kevesebb hulladéktermelés által.

Minden építőipari anyag követhetővé válik

A terep-logisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségeinek 60 százalékát teszik ki. Ahhoz képest, hogy az építőipar az egyik legnagyobb ágazat, meglepő módon logisztikája legtöbbször jelenleg is papír alapon történik, valós idejű adatok használata nélkül. Ez szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat. A probléma alapja az anyagok nem megfelelő címkézése, a megfelelő standardizáld QR kód használatának hiánya, hiszen így a kivitelezők sokszor nehézkesen tudják digitálisan azonosítani az építkezésre beérkező építőanyagokat. Ennek hiányában az építkezéseken ma nincsen működőképes raktár rendszer, szállítólevél adminisztráció, rendelés alkalmazás, követés és hulladék gazdálkodási rendszer. A kivitelezőknek nem áll rendelkezésre naprakész készletnyilvántartás, nem tudják, hogy adott anyagokból mennyi van pontosan a telepen. Ezért gyakori a túlrendelés, pazarlás, vagy a hiány, ami miatt leáll az építkezés.

A BauApp anyagazonosítás standard egy egységes kódolási rendszert, termék jelölést és annak központi adminisztrációját hozza létre a magyar piacon forgalmazott építőanyag termékekre. Ehhez széleskörű konzultációt kezdett el gyártókkal, kereskedőkkel, fuvarozókkal és legfőképpen a generál kivitelezőkkel. Az új standardnak az építőipar teljes ökoszisztémája által használhatónak kell lennie. Ezért szükséges az összefogás és az együttműködés a standard kidolgozásában. Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója így összegezte a fejlesztést: „A standardot támogató partnereinkkel közösen létrehozunk egy terep-logisztikai termékcsaládot a terepen, raktárban vagy a volán mögött dolgozó felhasználóknak, valamint az irodában dolgozók számára. Az új standard anyagazonosításra épülő terep-logisztikai megoldásokkal minden építkezésen könnyen lehet raktár nyilvántartást vezetni a beérkező és az alvállalkozóknak kiadott mennyiségek követésével. Kezelni lehet a szállítóleveleket, a rendeléseket és számos más folyamatot, amivel megtakarítás érhető el minden szereplő számára.“

Építőipari partnerekkel együtt fejlesztve

A BauApp a standard támogató partnereivel úgy működik együtt a fejlesztés alatt, hogy végig valódi kivitelező cégek, valódi építkezésein konzultálnak a felhasználókkal, és élesben fogják tesztelni az alkalmazásokat. Az építőiparban az értéklánc összetett és folyamatosan változnak a szereplői. Ezért egy-egy megoldást önállóan ritkán lehet bevezetni. Csak akkor működik jól a terep-logisztika, ha minden résztvevő tudja használni, és minden résztvevőnek előnyt jelent. Ezért van szükség az összefogásra, és széleskörű konzultációra az összefogásban résztvevő vállalatok szakembereivel. „Be kell látni, hogy az építőipar anyaggazdálkodásának megreformálásához összefogás szükséges. Csak akkor látunk esélyt egy igazán hatékony rendszer kialakítására, ha az egész egy közös standardra épül. Ezt a nagyon fontos projektet kezdte most el a BauApp, amihez a Magyar Építő Zrt. a szakértelmét és tapasztalatát megosztva járul hozzá már a legelejétől fogva, hogy a lehető legjobb, valódi piaci igényeket kiszolgáló rendszer jöjjön létre" - mondta el Szikszai Zoltán, a Magyar Építő Zrt. vezérigazgatója. A kezdeményezéshez az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége is csatlakozott kiemelt partnerként. Koji László, a szervezet elnöke így hivatkozott a BauApp projektjére: „Az anyagok időben és mennyiségben való rendelkezésre állásának összhangja borzasztóan fontos. Valamennyi szereplő számára ez egy közösen használt logika mentén ad lehetőséget, így a kivitelezés során az építkezés előrehaladtával követhető az anyagszükséglet. Ezen túl szervezési hatékonyságot, raktározási optimalizálást tesz lehetővé, valamint a hulladékok vonatkozásában a szelektív gyűjtést és az elszállítási ritmus megtervezését segíti.

(forrás: BauApp)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés