hirdetés
hirdetés

Új kompozit az alacsonyabb károsanyag kibocsátásért

Új összefogás alakult a kompozit termékek gyártástechnológiájának fejlesztésére. A Természettudományi Kutatóközpont, a BME, az eCon engineering Kft. és a HD Composite Zrt. közös projektje lehetővé teszi a járművek károsanyag kibocsátásának további csökkentését.

hirdetés

A polimer kompozitok járműipari alkalmazása napjainkban egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. Emellett ugyan számos tényező szól, közülük azonban a legfontosabb a gépjárművek üzemanyag fogyasztásának és károsanyag kibocsátásának csökkentése. Ezzel együtt a járművek ökológiai lábnyomának értékelésekor figyelembe kell vennünk az azok gyártásához felhasznált energiát és a termék újrahasznosíthatóságát is. Mivel a polimer kompozitok sűrűsége az acélnak mintegy egyharmada, az alumíniumnak pedig közel fele, ez utóbbi anyagok kompozitokkal való helyettesítése jelentős sajáttömeg-csökkentéssel jár. Ennek közvetlen következménye a kisebb üzemanyag fogyasztás és így a csökkentett CO2-kibocsátás is.

A programban kifejlesztett eljárás a széles körben alkalmazott kompozit anyagokból és technológiákból adódó hátrányok kiküszöbölését célozta meg, amelynek lényege, hogy olyan komplex, teherviselő kompozit alkatrészeket hozhatunk létre vele, amelyek újrahasznosíthatóak, és amelyeknek előállítási energia-, idő-, és költségigénye alacsonyabb az eddig alkalmazott eljárásokénál. A kifejlesztett technológia a polimerek in-situ, szerszámban történő polimerizációján alapszik és a kompozit alkatrészek előállításhoz, egy komplex Resin Transfer Molding (RTM) eljárás továbbfejlesztett módozatát alkalmazza.A költséghatékony kompozit gyártási eljárás kifejlesztéséhez komplex anyagtudományi- és technológiai fejlesztést hajtott végre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia az eCon engineering Kft. és a HD Composite Zrt, mint konzorciumvezető által alkotott konzorcium.

A fejlesztési program eredményeként olyan eljárás jött létre, amely lehetővé teszi összetett geometriájú, kiemelkedő mechanikai tulajdonságú és újrahasznosítható polimer kompozit termékek automatizált gyártását, rövid ciklusidővel. Így az eljárás a járműiparban, és a védelmi iparban is kiválóan hasznosítható.

A konzorcium a program keretében nagy hangsúlyt fektetett a szükséges anyagtudományi fejlesztésekre, a technológiával létrehozható termékek mechanikai, számítási modelljének kidolgozására, valamint annak átfogó tesztekkel támogatott validálására is, amely mind a járműipari, mind pedig a védelmi-ipari alkalmazások tekintetében értékes tudásbázis és kompetenciák felépülését eredményezte.

(forrás: HD Composite Zrt.)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés