hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Új lendületet vesz a német export

A 2009. évi világgazdasági recesszió óta tavaly első ízben fordult elő újra, hogy nem emelkedett, hanem – igaz, csak kis mértékben – csökkent a német export.

hirdetés

Másként fogalmazva: az év végi hajrá sem volt elegendő ahhoz, hogy megforduljon, azaz a mínuszból pozitívba forduljon az export éves változásának előjele. Év végi hajrá alatt azt kell érteni, hogy

• míg a január és augusztus között eltelt nyolc hónapból hatban a német kivitel elmaradt a 2012. év azonos havitól,

• szeptembertől kezdődően a havi export rendre meghaladta az egy évvel korábbit,

• sőt a decemberi 4,6 százalékos növekedés hatására az első tizenegy hónapban „elért” fél százalékos forgalomcsökkenést sikerült a minimális, 0,2 százalékra mérsékelni.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal első, még nem végleges adatai szerint a 2012-ben 1.095,8 milliárd eurót elérő német export az elmúlt évben 1093,9 milliárd euróra, (azaz nem egészen 2 milliárd euróval), míg a behozatal a 2012-es 915,9 milliárd euróról 1,2 százalékkal, 895,0 milliárd euróra mérséklődött. Az importnak a kivitelt meghaladó ütemű csökkenése hatására a német exporttöbblet a tavaly előtti mintegy 190 milliárd eurót 9 milliárddal meghaladva megközelítette a 200 milliárd eurót, megdöntve az eddigi, 2007-ben elért 195,3 milliárdos rekordot.

Anton F. Börner, a Német Nagy- és Külkereskedők Szövetségének elnökének értékelése szerint „a külkereskedelemnek 2013-ban hiányzott a lendület, a kivitel a korábbi magas szinten maradt. A világpiacon tapasztalható bizonytalanság elhúzódása bénította az üzletet, a felzárkózó országok kereslete stagnált és nem volt képes felfogni az EU-országokkal bonyolított üzlet visszaesését”.

A 2014. évi várakozások egészen biztatóak, a múlt évi szolid visszaesés után az idén várhatóan új lendületet kap a német gazdaság exportaktivitása
A 2014. évi várakozások egészen biztatóak, a múlt évi szolid visszaesés után az idén várhatóan új lendületet kap a német gazdaság exportaktivitása (Fotó: Siemens)

Az export viszonylati összetételéről e sorok írásakor annyit lehet tudni, hogy 2013-ban megtört az EU-országok német exportban elért részarányának csökkenése és az EU-n kívüli országok részarányának növekedése. Az EU-tagországokba ugyanis a kivitel 0,1 százalékkal 623,5 milliárd €-ra emelkedett, (úgy, hogy ezen belül az euró-övezet országaiba irányuló export 1,2 százalékkal tovább csökkent, miközben az euró-övezeten kívüli országoknál 2,6 százalékos növekedést regisztráltak). Az EU-n kívüli országokba irányuló német szállítások értéke ugyanakkor 3,5 százalékkal visszaesett, alig haladta meg a 470 milliárd eurót.

A helyzet az EU-ban változatlan

A német kivitelben az EU-tagországok 2012-ben elért 57,0 százalékos részaránya így 2013-ban nem változott, (azaz nem folytatódott annak több éve tartó visszaesés), ám ezen belül az euró-övezeti országok részaránya 37,5 százalékról 36,7 százalékra mérséklődött, míg az euró-övezeten kívülieké 19,5 százalékról 20,3 százalékra emelkedett. Az EU-n kívüli országok részaránya – fentiekből értelemszerűen következik – 43,0 százalék maradt. Az exporthoz hasonló tendencia figyelhető meg a német behozatal múlt évi alakulásában, sőt ott az EU-országok aránya nem hogy nem változott, hanem még emelkedett is.

A 27 EU-partnerország Németországba irányuló exportja 577,6 milliárd euró volt, 0,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Ezen belül az euró-övezet országaiból Németországba irányuló export 0,2 százalékkal alacsonyabb, míg az euró-övezeten kívüli országok kivitele 3,0 %-kal magasabba 2012. évinél.) Az EU-n kívüli országok német szállításainak értéke mindeközben 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A 2014. évi várakozások egészen biztatóak, a múlt évi szolid visszaesés után az idén várhatóan új lendületet kap a német gazdaság exportaktivitása. A 27 ezer ipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalat megkérdezésén alapuló év eleji konjunktúra-felmérésében a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) ez évre 4,5 százalékos exportbővülést valószínűsít, s ezzel a külső piacok – a belső kereslet további élénkülése mellett – „a német gazdaság növekedési reménységei maradnak”. A felmérésben részt vevő, külkereskedelmi tevékenységet folytató vállalatok 37 százaléka az exportforgalom idei bővülését várja, míg visszaesésre az exportban érdekelt vállalkozások csupán 7 százalékuk számít.

Segíthet a szabadkereskedelem

Anton F. Börner, a német nagy- és külkereskedők elsőszámú reprezentánsa az euró-övezeti konjunktúrát illetően „mérsékelten optimista”, azaz bizakodó egy, „a jobb irányba vezető fordulatot illetően”. „Az olyan felzárkózó országokból is, mint Kína, olyan jelzések értek el bennünket, hogy az üzlet jobban megy. Az Egyesült Államokkal lebonyolított forgalom 2014-ben várhatóan átveszi a külkereskedelem motorjának szerepét”, így Börner az év egészére vonatkozóan 3 százalékos exportbővüléssel és 1.127 milliárd euró éves forgalommal számol.

A magas német kivitellel, illetve kiviteli többlettel kapcsolatos bírálatokat a BGA elnöke abszurdnak tartja, „mert senki sem profitál abból, ha Németország exportja gyöngélkedik”. „Vevőink nem naivak – folytatta Börner –, ugyanis azért vásárolnak nálunk, mert a minőség és teljesítő-képesség tekintetében az élen állunk, nem pedig azért, mert azok a termékek Németországból érkeznek. A német exporttermékek egyébként is egyre több, a szomszédos országokból beszállított terméket tartalmaz, így az exportunkkal azok gazdasági teljesítményéhez is hozzájárulunk.”

Börner a német külgazdaság múlt évi eredményeinek nyilvánosságra hozatalát is felhasználta arra, hogy méltassa az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás szerepét; egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás létrehozásának az NSA-botrány miatti esetleges késedelme csak Németországban 160 ezer új, jellemzően kis- és középvállalati munkahely létrejöttét és évi 3-5 milliárd euró exportnövekedést veszélyeztetne.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés