hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Új lineáris vezetőrendszer pontosabb beállításokkal

Az Igus Drylin T lineáris vezetőrendszerének holtjátéka a nagy teherbírású verzióban immár állítható.

hirdetés

A Drylin T vezetőrendszer nagy teherbírású, állítható holtjátékú változatát a motion plastics anyagok kölni szakértője nemrégiben mutatta be. Az újdonság révén a felhasználók még precízebben valósíthatnak meg egyenes vonalú mozgásokat, még a legmostohább környezeti feltételek mellett is. A rozsdamentesacél borítású, nagy teherbírású változat emellett szennyezett környezetben is könnyedén viszi a nagy terheket, és a lökésszerű erőhatások sem befolyásolják a működését.

Piszok, ragasztómaradványok vagy iszap – ezek a hatások mind-mind befolyásolhatják a lineáris vezetőrendszerek futását. Ennek leküzdésére fejlesztette ki az Igus GmbH a Drylin T lineáris vezetőrendszer nagy teherbírású változatát. Ez immár állítható holtjátékú kivitelben is kapható, hogy mostoha körülmények között is még pontosabb beállításokat lehessen végezni. A TW-12-20 jelű, nagy teherbírású vezetőszán holtjátéka (csapágyhézaga) fokozatmentesen állítható. Ehhez mindössze néhány kézmozdulatra és egy egyszerű imbuszkulcsra van szükség. Mivel az Iglidur J jelű önkenő anyagból készült műanyag csúszóelemek fixen integráltak a vezetőszánba, a szán a szereléshez minden további nélkül lehúzható a sínről, majd visszatolható arra. A teljes lineáris vezetőrendszert kismértékű súrlódás és kopás jellemzi. Emellett a vezetőszánra sem tapadhatnak a mozgást gátló részecskék, hiszen semmilyen kenőanyagra nincs szükség. Mind a keményre anodizált alumíniumból készült sín, mind a rozsdamentesacél borítású, eloxált alumíniumszán korrózióálló.

Mostoha körülmények között is csekély súrlódású és karbantartásigényű üzemet tesz lehetővé (forrás: Igus)
Mostoha körülmények között is csekély súrlódású és karbantartásigényű üzemet tesz lehetővé (forrás: Igus)

Emellett a szán a könnyed és robusztus lineáris vezetésről is gondoskodik. A lineáris vezetőrendszer nem érzékeny a lökésszerű erőhatásokra, és nagy, akár 740 kilogrammos terhek felvételére képes, ezáltal ideálisan használható az igényes, extrém igénybevételt jelentő alkalmazásokban. A rendszer csekély tömege és kompakt méretei emellett kedvező feltételeket teremtenek a gyors és egyszerű szereléshez. A szabad csapágyak széles választéka drasztikusan csökkenti a szerelés és a beállítás időigényét.

A rendszer teherbírása, kenőanyagmentes üzeme és a környezeti feltételekkel szemben ellenálló kivitele révén a Drylin T HD típus számos iparágban vonzó alternatívát kínál. Csak néhány példa erre a faipar, a hegesztéstechnika vagy a berendezések építése. A holtjáték manuális állíthatósága azonban tovább bővíti a felhasználási lehetőségek körét. Mivel a Drylin T HD típust úgy tervezték, hogy a méretei megegyezzenek a klasszikus golyós vezetőrendszerekével, az újdonság a meglévő berendezésekre is gond nélkül felszerelhető.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés