hirdetés
hirdetés

Új gripper kerülhet idén a karácsonyfa alá

Az OnRobot budapesti fejlesztői virtuális üzemlátogatással egybekötve mutatták be a cég legújabb termékeit.

hirdetés

Virtuális sajtótájékoztatón számolt be szerdán 2020-as eredményeiről a dán, amerikai és magyar cégek összeolvadásával létrejött OnRobot. A Zoomon tartott eseményen részt vett Vikram Kumar, az Észak-európai és a CEE régiók vezérigazgatója, valamint a cég budapesti kutató-fejlesztő részlegétől Szoboszlai Imre, a R&D osztály vezetője és Balázs István, regionális technikai támogatásért felelős mérnök. Enrico Krog Iversennel, a világ egyik legjelentősebb, több mint 185 főt foglalkoztató robotikai vállalatának vezetőjével nemrég beszélgettünk, illetve volt lehetőségünk a budapesti telephelyen is körbenézni, így számunkra sok ismerős dolog hangzott el a legmodernebb EOAT- és kobottechnológiát képviselő OnRobot online bemutatóján, a legújabb innovációkkal, a robotika helyzetével, a cég fejlesztési stratégiájával kapcsolatosan.

A Barcelonából bejelentkező Vikram Kumar többek között elmondta, hogy a gyártási folyamatok robotizálása és automatizálása a Közép- és Kelet-európai régiót is elérte, és a minden eddiginél egyszerűbben telepíthető új megoldások új alkalmazási területeket nyitnak meg az együttműködő robotika előtt. A régiós vezető szerint az ember-robot együttműködésén alapuló technológia, az úgynevezett kobotok használata az elmúlt évtized egyik legfontosabb innovációja: az automatizálás nagyobb hatékonysághoz, jobb eredményekhez, alacsonyabb költségekhez, valamint megemelkedett rugalmassághoz vezethet, és nem csak a nagy gyártók, de a kis és közepes vállalatok számára is.Manapság nem nagyon kell azt magyarázni, hogy mit nyerhetnek a gyártó cégek az automatizálással: a robotok el tudják végezni azokat a feladatokat, amelyek az emberek szempontjából már nem biztonságosak vagy végrehajthatók, továbbá a robotok folyamatosan, megállás nélkül képesek a munkavégzésre. 2020-ban azonban nem utolsó szempont az sem, hogy az automatizálás a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is segíthet, mivel a társadalmi távolságtartás mellett is képes fenntartani a termelékenységet. Kumar ezeken túlmenően dióhéjban összefoglalta az OnRobot legújabb fejlesztésű, elektromos robotkarvégi eszközeinek legfontosabb előnyeit is: a pneumatikus elődjeiknél csendesebb, gyorsabb, pontosabb és érzékenyebb megfogók, csiszolók, a kollaboratív robotikai alkalmazások biztonságos, gyorsan és egyszerűen programozható, helytakarékos eszközei.

Vikram Kumar felelevenítette, hogy milyen új EOAT-termékeket dobott piacra 2020-ban az OnRobot: februárban érkezett a Single Pad Gecko és a 3 Finger Gripper, áprilisban a Soft Gripper és az OnRobot Eyes, júniusban a Screwdriver, szeptemberben a Sander, és októberben a 2FG kétujjas gripper. Ez utóbbit, azaz a 2FG7, azonnali használatra kész megfogót be is mutatták részletesen a szerdai virtuális eseményen.A 2FG7 gripper fő erénye, hogy megterhelő gyártási körülmények között, nagy igénybevételű alkalmazások során is képes teljesíteni. Amellett, hogy IP67 hitelesítéssel rendelkezik, a párhuzamos gripper a tisztatér minősítést (ISO 5. osztály) is megkapta, amely számos anyagmozgató alkalmazás előfeltétele a gyógyszeripar és elektronikai gyártás területein. A könnyen kezelhető, kicsomagolás után egyből használható 2FG7-et arra tervezték, hogy képes legyen bármekkora méretű vállalkozás számára a megfogással járó alkalmazásokat olcsón kialakítani. Telepítése csak perceket vesz igénybe, és kifejezetten alkalmas a nagyigényű terhek mozgatására – akár még szűk helyeken is, valamint ideális a low-volume/high-mix gyártáshoz és számos különféle alkalmazás esetén gyors megtérülést tesz lehetővé, beleértve a gépkiszolgálást, az anyagmozgatást és az összeszerelést is. Bár a 2FG7 kisebb, mint a cég RG2 és RG6 gripperei, mindkettőnél nagyobb teljesítményre képes, így alkalmas a szűk munkaterületeken való munkavégzésre, például az olyan forgalmas gyártóüzemekben, ahol a szabad terület nagy érték.

Az odense-i központú OnRobot technológiáit és fejlesztéseit évek óta magyar szakembergárda is támogatja: a budapesti R&D központban több mint 25 szakember dolgozik, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a globális piacot lefedő, dán cég leginnovatívabb robotikai fejlesztéseinek meghatározó része Magyarországon történik. A magyar mérnökök, szoftverfejlesztők számos termék megalkotásán dolgoztak, beleértve a RG2-FT-t, a világ első intelligens gripperét, vagy a HEX erő/nyomaték szenzort, és az OnRobot Eyes-t. A Budapesti központ volt a motorja annak a 2019-es nagyszabású fejlesztésnek is, amellyel megteremtették a vállalat új termékportfóliójának alapját, valamennyi termékük közös mechanikai és elektromos felületével.

A Zoomon tartott sajtóeseményen Balázs István, a regionális technikai támogatásért felelős mérnök két alkalmazás-bemutatót is tartott. Először megmutatta, hogy lehet tényleg pár perc alatt betanítani, beprogramozni az OnRobot 2020-ban piacra dobott, teljesen elektromos csiszolókorongját, a véletlenszerű orbitális csiszoló automatizált felületkezelő alkalmazások (csiszolás és polírozás) számára kifejlesztett Sandert. Az alkalmazást nagyon rövid idő alatt lehet nulláról felprogramozni, a hozzá tartozó egyszerű grafikus interfésznek és funkciókönyvtárnak köszönhetően.

Az erő/nyomaték érzékelővel párosított, plug-and-play csiszolóeszköz képes a szabványos csiszoló és polírozó párnák önálló felvételére, azaz az üzemeltető beavatkozása nélkül van mód a különböző szemcseméretű csiszolópapírok automatizált cseréjére. Mint kiderült, az ezt lehetővé tevő csiszolópapír-cserélőt a budapesti központban fejlesztették ki, és a magyar mérnökök találmányát mostanra világszabadalom védi. Mint azt Balázs István demonstrálta, a Sander munkába állítása alapvetően csupán három programelemből áll: az eszköz felpattintása után manuálisan be kell tanítani a robotkart a a fő munkapontokra, majd megadni a szükséges fordulatszámot (max 10 000 rpm), és végül a munkadarab - a bemutatón egy gitártest - felületén körbevezetni kézzel, ezzel betanítva a csiszolóeszközt a kívánt formára.

Balázs István röviden szemléltette a 2FG7 kétujjas megfogó működését is, egy két gripperrel is felszerelt robotkarral. A 2FG7 programozása szintén egyszerű, és mint a magyar mérnök hangsúlyozta, ez az OnRobot leggyorsabb mozgású elektromos megfogója az eddigiek közül: használatával sok időt (avagy pénzt) meg lehet spórolni, milliós nagyságrendű gyártási ciklusoknál ugyanis a tizedmásodpercek is sokat számítanak. A külső és belső szorítással használható megfogó egyik fontos újdonsága, hogy váratlan áramkimaradáskor az ujjak zárnak, így nem ejtik el a terméket így előálló rendkívüli helyzetben sem.Bár az új OnRobot-portfólió még premier előtt álló, 2020-ban esedékes termékéről nem tudni sokat, Szoboszlai Imre, az OnRobot budapesti R&D osztályának vezetője kérdésünkre annyit elárult, hogy egy új gripperrel jelentkeznek még idén, azaz új OnRobot technológiára számíthatnak az ügyfelek valamikor karácsony előtt.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés