hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Új metodika a vezérlésautomatikában

Méretezhető nyitottság

Az automatizálás trendje egyértelmű: több tengely, több érzékelő, több csatlakoztathatóság – több adat.

 

hirdetés

Az automatizáláshoz szükséges eszközök az ipar 4.0 fejlett információira támaszkodva, a gépek nagyobb rugalmassága érdekében, a hajtások, robotkarok összetettebb elrendezéseivel, valamint a kép- és videotechnika fokozott felhasználásával kerülnek értékesítésre. Az intelligens termelés ezen adattömegének összegyűjtése és feldolgozása több erőforrást igényel, beleértve az új technológiákat, például a gépi tanulást vagy a mesterséges intelligenciát. A hagyományos vezérlőrendszerek számítási kapacitása és memóriaberendezése aligha tud lépést tartani ezzel a fejlődéssel. Egyes alkalmazások esetén pedig a Windows-környezet is feltétel.

Két különböző megközelítés

A vezérlők teljesítménye minden új CPU-generációval növekszik. A részlegesen korlátozott adattárolás jelentősen kibővíthető bővítőkártyák segítségével, és ezen memóriakártyák olvasási és írási sebessége is javult. Amíg a vezérlőprocesszorok az ARM és az Atom osztályokra korlátozódnak, a modernebb PLC-k csak korlátozott mértékben kínálnak lehetőségeket a teljesítmény javítására.

Azonban a PC-technológia használata nagyobb teljesítményt ígér, ami lehetővé teszi a Windows-alapú alkalmazások használatát is. Bizonyos feladatokat kiszervezhetünk a gyorsabb feldolgozás érdekében, csak az eredmények kerülnek vissza a PLC-vezérlésbe. Ez a technika azonban több erőfeszítést igényel a mérnöki munkában, mindamellett több helyet foglal el a vezérlőszekrényben, és további huzalozást igényel.

A c500-as vezérlő Intel Core i7-7600U kétmagos, 2,8 GHz-es processzorral rendelkezik
A c500-as vezérlő Intel Core i7-7600U kétmagos, 2,8 GHz-es processzorral rendelkezik

Erős memória, gyors számítás

A c550 vezérlővel a Lenze most egy új módszert mutat be a teljesítményigényes automatizálási feladatok megoldására. Ennek alapja az Intel Core i7-7600U kétmagos, 2,8 GHz-es órajellel működő processzor. Ezzel a CPU-val a vezérlők teljesítménykorlátja a fentiek szerint újradefiniálásra kerül.

A Lenze így jelentősen bővíti portfólióját. A bonyolult feladatok elvégzése érdekében a gépgyártóknak már nem kell attól tartaniuk, hogy a vezérlő képes-e kielégítő számítási teljesítményt nyújtani. A c550 elegendő számítási teljesítményt kínál.

A vezérlő tehát olyan megoldásokkal versenyez, amelyeknél korábban csak az ipari PC-ket vették figyelembe a tiszta teljesítménykövetelmények miatt. Ehelyett a gépgyártó támaszkodhat a PLC kisebb formátumtényezőjére, és felhasználhatja a Lenzében lévő FAST Toolbox szokásos szoftverösszetevőit, ideértve az ehhez létrehozott modulokat, valamint az önállóan kifejlesztett alkatrészeket.

Hasonlóképpen, az IEC 61131-3 szerint meglévő programok vagy programmodulok, valamint a Codesys programozási környezetre épülő projektek továbbra is használhatók.

Tabletre, PLC-re, mobilra optimalizált
Tabletre, PLC-re, mobilra optimalizált

PC és PLC kombinálva

A c750 modell szintén a fenti hardvert használja, ezzel tovább csökkentve a PLC és az ipari PC közötti szakadékot. A vezérlő olyan alkalmazásokat is lefed, amelyekhez a Windows-alkalmazások feltétlenül szükségesek. Az OpenSystem-architektúra lehetővé teszi a Lenze modelljeinek, hogy a számítási teljesítményt két független operációs rendszerre osszák. A vezérlési feladatokért valós idejű Linux felelős, a nyílt Windows 10 IoT Enterprise pedig elérhető az egyedi szoftveralkalmazásokhoz.

A leggyakoribb Windows-alkalmazások között szerepelnek az adatbázis-alkalmazások, például a receptek kezelése, valamint az adatok elemzése, részben gépi tanulás segítségével, például a prediktív karbantartáshoz. A Windows legtöbbször a vonalkód-leolvasók, a 2D/3D-s szkennerek vagy a Vision-alkalmazások képfelismerésén, valamint a robotok könnyű megtanítására szolgáló alkalmazásokon alapszik.

A számítási teljesítményt két független operációs rendszer végzi
A számítási teljesítményt két független operációs rendszer végzi

Konklúzió

A felhasználók nagyobb rugalmasságú moduláris gépek és rendszerek iránti vágya a gyakorlatban magasabb igényeket támaszt a szoftverrel szemben. Ennek eredményeként a projektek egyre inkább elérték azt a célt, amelyeket korábban elvárásként támasztottak velük szemben. A c550 vezérlő segítségével a Lenze nagy teljesítményű megoldást kínál ilyen projektekhez.

Természetesen néhány automatizálási alkalmazáshoz Windows-környezetre is szükség van. A c750 alternatívát jelent egy számítógéppel kiegészített rendszerrel szemben, ha funkcióját tekintve egy kompaktabb megoldásra van igény. Mindkét vezérlő jelentősen meghaladja a PLC-k teljesítménykorlátját, és ezáltal átlépi a PC-technológiára való átállás kérdésének küszöbértékét.

Ily módon a Lenze lehetővé teszi partnereinek, hogy továbbra is használják a PLC-alapú modulokat és építőelemeket összetettebb projektekben, valamint lecsökkentsék a vezérlőszekrényben igényelt erőforrásokat és helyet.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin októberi számában jelent meg.)

(forrás: Lenze/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés